Site icon NewsIT
21:28 | 18.01.21

Ο κορονοϊός έβαλε «μαχαίρι» πάνω από 20% στα ποσά των μετεγγραφών

Ο κορονοϊός έβαλε «μαχαίρι» πάνω από 20% στα ποσά των μετεγγραφών
Newsit Newsroom

Η πανδημία του κορονοϊού είχε ήδη τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην πλειοψηφία των χωρών ανά τον κόσμο, αλλά και στο ποδόσφαιρο, όπου μεγάλες ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Μεγάλη ήταν επιρροή όμως και στο μετεγγραφικό “παζάρι” από το καλοκαίρι και μετά, με τα στοιχεία της FIFA να δείχνουν ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν για μεταγραφές είναι μειωμένα κατά 23,4%.

Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι οι συνολικές δαπάνες σε ολόκληρο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν 5,63 δις δολάρια (4,66 δεις ευρώ) το 2020, από 7,35 δις δολάρια το 2019 (6,08 δις ευρώ).

Το σύνολο των περσινών μεταγραφικών δαπανών, ήταν το μικρότερο από το 2016 και τα 4,6 δις δολάρια που δαπανήθηκαν για αγοροπωλησίες ή δανεισμούς ποδοσφαιριστών. Το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από ευρωπαϊκά κλαμπ, μολονότι οι περισσότερες ομάδες είχαν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αγγλικοί σύλλογοι ξεπέρασαν τα διαγράμματα δαπανών με επενδύσεις 1,627 δις δολαρίων (1,347 δις ευρώ), η Ιταλία ήταν δεύτερη με 731,5 εκατ. δολάρια (605 εκατ. ευρώ) κι ακολούθησαν η ισπανική LaLiga, η γερμανική Bundesliga και η γαλλική Ligue1. Εκτός Ευρώπης, οι πλέον πολυδάπανες χώρες στο ποδόσφαιρο ήταν η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

Η Τσέλσι στην κορυφή των δαπανών

Πρώτη ομάδα σε μεταγραφικές δαπάνες για το 2020 ήταν η Τσέλσι, την οποία ακολούθησαν κατά σειρά οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Από εκεί και πέρα, η Ισπανία ήταν στην κορυφή του σχετικού διαγράμματος της μελέτης της FIFA για τις χώρες με τα μεγαλύτερα μεταγραφικά έσοδα, καθώς οι ομάδες της εισέπραξαν συνολικά 785,7 εκατ. δολάρια (650 εκατ. ευρώ).

Ο δε αριθμός των συνολικών μεταγραφών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δανεισμών και των «ελεύθερων» παικτών, μειώθηκε επίσης. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 17.077 συμφωνίες κατά τη διάρκεια του 2020, από 18.047 το 2019, αν και το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο απ’ το 2016. 

Την ίδια ώρα στοιχεία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας έδειξαν ότι η ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου συνεχίστηκε παρά την πανδημία. Οι σύλλογοι ολοκλήρωσαν 1.035 μεταγραφές παγκοσμίως, με την αύξηση να φτάνει το 23,7% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version