Η ΔΟΕ συνεχίζει την επανεξέταση δειγμάτων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου. Σήμερα ανακοίνωσε και επίσημα την ακύρωση των αποτελεσμάτων 12 αθλητών και αθλητριών, εκ των οποίων οι επτά με μετάλλια από τους Αγώνες του 2012 στη βρετανική πρωτεύουσα.
Το μεγάλο όνομα που αποκλείστηκε και θα υποχρεωθεί να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο είναι η Γιούλια Ζαρίποβα. Η Ρωσίδα αθλήτρια είχε κατακτήσει στο Λονδίνο την πρώτη θέση στα 3.000μ στιπλ, αλλά η επανεξέταση του δείγματός της έδειξε ότι έκανε χρήση της ουσίας “turinabol”.
Πάντως, η Ζαρίποβα τελεί ήδη υπό αποκλεισμό 2,5 χρόνων που της επιβλήθηκε από τον ρωσικό οργανισμό αντιντόπινγκ τον Ιανουάριο του 2015, αφού διαπιστώθηκαν ανωμαλίες στο βιολογικό διαβατήριό της, κι έτσι με απόφαση του RUSADA ακυρώθηκαν όλα τα αποτελέσματα, τα οποία είχε από 20 Ιουνίου μέχρι 20 Αυγούστου 2011 και 3 Ιουλίου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου 2012. Το δεύτερο διάστημα συμπεριλαμβάνει δηλαδή και τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
Το 2011 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νταεγού (Νότια Κορέα), αλλά δεν κινδυνεύει να το χάσει, αφού δεν αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα που είχε στην διοργάνωση εκείνη. Το 2013 απουσίασε από το παγκόσμιο της Μόσχας εξαιτίας τραυματισμού και από τότε δεν έχει επιστρέψει σε επίσημους αγώνες.
Πάντως, η IAAF έχει προσφύγει στο CAS για τις ποινές της Ζαρίποβα και άλλων έξι Ρώσων αθλητών, τις οποίες επέβαλε ο RUSADA, ζητώντας αυστηρότερη τιμωρία. Η έφεση θα εκδικαστεί τον Μάρτιο.
Μεταξύ των 12 που «πιάστηκαν» ντοπέ μετά την επανεξέταση των δειγμάτων του Λονδίνου είναι και έξι αρσιβαρίστες, οι οποίοι κατέκτησαν μετάλλια. Πρόκειται για την Μολδαβή Κριστίνα Ιόβου (χάλκινο στα 53 κιλά), τη Ρωσίδα Ναταλία Ζαμπολότιανα και την Λευκορωσίδα Ιρίνα Κούλεσα (ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα, στα 75κ.) και την Χριψίμε Χουρσουντιάν (χάλκινο στα +75κ).
Οι άλλοι δύο με μετάλλια είναι άνδρες. Πρόκειται για τους Ρώσους Αλεξάντρ Ιβάνοφ και Ανατόλι Τσιρίκου, «ασημένιο» και «χάλκινο» Ολυμπιονίκη στα 94 κιλά.
Η ΔΟΕ διατηρεί για μια δεκαετία τα δείγματα που έχει συλλέξει από παλιές διοργανώσεις, προκειμένου να τα επανεξετάσει με νέες εξελιγμένες μεθόδους σε πιο σύγχρονα εργαστήρια. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, σε δείγματα του 2008 και του 2012 έχουν εντοπιστεί 98 παραβάτες, από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί τα μετάλλια κι έχουν ακυρωθεί όλα τα αποτελέσματά τους.