Η διάσημη τενίστρια που κέρδισε 18 τίτλους Grand Slam, τον περασμένο αιώνα και φάνηκε ανίκητη μέσα στα γήπεδα, δοκίμασε τον κίνδυνο του θανάτου στις 24 Φεβρουαρίου 2010, όταν σε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο της, έμαθε ότι έχει καρκίνο του μαστού.
«Δεν ξεχνάς την ημέρα που αλλάζει η ζωή σου», θυμάται, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Marca. H βιοψία από κομμάτι που πήραν από το αριστερό της στήθος επιβεβαίωσε το κακό. Η Ναβρατίλοβα ήξερε ότι έπασχε από καρκίνο του μαστού μη επεμβατικό, που όμως στην δική της περίπτωση, ευτυχώς δεν εξαπλώθηκε.
«Ήταν το καλύτερο σενάριο θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος μετά την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού,» δήλωσε στο περιοδικό People Mindy Nagle, στενός φίλος της Ναβρατίλοβα. Από τότε το θέμα άνοιξε. Το μυστικό απόκτησε δημοσιότητα. Ήταν όμως, επίσης, αυτό που ήθελε η Μαρτίνα, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις γυναίκες με την ασθένεια. Με την επιθυμία της να θεραπευτεί, ξεκίνησε το Μάιο του ίδιου έτους, έξι εβδομάδες θεραπείας με ακτινοβολία.
Το καρκίνωμα (DCIS) που είχε διαγνωστεί στην Ναβρατίλοβα, επηρεάζει σχεδόν 70.000 αμερικανικές γυναίκες ετησίως και αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο των πρόσφατα διαγνωσμένων καρκίνων του μαστού. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, που έπαιξε επαγγελματικά τένις μέχρι τα σαράντα της και ασχολήθηκε επίσης με αναρρίχηση, τρίαθλο και χόκεϊ επί πάγου, ποτέ δεν πίστευε θα μπορούσε να έχει μια ασθένεια αυτού του είδους, αλλά αισθάνεται μία τυχερή γυναίκα, επειδή έγινε η διάγνωση από τον ιατρικό έλεγχο.
Όταν έμαθε την είδηση ήταν μόνη στο σπίτι και το πρόσωπό της γέμισε μια θάλασσα από δάκρια δακρύων, θυμάται. «Είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που μου είχα κάνει μια μαστογραφία. Ήμουνα σε φόρμα έτρωγα καλά, αλλά αυτό συνέβη σε μένα. Ήμουν τυχερή που μπόρεσα να το ανιχνεύσω έγκαιρα. Αν είχα πάει την επόμενη χρονιά, θα μπορούσε να ήταν στο μεγάλο πρόβλημα,» είπε η Ναβρατίλοβα, που κάνει μια φυσιολογική ζωή, παίζοντας πάντα τένις.
Ακόμη και ένα μήνα μετά την ανίχνευση της ασθένειας, έπαιξε στο Indian Wells, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για τους πληγέντες από το σεισμό στην Αϊτή. Η εννέα φορές νικήτρια του Wimbledon, στις 15 Μαρτίου 2010, υποβλήθηκε σε σχετική επέμβαση στο αριστερό στήθος. Ηταν μπροστά στον πιο δύσκολο αγώνα του και τον κέρδισε.
Έκτοτε δεν έχει κουραστεί να παραβρίσκεται, σε τηλεοπτικά προγράμματα, για να εξηγεί την περίπτωσή της στις γυναίκες και να τονίζει την αναγκαιότητα για τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο. “Ήμουν ένα κακό κορίτσι”, δήλωνε σημειώνοντας ότι είχε ξεχάσει να κάνει τους ελέγχους ρουτίνας. “Σκεφτόμουν έτσι με έναν τρόπο, ότι φαινόταν αδύνατο ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε εμένα”.
Παρά τον φόβο, που προκαλεί ο καρκίνος, η Ναβρατίλοβα ποτέ δεν σκέφτηκε το θάνατο. “Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν ότι θα χάσω τα μαλλιά μου και δεν είχα πολλά,” αστειεύτηκε. “Ήταν σαν μια κλωτσιά στον κώλο. Εγώ που είχα αντιμετώπισε Κρις Εβερτ, Στέφι Γκραφ, Μόνικα Σέλες και τις αδελφές Ουίλιαμς, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ο αντίπαλός μου θα βρισκόταν έξω από το γήπεδο.”
Όμως τα κατάφερε. Απόδειξη, ότι δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, συμμετείχε σε ένα τρίαθλο και άρχισε ακτινοθεραπεία στο Παρίσι γιατί δεν ήθελε να αφήσει τον σχολιασμό για το δεύτερο Grand Slam της σεζόν. Τον Οκτώβριο του 2010, μετά από έξι μήνες αδυσώπητο αγώνα, τελικά ανακοίνωσε ότι είχε θεραπευτεί εντελώς από καρκίνο.
«Μπορώ να πω ανοιχτά ότι έχω θεραπευτεί, δεν έχω πλέον τον καρκίνο. Ήταν πιο δύσκολο από ό,τι θα μπορούσα να φανταστώ. Ένιωθα σαν ένα βαμπίρ, ήταν το πιπίλισμα ένα αίμα μου κάθε δεύτερη μέρα. Τώρα αισθάνομαι μια νέα και πολύ ισχυρή γυναίκα,» τόνισε . «Είναι ωραίο να βλέπεις ότι υπάρχει ζωή μετά τον καρκίνο,» πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT