Ο λόγος που η Εθνική Ελλάδας είχε χάσει την πρόκριση στο Μουντιάλ του 1970
Ο Μίμης Δομάζος πανηγύρισε τεράστιες επιτυχίες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ωστόσο με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας είχε νιώσει μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του, όταν η γαλανόλευκη δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στο Μουντιάλ 1970.
Ο Μίμης Δομάζος βρέθηκε με μία φουρνιά πολύ ταλαντούχων Ελλήνων παικτών που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την Εθνική Ελλάδας και να πετύχουν μεγάλα πράγματα με τη φανέλα με το εθνόσημο.
Ο “Στρατηγός” και η παρέα του είχε μία μεγάλη ευκαιρία να στείλει την Εθνική Ελλάδας για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ το 1970, ωστόσο η πρόκριση δεν ήρθε ποτέ για έναν απίθανο λόγο…
Η γαλανόλευκη είχε όλα τα φόντα να πάει στην τελική φάση, έχοντας στον όμιλο, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ελβετία, ωστόσο τελικά έμεινε εκτός Μουντιάλ για έναν βαθμό, με τους Ρουμάνους να παίρνουν στο φινάλε την πρόκριση και τον Δομάζο να βιώνει μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του από το ποδόσφαιρο, χάνοντας ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια της γαλανόελυκς.
Με τη χούντα στο… τιμόνι της χώρας, τα πράγματα μόνο φυσιολογικά δεν ήταν στην κοινωνία, αλλά και στο ποδόσφαιρο.
Μετά την ήττα της Εθνικής Ελλάδας στη Βασιλεία από την Ελβετία, ο Κώστας Καραπατής απολύθηκε από τη θέση του προπονητή, καθώς είχε απαιτήσει να κατέβει από το πούλμαν, κατά την επιστροφή, η Δέσποινα Παπαδοπούλου, σύζυγος του δικτάτορα, επειδή κάπνιζε μαζί με φίλες της.
Τη θέση του πήρε ο Νταν Γεωργιάδης, ο οποίος ευθύνεται για το γεγονός ότι η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε τη Ρουμανία χωρίς τον Μίμη Δομάζο.
Ο φροντιστής εκείνα τα χρόνια ήταν υπεύθυνος να αφήνει τη φόρμα και το φούτερ του κάθε ποδοσφαιριστή έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, πριν οι παίκτες κατέβουν για πρωινό.
Το πρωί πριν το παιχνίδι με τη Ρουμανία, ο Δομάζος βρήκε το φόρμα του, όχι όμως και το φούτερ, με αποτέλεσμα να κατέβει με δική του μπλούζα.
Ο προπονητής δεν υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος.
«Είχαμε, νομίζω, καταλύσει στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Κάναμε στην άμμο προπόνηση, σκάλες ανεβοκατεβαίναμε, φράχτες πηδάγαμε… αυτά φαίνεται είχε σπουδάσει ο Νταν Γεωργιάδης… Κάθε μέρα το ίδιο πράγμα. Ένα πρωί ο φροντιστής εμένα δεν μου έφερε φανέλα. Στο σαλόνι ήταν μαζεμένοι οι περισσότεροι παίκτες και ο προπονητής.
Κατεβαίνοντας εγώ τις σκάλες, γυμνός από τη μέση και πάνω, μου φωνάζει ο Νταν Γεωργιάδης: «Γιατί δεν είσαι ντυμένος εσύ;». «Δεν μου ‘φερε ο φροντιστής φανέλα», του απαντάω εγώ. «Να πας εσύ να τη βρεις» μου λέει με ύφος, γιατί φαίνεται αυτό ήταν το ύφος του Ασλανίδη. «Εγώ θα πάω; Ο φροντιστής να πάει», του λέω εγώ. Αγριεύει και μου πετάει: «Σήκω και φύγε». «Κανένα πρόβλημα — του λέω εγώ, θα φύγω». Και έφυγα από την αποστολή», είχε δηλώσει ο Δομάζος.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν, καθώς ο Γενικός Γραμματείας Αθλητισμού, Κώστας Ασλανίδης, κάλεσε τον Δομάζο στο γραφείο του για να απολογηθεί.
«Μου είπε φράσεις που, πώς να το πω, με μείωναν σαν άνθρωπο και σαν ποδοσφαιριστή. Γιατί εγώ τότε ήμουνα ίσως ένας απ’ τους τρεις καλύτερους παίχτες της εθνικής, μια δύναμη μέσα στην Εθνική Ομάδα. Μου είπε πολύ άσχημα πράγματα. Βριστήκαμε. Βριστήκαμε άγρια γιατί εγώ δεν υπολόγιζα κανέναν Ασλανίδη. Μόνο τα πόδια μου υπολόγιζα. Το τίμημα ήταν να μου αφαιρέσει ένα πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ που είχα μαζί με ένα καφέ-μπαρ στην πλατεία Βικτωρίας. Μου το πήρε παρότι δεν μου το ‘χε δώσει η χούντα. Τέλος πάντων, εκείνο το παιχνίδι παίχτηκε χωρίς εμένα και ήρθε 2-2», είχε αποκαλύψει ο Δομάζος.
Κάπως έτσι, η Εθνική Ελλάδας παρατάχθηκε χωρίς τον Δομάζο κόντρα στη Ρουμανία, έχασε έναν βαθμό και τελικά η γαλανόλευκη έμεινε εκτός Μουντιάλ στις λεπτομέρειες ή για την ακρίβεια για ένα… φούτερ που δεν βρήκε ποτέ ο Δομάζος.