Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν προέβη σε αρνητικά σχόλια κατά του τρόπου που αγωνίζεται το Ιράν στο Μουντιάλ 2022 και ο προπονητής της ομάδας, Κάρλος Κεϊρόζ πέρασε στην… αντεπίθεση και -μέσω ανάρτησης στο Twitter- ζήτησε ακόμα και την παραίτηση του Γερμανού από τη θέση που κατέχει στην FIFA. Ανάλογη στάση και από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας.
«Δεν είναι τυχαίο. Είναι επίτηδες. Είναι μέρος της κουλτούρας τους, έτσι παίζουν. Δουλεύουν τον διαιτητή, τον επόπτη και τον 4ο διαιτητή. Σε κάνουν να χάσεις τη συγκέντρωσή σου», ανέφερε ο Γιούργκεν Κλίνσμαν, μιλώντας στο BBC, σχολιάζοντας τη νίκη του Ιράν επί της Ουαλίας στο Μουντιάλ 2022 (2-0) με γκολ στις καθυστερήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“That’s their culture…”
— Lowkey (@Lowkey0nline) November 26, 2022
Jurgen Klinsmann confidently asserts that Iranians have a cultural predisposition to cheating in football matches four times in one minute.
Unchallenged.pic.twitter.com/HJiyjjVYo8
Οι δηλώσεις αυτές, έκαναν τον προπονητή του Ιράν, Κάρλος Κεϊρόζ, να απαντήσει στον Κλίνσμαν, με ανάρτηση στο Twitter: «Αυτές οι παρατηρήσεις για τον ιρανικό πολιτισμό, την εθνική ομάδα και τους παίκτες μου, είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και η ομοσπονδία του Ιράν, αντέδρασε έντονα, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου: «Ταυτόχρονα με διάφορες ατυχείς σκέψεις σχετικά με την εθνική ομάδα του Ιράν και την προπονητική της, ο κ. Κλίνσμαν εξέδωσε κρίσεις για τον ιρανικό πολιτισμό. Η Ιρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις από τη FIFA και ζήτησε την συγγνώμη και την παραίτηση του κ. Κλίνσμαν από την ομάδα τεχνικής μελέτης της FIFA».
Η Ομάδα Τεχνικής Μελέτης (TSG), υπό τον Γάλλο, Αρσέν Βενγκέρ, είναι υπεύθυνη για την ανάλυση όλων των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την παροχή εκθέσεων σχετικά με τις βασικές τάσεις παιχνιδιού και τακτικής.
Η Ιρανική Ομοσπονδία κάλεσε επίσης τον Κλίνσμαν, «να επισκεφθεί» το προπονητικό στρατόπεδο «Team Melli» στο Κατάρ, προκειμένου να έχει «μια ανάγνωση της αρχαίας περσικής Ιστορίας και των αξιών του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού».
Μάλιστα, προσθέτει με αρκετή δόση ειρωνία, πως «υπόσχεται ότι ως Γερμανός, ο κ. Κλίνσμαν δεν θα… δικασθεί για το πιο επαίσχυντο επεισόδιο στην Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν η Δυτική Γερμανία και η Αυστρία είχαν κανονίσει ένα αποτέλεσμα» το 1982, αλλά ούτε για τις περίφημες θεαματικές… βουτιές», ούτε «για οποιοδήποτε πολιτικό ή ιστορικό θέμα που συνδέεται με την χώρα του».
Η ανάρτηση του Κάρλος Κεϊρόζ
“Αγαπητέ Γιούργκεν, πήρες την πρωτοβουλία να με φωνάξεις Κάρλος, οπότε πιστεύω ότι είναι σωστό να σε αποκαλούμε Γιούργκεν. Σωστά; Ακόμα και χωρίς να με γνωρίζεις προσωπικά, αμφισβητείς τον χαρακτήρα μου με μια τυπική προκατειλημμένη κρίση ανωτερότητας.
Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ σέβομαι αυτά που έκανες μέσα στο γήπεδο, αυτά τα σχόλια για τον πολιτισμό του Ιράν, την εθνική ομάδα του Ιράν και τους παίκτες μου είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο. Ουδείς μπορεί να βλάψει την ακεραιότητά μας αν δεν είναι στο επίπεδό μας, φυσικά.
Θα θέλαμε να σε προσκαλέσουμε ως καλεσμένο μας, να έρθετε στο προπονητικό κέντρο της εθνικής μας ομάδας, να συναναστραφείτε με παίκτες του Ιράν και να μάθετε από αυτούς για τη χώρα, τον λαό του Ιράν, τους ποιητές και την τέχνη, την άλγεβρα, όλη την περσική κουλτούρα που είναι χιλιάδων χρόνων.
Και επίσης να ακούσεις από τους παίκτες μας πόσο αγαπούν και σέβονται το ποδόσφαιρο. Ως Αμερικανός/Γερμανός, κατανοούμε το γεγονός πως δεν μας υποστηρίζεις. Κανένα πρόβλημα. Και παρά τα εξωφρενικά σχόλιά σου στο BBC που προσπαθεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες, τις θυσίες και τις ικανότητές μας.
Σου δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα εκφέρουμε καμία κρίση σχετικά με τον πολιτισμό, τις ρίζες και το υπόβαθρό σου και ότι θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτος στην οικογένειά μας.
Ταυτόχρονα, θέλουμε απλώς να παρακολουθήσουμε με πλήρη προσοχή ποια θα είναι η απόφαση της FIFA σχετικά με τη θέση σου ως μέλος της Ομάδας Τεχνικής Μελέτης του Κατάρ 2022. Γιατί, προφανώς, περιμένουμε να παραιτηθείς πριν επισκεφτείτε το προπονητικό μας κέντρο. Κάρλος”.