Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Ντέγιαν Λόβρεν: Το «θαύμα» του Άνφιλντ και οι «μεγάλες» πορείες με την εθνική Κροατίας

Ντέγιαν Λόβρεν: Το «θαύμα» του Άνφιλντ και οι «μεγάλες» πορείες με την εθνική Κροατίας
ΑΠΕ

Μια μετεγγραφή από τον ΠΑΟΚ με “βαρύ” βιογραφικό. Ο Ντέγιαν Λόβρεν πηγαίνει στους Θεσσαλιονικείς, έχοντας στο ποδοσφαιρικό του “βιβλίο” κάποιες “λαμπερές” στιγμές, τόσο με τη Λίβερπουλ, όσο και με την Εθνική Κροατίας.

Έστω και την τελευταία στιγμή, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να προσθέσει ακόμη έναν κεντρικό αμυντικό στο ρόστερ του. Ο Ντέγιαν Λόβρεν συμφώνησε για διετές συμβόλαιο με τους πρωταθλητές Ελλάδας, οι οποίοι με τη σειρά τους τα βρήκαν με τη Λιόν, προκειμένου να αποσπάσουν την ελευθέρας του 35χρονου Κροάτη κεντρικού αμυντικού.

Έπειτα από τα “ναυάγια” με τις περιπτώσεις των Παντελή Χατζηδιάκου και Ουμάρ Σολέ, οι “ασπρόμαυροι” έφτασαν εν τέλει σε συμφωνία για την απόκτηση του Λόβρεν.

Γεννημένος στη Ζένιτσα, ο 78 φορές Κροάτης διεθνής ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (57 συμμετοχές, 3 γκολ, 1 ασίστ). Τον Ιανουάριο του 2010, έναντι 9.000.000 ευρώ μετακόμισε στη Λυών και 2,5 μετά η Σαουθάμπτον (31 ματς, 2 γκολ, 1 ασίστ) έδωσε 10.000.000 για να τον κάνει δικό της.

Γρήγορα ήρθε η πρόταση της Λίβερπουλ (185 εμφανίσεις, 8 γκολ, 4 ασίστ), ύψους 25,3 εκ. ευρώ, με τον δεξιοπόδαρο στόπερ να πηγαίνει στο «Άνφιλντ» για μια γεμάτη εξαετία. Η πρώτη ανάμνηση που έρχεται στο μυαλό όλων από τον Κροάτη αμυντικό, κατά τη θητεία του στη Λίβερπουλ, είναι οι “μαγικές” στιγμές από τον Απρίλιο του 2016, στο “Άνφιλντ.

Με γκολ του στο 90+1′, όπως ακριβώς και η μετεγγραφή του στον ΠΑΟΚ, ο Λόβρεν σημάδεψε τον προημιτελικό του Europa League, τη σεζόν 2015/16, τότε που η Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τη Σεβίλλη.

Στις 7 Απριλίου 2016, η Μπορούσια Ντόρτμουντ υποδέχεται την Λίβερπουλ στο “Signal Iduna Park”, τη χρονιά που ο Γιούργκεν Κλοπ άφησε τους Γερμανούς, για λογαριασμό των “ρεντς”. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε 1-1.

Στον επαναληπτικό του “Άνφιλντ”, μια εβδομάδα αργότερα, η Ντόρτμουντ “σόκαρε” του Άγγλους, ξεκινώντας το παιχνίδι εντυπωσιακά. Μκιταριάν στο 5′ και Ομπαμεγιάνγκ στο 9′, διαμόρφωσαν με το “καλημέρα” το 0-2, στέλνοντας την Λίβερπουλ στα όρια του αποκλεισμού. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, η Λίβερπουλ βρήκε γρήγορο γκολ με τον Οριγκί στο 48′, για το 1-2, αλλα ο Μάρκο Ρόις έκανε άμεσα το 1-3, εννιά λεπτά αργότερα.

Το παιχνίδι πήγαινε στην πλευρά των Γερμανών. Απέμενε μισή ώρα και η Λίβερπουλ ήθελε ανατροπή και νίκη, αφού ακόμα μετρούσε ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ. Και κάπου εκεί, μίλησε ο νόμος του “Άνφιλντ”!

Κουτίνιο στο 66′ και Σακό στο 77′, έφεραν το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία, με τους φιλάθλους στις κερκίδες να ξεσπούν, βλέποντας την πιθανότητα ανατροπής να ανεβαίνει. Πράγματι, στο 91′, ο νέος κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ, Ντέγιαν Λόβρεν, προωθήθηκε στην αντίπαλη περιοχή και με κεφαλιά, από σέντρα από τα δεξιά, έκανε το 4-3 και ολοκλήρωσε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν καταγραφεί ποτέ!

Τον Αύγουστο του 2020 αρχίζει για τον ύψους 1,88μ. κεντρικό αμυντικό η… ρωσική περιπέτεια με τη φανέλα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (63 ματς, 3 γκολ, 3 ασίστ), η οποία δαπάνησε 12.000.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Στο 1/6 της τιμής τον πούλησε τον Ιανουάριο του 2023 στη Λιόν (134 συμμετοχές, 4 γκολ, 3 ασίστ στις δύο θητείες). Τελευταίο ματς του Λόβρεν με την Ολυμπίκ, αυτό κόντρα στη Ρεν στις 26 Ιανουαρίου του 2024, καθώς εν συνεχεία ήταν συνεχώς μεταξύ πάγκου και εξέδρας.

Ένας τραυματισμός στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν δεν του επέτρεψε να επανέλθει ως βασικό και αναντικατάστατο μέλος της 11αδας κι έτσι ο ΠΑΟΚ βρήκε την ιδανική ευκαιρία να κινηθεί για την απόκτησή του.

Ο θρύλος της Κροατίας και το αντάμωμα με τον Ντομαγκόι Βίντα στη Super League

Ο 35χρονος αποτελεί ένα έναν θρύλο της χώρας του και έναν από τα πιο βασικά στελέχη της “χρυσής” εποχής του κροατικού ποδοσφαίρου. Δεν τοποθετείται άδικα δίπλα σε μύθους όπως οι Λούκα Μόντριτς, Ιβάν Ράκιτιτς και Ιβάν Πέρισιτς.

Με τον Λόβρεν βασικό, η Κροατία πραγματοποίησε τη μυθική πορεία της έως και τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Μία πορεία που είχε και συνέχεια, στο ακριβώς επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο Κατάρ, το 2022, ο Ντέγιαν Λόβρεν αποτελούσε την “κολώνα” στο κέντρο άμυνας της Κροατίας, η οποία πραγματοποίησε άλλη μία μαγική σεζόν έως και τα ημιτελικά.

Η παρουσία του δίπλα στον αμυντικό της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα, δημιούργησε ένα αδιαπέραστο τείχος μπροστά από την εστία της “χρβάτσκα”. Το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ έχει υπάρξει στο πλάι του αμυντικού της Ένωσης, σε 59 διαφορετικούς αγώνες και η συνεργασία τους άφησε εποχή. Τώρα όμως, θα είναι αντίπαλοι, με φόντο τους τίτλους στην Ελλάδα.

ΠΑΟΚ και Λόβρεν πρόλαβαν την ολοκλήρωση των μετεγγραφών και ο Κροάτης αμυντικός θα αγωνίζεται στους Θεσσαλονικείς για την επόμενη διετία, δίνοντας στον Ραζβάν Λουτσέσκου μία επιπλέον επιλογή για το κέντρο της άμυνας πέραν από αυτές των Γιάννη Μιχαηλίδη, Ομάρ Κόλεϊ και Τόμας Κεντζιόρα

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις