Ο Μίμης Δομάζος πέθανε σε ηλικία 83 ετών και βύθισε στο πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά τον Παναθηναϊκό, του οποίου υπήρξε εμβληματικός αρχηγός και μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ιστορίας του.
Μεταξύ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών για την Ελλάδα, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Μίμης Δομάζος κατέκτησε δεκάδες τίτλους με τον Παναθηναϊκό και έβαλε το δικό του… λιθαράκι για τη “γιγάντωση” της ομάδας εντός και εκτός συνόρων, όπου τον οδήγησε ως αρχηγός στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ξεκίνημα της καριέρας του
Γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου 1942, στους Αμπελόκηπους της Αττικής, ο Μίμης Δομάζος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από πολύ μικρός στις αλάνες και πρώτη του ομάδα υπήρξε η Άμυνα Αμπελοκήπων, στην οποία και χρειάστηκε να πει ψέματα για την ηλικία του, ώστε να βγάλει το πρώτο του δελτίο μόλις στα 13 του χρόνια.
Δεν άργησε όμως να ξεχωρίσει στον αγωνιστικό χώρο, με τη φήμη του να φθάνει μέχρι και τα… αυτιά του τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς. Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός τον παρακολούθησε από κοντά και εντυπωσιάστηκε με την τεχνική του, κάνοντας εισήγηση για τη δοκιμή του 17χρονου τότε Δομάζου στους “πράσινους”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έγινε έτσι σε ένα φιλικό παιχνίδι με την ΑΕΚ για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου 1958.
Οι χρυσές σελίδες στην ιστορία του Παναθηναϊκού
Η επίσημη απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό έγινε το καλοκαίρι του 1959 και έμεινε στην ομάδα μέχρι τον Μάιο του 1978, γράφοντας το όνομά του με “χρυσά γράμματα” στην ιστορία της ομάδας, της οποίας υπήρξε και αρχηγός για πάνω από μία δεκαετία.
Με τη φανέλα του “τριφυλλιού” προσέφερε στιγμές μαγείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έγινε σύμβολο του Παναθηναϊκού, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, αφού ήταν κατά γενική ομολογία, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 9 πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 Κύπελλα Ελλάδας (1967, 1969, 1977), ενώ ήταν αρχηγός στο πιο σημαντικό παιχνίδι στην ιστορία του συλλογικού ποδοσφαίρου της χώρας, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, το 1971. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκε μάλιστα και ο 10ος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.
Η μετεγγραφή στην ΑΕΚ και η επιστροφή στον Παναθηναϊκό
Ο Παναθηναϊκός “πλήγωσε” τον Μίμη Δομάζο, θεωρώντας τον “τελειωμένο” το Μάιο του 1978 και δεν του προσέφερε ένα τελευταίο συμβόλαιο, οδηγώντας τον στην απόφαση να πάρει μετεγγραφή στην ΑΕΚ. Με την Ένωση “μέτρησε” 34 συμμετοχές και πέντε γκολ, κατακτώντας και μαζί της ένα πρωτάθλημα Ελλάδας, το 1979.
Την επόμενη χρονιά, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ζήτησε την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό και ο “στρατηγός” επέστρεψε στη Λεωφόρο για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του, γράφοντας ξανά ιστορία. Συμπλήρωσε 502 συμμετοχές με τη φανέλα του “τριφυλλιού”, όντας μέχρι και σήμερα, ο ρέκορντμαν της ομάδας. Ταυτόχρονα πέτυχε και 134 γκολ, ένας εντυπωσιακός αριθμός με δεδομένο ότι επρόκειτο για “10άρι”.
Ο Δομάζος της Εθνικής Ελλάδας
Ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χώρας, ο Μίμης Δομάζος έγραψε τη δική του ιστορία και στην Εθνική Ελλάδας, με την οποία έκανε ντεμπούτο το 1959, σε έναν αγώνα με τη Δανία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Έκτοτε ήταν σταθερά βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας, καταγράφοντας 50 συμμετοχές με 4 γκολ. Ήταν έτσι μέλος και της πρώτης “χρυσής” φουρνιάς του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία και έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση για την τελική φάση του Μουντιάλ του Μεξικού το 1970, η οποία και θα ήταν η πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση.
Ο Δομάζος αποσύρθηκε από τη “γαλανόλευκη” με ένα φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του, στις 11 Νοεμβρίου 1980 κόντρα στην Αυστραλία, το οποίο και ολοκληρώθηκε με σκορ 3-3.