Μια απολαυστική τηλεοπτική κουβέντα, γεμάτη… μπασκετικές αναμνήσεις! Ο Βασίλης Σκουντής υποδέχθηκε στην εκπομπή του τον “Κούκλο” του ελληνικού μπάσκετ και θρύλο του Πανελληνίου και του αθλήματος, Μίμη Στεφανίδη.
Ο αειθαλής “Κούκλος” του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Μίμης Στεφανίδης βρέθηκε καλεσμένος στο χθεσινό (02.04.2024) “Pick N’ Roll” της Cosmote TV και μίλησε για την τεράστια καριέρα του.
Η θρυλική ομάδα του Πανελληνίου, το παρατσούκλι “Κούκλος”, η ιστορία με τον Φρέντυ Γερμανό, η Μιλάνο, αλλά και τα πρωτοσέλιδα της εποχής, μέσα από τα μάτια του θρύλου του ελληνικού μπάσκετ.
Σε σχόλιο για το ότι είναι ένας από τους τελευταίους ζωντανούς θρύλους του ελληνικού μπάσκετ, ο Μίμης Στεφανίδης τόνισε: “Αυτό από τη μια με ευχαριστεί, αλλά από την άλλη με λυπεί, ξέροντας ότι έχουν “φύγει” όλοι οι φίλοι μου κι ότι έχω μείνει μόνος μου”.
“Έχεις μια ωραία οικογένεια, έχεις την υγειά σου, είσαι κοτσονάτος” του αποκρίθηκε ο Βασίλης Σκουντής, συνεχίζοντας τη συνέντευξη με τον πατέρα της Τατιάνας Στεφανίδου.
Από τη χρυσή πεντάδα του Πανελληνίου, τίνος ο “χαμός” σε “χαράκωσε” περισσότερο; με ποιόν ήσουν πιο δεμένος; «Αυτός που με… χαράκωσε ήταν ο Πάνος Μανιάς. Γιατί ήταν ο τρόπος που πέθανε (σ.σ. είχε βρεθεί νεκρός στην παραλία Βοτσαλάκια στον Πειραιά). Με είχες πάρει και τηλέφωνο και έκλαιγα και σου έλεγα πως είναι φοβερή η κατάσταση. Οφειλόταν σε όλο τον περίγυρό του. Είχε επιλέξει το χειρότερο που μπορούσε.”
Για το παρατσούκλι “Κούκλος” που τον ακολούθησε στην καριέρα του: “Δεν είναι μόνο η ομορφιά. Αυτό μου το είχαν κολλήσει στην Αίγυπτο. Κάποια γαλλική εφημερίδα. Ήταν μια εποχή που πηγαίναμε σχεδόν κάθε τρεις μήνες. Μια οι Μεσογειακοί, μια με τις ομάδες (φιλικά τουρνουά που ομάδες έπαιρναν και τους καλύτερους παίκτες των άλλων ομάδων).”
Ο Βασίλης Σκουντής χαρακτήρισε τον Μίμη Στεφανίδη ως έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες που γέννησε η χώρα, τονίζοντας πως “το να σε πάρει εκείνη την εποχή ως πρώτο ξένο στην ιστορία της η Αρμάνι Μιλάνο, ήταν τίτλος τιμής ανεκτίμητος: “Ούτε καν το σκέφτηκα. Πήγα σαν τρελός εκεί και μάλιστα ήμουν στρατιώτης. Έπρεπε να παίξω εκεί Σάββατο και απολύθηκα Τετάρτη. Έπρεπε να πάρω διαβατήριο και είχε έρθει ένας Ταγματάρχης για να υπογράψω όλα τα απαραίτητα της γραφειοκρατίας στις υπηρεσίες (σ.σ. για να απολυθεί) και την Πέμπτη αργά πήρα το αεροπλάνο, έφτασα στην Ιταλία και με παρέλαβε στο αεροδρόμιο ένας Έλληνας δημοσιογράφος και με πήγε στην ομάδα. Την άλλη ημέρα πήγα στην προπόνηση και είχε έρθει κόσμος. Λες και είχε έρθει ο Μπιλ Ράσελ!”
Γεννημένος στις 25 Νοεμβρίου του 1931 στην Κυψέλη, ο Μίμης Στεφανίδης ανέφερε: “Είχαμε καταλήξει, όταν ξεκίνησα το μπάσκετ σε ένα σπίτι που ήταν σε ένα στενάκι μεταξύ οδού Χανίων και Κεφαλληνίας. Εκεί ήταν το 6ο γυμνάσιο. Εν συνεχεία, μετά από χρόνια εκεί γνώρισα την γυναίκα μου. Έμεινα εκεί μέχρι που έφυγα για την Ιταλία”.
Ο “Κούκλος” μεγαλούργησε με την ομάδα του Πανελληνίου και ήταν μέλος της “Χρυσής Πεντάδας”. Κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδας (1953, 1955 , 1957 ) Μάλιστα, αυτό του 1955 το κατέκτησε χωρίς ήττα. Ταυτόχρονα κατέκτησε και πολλά διεθνή και εγχώρια τουρνουά της εποχής απέναντι σε πανίσχυρες ευρωπαϊκές ομάδες της εποχής, χωρίς όμως να παίξει στα Κύπελλα Ευρώπης.
“Δεν υπήρχαν τότε αυτά. Στο πρώτο Κύπελλο πρωταθλητριών έπαιξε πρώτος ο Πανελλήνιος, όταν είχανε φύγει οι περισσότεροι” ανέφερε για τη “μεγάλη” ομάδα που αγωνίστηκε.
Στο τι τον “μαγνήτισε” στο μπάσκετ, εκείνη την εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 40′: “Είμασταν μια παρέα στην Κυψέλη. Πήγε ο Σακελαράκης και ο Μανιάς στον Πανελλήνιο και με “έφαγαν να πάω. Εγώ τους έλεγα “Έλα μωρέ με το μπάσκετ που είναι με τα χέρια”. Έπαιζα κάργα ποδόσφαιρο. Παίζαμε όλη μέρα στην οδό Τήνου. Είχαμε και έναν πιτσιρικά εκεί που έγινε μεγάλο όνομα στη δημοσιογραφία. Ήταν ο Φρέντυ Γερμανός, αλλά δεν τον βάζαμε, γιατί ήταν μικρός. Μάζευε την μπάλα. Τον περνούσαμε 2-3 χρόνια. Ερχόταν σε εμένα. Ήταν μερικοί που ήθελαν να πιάνουν την μπάλα και τους το απαγόρευα για να την πιάνει ο Φρέντυ.
Μετά, σιγά σιγά πήγα στον πανελλήνιο, έκανε τις πρώτες μου προπονήσεις και μου άρεσε. Και από εκεί και έπειτα “κολλήσαμε”. Αλλά κολλήσαμε τόσο πολύ που ήμασταν όλη την ημέρα με την μπάλα στα χέρια.”
Σε σχόλιο για την πρώτη ελληνική… Dream Team, τη “χρυσή Πεντάδα” του Πανελληνίου (με τους Αριστείδη Ρουμπάνη, Ντίνο Παπαδήμα, Θέμη Χολέβα, Μίμη Στεφανίδη και Πάνο Μανιά) τόνισε: “Αυτό ήταν λίγο άδικο για τους υπόλοιπους που παραμερίστηκαν. Βγήκαν κάποιοι παίκτες που ήταν πολύ καλοί αλλά είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω στη “Χρυσή Πεντάδα”, να βλέπουν από τον πάγκο τα ματς και να παίζουν κάποια τρίλεπτα, όταν δεν παίζαμε όλοι.
Για το εντυπωσιακό στιλ μπάσκετ που έπαιξε ο Πανελλήνιος: “Μάθαμε να παίζουμε τόσο γρήγορα. Είχαμε ένα μεγάλο ατού, τον Αριστείδη Ρουμπάνη, ο οποίος ήταν την εποχή πρωταθλητής ακοντισμού, σφαιροβολίας. Ήταν ο “μπουλντόζας”. Κάτω από το καλάθι δεν μπορούσε κανένας να του πάρει την μπάλα. Την έπαιρνε και σου την έδινε έτοιμη στον αιφνιδιασμό”.
Έχοντας τη θέση του σημερινού 3αριού, οι Ιταλοί της Μιλάνο τον είδαν, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πότε θα απολυθεί και προετοίμασαν το… έδαφος. “Όταν πήγα το 1955, το πρώτο ματς που παίξαμε ήταν κόντρα στην αήττητη Βίρτους. Μέχρι εκείνο το σημείο εμείς είχαμε δώσει 4 ματς, με μια νίκη και μια ισοπαλία. Μέσα σε λίγους μήνες έμαθα Ιταλικά. Λόγω των Λατινικών από το σχολείο τα… βόλεψα.
Πήραμε το ματς και οι εφημερίδες έγραφαν την ατάκα του Ιούλιου Καίσαρα. “ήλθον είδον ενίκησα”. Και από ‘κει, ποιος τον πιάνει τον Στεφανίδη! Μετά σιγά σιγά ήρθαν και οι ήττες. Πήγαινες εκτός έδρας και σε πλάκωναν στο ξύλο. Μιλάμε για μπουνιές , όχι αστεία. Έμεινα μια σεζόν, πήγαν στη Βενετία και ξαναγύρισα, αλλά έπαιξα στα τουρνουά της ομάδας.”
Ο Βασίλης Σκουντής του έδειξε στη συνέχεια διάφορα πρωτοσέλιδα ελληνικών εφημερίδων. “Μίμης Στεφανίδης, ο “κούκλο” του μπάσκετ. Μόλις 17 ετών εις την Α’ ομάδα του Πανελληνίου. Ένας ικανότατος ποδοσφαιριστής και τενίστας. Εις το ποδόσφαιρο είναι οπαδός του Ολυμπιακού και στο μπάσκετ γυναικών οπαδός του Παναθηναϊκού” ανέφερε ένα από αυτά, με τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ να σχολιάζει πως“αυτό έγινε επειδή είχε μια φιλενάδα στο “τριφύλλι”.
Στην ατάκα πως ο Πανελλήνιος έμαθε τους Έλληνες μπάσκετ: “Αυτό είναι εγωιστικό για να το αποδεχθώ εγώ. Σε συνέντευξη που είχε πάρει ο Νίκος Ρατσιάτος από τον τότε γενικό γραμματέα του μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας, ο Νεμπόισα Νίκολιτς ερωτήθηκε για το πως έχουν προοδεύσει και αποκρίθηκε πως “Ήρθατε εσείς να μας ρωτήσετε; Εμείς εσάς αντιγράψαμε”.”.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του 50′ υπήρχαν στις προπονήσεις κινηματογραφικά συνεργεία από το Βελιγράδι και βιντεοσκοπούσαν προπονήσεις και ματς. “Εγώ δεν έχω ήττα με Γιουγκοσλάβους και Κροάτες” τόνισε.