Το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί. Ο Νίκος Σαργκάνης, ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που βγήκαν από τα “σπλάχνα” του, έφυγε από τη ζωή, έχοντας γράψει… ιστορία με Εθνική Ελλάδας, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Καστοριά και Αθηναϊκό.
Πέθανε ο τεράστιος Νίκος Σαργκάνης! Δίχως αμφιβολία, μια από τις κορυφαίες μορφές των ελληνικών γηπέδων. Ένας «ήρωας» του αθλήματος, που το ανέβασε σε άλλα επίπεδα. Ένας τερματοφύλακας που έκανε κάθε ομάδα του να νιώθει ήσυχη κάτω από τα γκολπόστ και κατάφερε -με τον τρόπο που έκανε επεμβάσεις- να στρέψει τα βλέμματα των φίλων του παιχνιδιού -ΚΑΙ- προς το τέρμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το «Φάντομ» δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας, έχοντας χάσει τη μάχη για τη ζωή του. Ο 70χρονος παλαίμαχος τερματοφύλακας νοσηλεύτηκε σε κώμα στο «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά αυτή τη νίκη δεν μπόρεσε να την πάρει, σκορπίζοντας τη θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο μεγάλος Νίκος Σαργκάνης κατάφερε να “γράψει” μια απίστευτη καριέρα στα 80s, να λατρευτεί από τους φίλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, να σηκώσει Κύπελλο με την Καστοριά να γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας που αγωνίζεται με τέσσερις διαφορετικές ομάδες στα τελικά του θεσμού. Παράλληλα, κατάφερε να κάνει τα πιτσιρίκια να θέλουν να φορέσουν τα γάντια του τερματοφύλακα, αντί να παίξουν στην επίθεση.
Ο Νίκος Σαργκάνης πρόλαβε τα χωμάτινα γήπεδα, στην αρχή της καριέρα του, κατάφερε να αγωνιστεί στο «Ολντ Τράφορντ» με τον Αθηναϊκό στα… χασομέρια της, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, αλλά και να τιμήσει με το δικό του μοναδικό τρόπο τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Στο ντεμπούτο του με την «Γαλανόλευκη, άλλωστε, του «κόλλησαν» οι αντίπαλοι -Δανοί- και το παρατσούκλι «Φάντομ».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νίκος Σαργκάνης «έφυγε» λίγα 24ωρα μετά την ονομαστική του εορτή και η είδηση έσκασε» σαν «βόμβα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Από τις περιπτώσεις παικτών οι οπαδοί όλων των ομάδων αναγνωρίζουν την ικανότητα και το μεγαλείο του ανθρώπου και απλά… γονατίζουν μπροστά του και τον «βλέπουν» να περνάει στην αιωνιότητα.
Στην αξιοζήλευτη καριέρα του το «Φάντομ» των ελληνικών γηπέδων κατέκτησε πέντε Πρωταθλήματα Ελλάδας (τρία με τον Ολυμπιακό 1981, 1982, 1983 και δύο με τον Παναθηναϊκό 1986, 1990) και πέντε Κύπελλα (ένα με την Καστοριά 1980, ένα με τον Ολυμπιακό 1981 και τρία με τον Παναθηναϊκό 1986, 1988, 1989), ενώ φόρεσε 58 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο.
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 τοποθετήθηκε στη 10η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ είχε μπει και στη λίστα των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης του Γιώργου Πατούλη, στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.
Το ξεκίνημα και η ιστορική Καστοριά
Ο Νίκος Σαργκάνης γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1954 στη Ραφήνα. Ως ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε στον Ηλυσιακό, στον οποίο αγωνιζόταν από το 1971-72 ως το 1977. Επίσης έπαιξε και σε μια ανεξάρτητη ομάδα, στους Νέους Ζωγράφου.
Αρχικά ήταν αμυντικός και άρχισε να παίζει τερματοφύλακας έπειτα από τη “στήριξη” του παλιού διεθνή τερματοφύλακα Χρήστου Ρίμπα, όταν ο βασικός πορτιέρε της ομάδας που έπαιζε κρίθηκε ανεπαρκής σε ένα ματς με την Νίαρ Ηστ.
Σε εκείνο το ματς της Καισαριανής, ο βασικός τερματοφύλακας ήταν λάτρης του Τόλη Βοσκόπουλου και υπήρχαν στιγμές την ώρα του αγώνα που τραγουδούσε το “Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά”. Το ματς από 0-2 έληξε 2-2 και ο Νίκος Σαργκάνης -ενοχλημένος από την απώλεια των βαθμών- πήγε στην επόμενη προπόνηση της ομάδας του και είπε στον προπονητή του “θέλω να παίξω τερματοφύλακας”.
Στον Ηλυσιακό είχε μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής, όταν πέτυχε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ.
Με την απόδοσή του στον Ηλυσιακό, τράβηξε το ενδιαφέρον των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Εθνικού και Παναχαϊκής. Τα ανταλλάγματα εκείνων των ομάδων προς τον Ηλυσιακό ήταν πολύ λίγα. Το 1977 όμως, η προσπάθεια της Καστοριάς -με την στήριξη των γουναράδων της περιοχής- έκανε την πιο δυνατή πρόταση και τον έκανε δικό της.
Στην Καστοριά, η πρώτη εντύπωση που είχε ήταν κακή, λόγω του χωμάτινου αγωνιστικού χώρου. Η ομάδα έβαλε χορτάρι στην έδρα της, αφού έφυγε. Ο θρυλικός τερματοφύλακας, όμως, κατάφερε να δώσει στην επαρχιακή πόλη ένα ιστορικό Κύπελλο Ελλάδας (το 1980 ο τίτλος πήγε για πρώτη φορά σε ομάδα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Ο Ολυμπιακός, η μεγάλη μετεγγραφή στον Παναθηναϊκό και το ντεμπούτο του «Φάντομ»
Την αμέσως επόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ είχε έρθει σε συμφωνία για την απόκτησή του, αλλά στο τέλος εκείνου του καλοκαιριού ο Σαργκάνης βρέθηκε τελικά να φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Παράλληλα κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Το ντεμπούτο του στην γαλανόλευκη, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου του 1980, λησμονείται ακόμα και τώρα. ήταν ίσως η κορυφαία του στιγμή!
Ο Νίκος Σαργκάνης έκανε το παιχνίδι της ζωής του στην Κοπεγχάγη και απέκτησε το παρατσούκλι “Φάντομ”, ειδικά μετά και την απόκρουση σε κοντινό γυριστό σουτ του τρομερού Δανού επιθετικού, Άλαν Σίμονσεν, κρατώντας έτσι το 0-1 του Κούη μέχρι τέλους.
Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τρία πρωταθλήματα(1981, 1982, 1983) και ένα Κύπελλο Ελλάδος(1981). Το 1985 όμως πήρε μετεγγραφή στον μεγάλο αντίπαλο της ομάδας του Πειραιά, τον Παναθηναϊκό. Αρκετούς μήνες πριν την έναρξη εκείνης της καλοκαιρινής μετεγγραφικής περιόδου, υπήρχαν φήμες για πιθανή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του Σαργκάνη με τη διοίκηση Νταϊφά της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.
Αν και είχε πει ότι ο Ολυμπιακός ήταν “θρησκεία” για τον ίδιο, ο Σαργκάνης δεν τα βρήκε με τους Πειραιώτες και τελικά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης -που… καραδοκούσε- τον πήγε στο “τριφύλλι”.
Με τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε για πέντε σεζόν. Κατέκτησε άλλα δύο πρωταθλήματα (1986, 1990) και τρία Κύπελλα Ελλάδος (1986, 1988, 1989).
Φινάλε καριέρας με τον απίστευτο Αθηναϊκό
Το 1990 μεταγράφηκε στον Αθηναϊκό, στον οποίο είχε άλλη μια επιτυχημένη παρουσία, αφού τερμάτισε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου 1991, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους και ο πρώτος που το κατέκτησε με τρεις διαφορετικές ομάδες.
Ως φιναλίστ ο Αθηναϊκός κέρδισε την έξοδο στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης σεζόν 1991-92, στο οποίο κληρώθηκε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους δύο αγώνες ο Νίκος Σαργκάνης ήταν πρωταγωνιστής και με τις καταπληκτικές του αποκρούσεις, ειδικά στη ρεβάνς στο Ολντ Τράφορντ, κράτησε την εστία του ανέπαφη. Οι δύο αγώνες έληξαν με 0-0 και το δεύτερο ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου τελικά λύγισε με 0-2.
Αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη του εμφάνιση. Τη σεζόν 1992-93 είχε ένα σύντομο πέρασμα από τον ΠΑΟΚ, όπου έκλεισε την καριέρα του.
Ο τελικός των «αιωνίων» που τον έκρινε και η «τραγωδία της Θύρας 7»
Ο Νίκος Σαργκάνης ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος με τρεις διαφορετικούς συλλόγους : Καστοριά(1980), Ολυμπιακό(1981) και Παναθηναϊκό(1986, 1988, 1989). Επίσης, είναι ο μοναδικός που έπαιξε σε τελικό με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, αφού εκτός των τριών παραπάνω συλλόγων, αγωνίστηκε στον τελικό του 1991 με τον Αθηναϊκό.
Στον τελικό Κυπέλλου 1988, ο οποίος έγινε μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και κρίθηκε στα πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης χτύπησε εύστοχα ένα πέναλτι, απέκρουσε δύο κι έδωσε το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό.
Άλλα δυο ματς, όμως, σημάδεψαν την καριέρα του. Όπως είπαμε, το ένα ήταν το 1-0 της Ελλάδας μέσα στη Δανία, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982.
Ήταν όμως και βασικός στο ματς που έγινε η τραγωδία της Θύρας 7, στο 6-0 του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο “Καραϊσκάκης”.
“Βγήκαμε έξω και ρωτήσαμε να μάθουμε, βλέπαμε τα ασθενοφόρα που έρχονταν να πάρουν τα παιδιά. Εκτός από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους είχαμε και πολλούς τραυματίες. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω απέναντι στο “Καραϊσκάκης” στο καφενείο, για να επικοινωνήσω με το σπίτι μου και να τους πω ότι είμαι καλά.
Αμέσως μετά κάποιοι από τους παίχτες φύγαμε από το καφενείο και πήγαμε απ’ ευθείας στο νοσοκομείο, στο Τζάνειο. Πήγαμε να δούμε τι γίνεται, είχε φτάσει κόσμος στο νοσοκομείο, ήθελαν να μάθουν τι έχει γίνει. Δεν υπάρχουν λόγια για να μπορέσω να περιγράψω αυτό το γεγονός. Η αγάπη των οπαδών στο σύλλογο ήταν πολύ μεγάλη, όπως και το δέσιμό μας μαζί τους.
Τρελαίνεσαι με αυτό. Τρελαίνεσαι! Στον επόμενο εντός έδρας αγώνα πριν από τη σέντρα αφήσαμε στεφάνια μπροστά στα κάγκελα” είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Sport24.gr.
Οι «μεγάλες» επεμβάσεις
Όπως κάθε τερματοφύλακας, έτσι και ο Νίκος Σαργκάνης, είχε ένα εντυπωσιακό “ρεπερτόριο”. Τα αντανακλαστικά αίλουρου και η αποφασιστικότητα που έβγαζε, τον έφτασαν τόσο ψηλά.
Όταν κάποιος ακούει το όνομά του, ο νους πηγαίνει σε δυο αποκρούσεις. Η μια είναι αυτή του Δανία – Ελλάδα, εκεί που “γεννήθηκε” το “Φάντομ” και η άλλη σε ένα ματς του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ στο “Καραϊσκάκης”.
Ήταν τότε που ο Σαργκάνης άφησε τους πάντες άναυδους, “βγάζοντας” την κοντινή κεφαλιά του του Γιώργου Βλαστού. Ο Έλληνας τερματοφύλακας είχε θυμίσει τότε την επέμβαση του Γκόρντον Μπανκς σε κεφαλιά του Πελέ, το 1970.
Κορυφαίος και κοινής αποδοχής
Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, μιλώντας σε μίνι αφιέρωμα της Super League και έχοντας μια κόκκινη και μια πράσινη καρέκλα, ο Νίκος Σαργκάνης έκανε τον εξής απολογισμό: «Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις αυτές τις δυο καρέκλες. Η κάθε μια έχει τι δική της ιστορία.
Με αγάπησαν και τα δυο χρώματα, τα σεβάστηκα και αυτή τη στιγμή περπατάω έξω και υπάρχει απόλυτος σεβασμός προς το πρόσωπό μου».