Ο Νίκος Αλέφαντος, μία από τις πιο ιστορικές φιγούρες των ελληνικών γηπέδων, δεν είναι πια εδώ. Ο γνωστός Έλληνας τεχνικός αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του εδώ και τρεις εβδομάδες, επιλέγοντας όμως να μείνει με τους δικούς του ανθρώπους αυτές τις ώρες και κατέληξε σήμερα (26/3) το μεσημέρι απεβίωσε από καρδιακή προσβολή.
Πέθανε ο Νίκος Αλέφαντος! Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Γεννημένος στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα, μεγάλωσε στα Εξάρχεια, όπου διέμενε ως σήμερα και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία από τον Αστέρα Εξαρχείων, παίζοντας ως μεσοεπιθετικός. Ο Αστέρας ήταν και πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 1969.
Στην καριέρα του κάθισε στον πάγκο κορυφαίων ελληνικών ομάδων, με αποκορύφωμα -για τον ίδιο, μιας και ήταν οπαδός του- τον Ολυμπιακό, στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004).
Πέρα από τους “ερυθρολεύκους”, πέρασε κι από τον πάγκο των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α’ Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.
Η μεγάλη του αγάπη όμως παρέμεινε ο Ολυμπιακός, τον οποίο εξυμνούσε σε κάθε ευκαιρία και κάθε του τηλεοπτική εμφάνιση. Ο Νίκος Αλέφαντος αγαπήθηκε από το φίλαθλο ελληνικό κοινό, λόγω της… λαϊκής γλώσσας που χρησιμοποιούσε, του αυθορμητισμού του, αλλά και της ευθύτητας που εξέφραζε τις απόψεις του. Τις περισσότερες φορές που μιλούσε, είχε να δώσει κάποια ατάκα, την οποία θα χρησιμοποιούσαν πάρα πολλοί. Κουβέντες που αγαπήθηκαν και έμειναν στην ιστορία…
Αλέφαντος: Οι κορυφαίες του ατάκες! “Μάθε μπαλίτσα”, “καλώς τα παιδιά” και ο Δούρος (videos)
Το στίγμα που άφησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο εξάλλου γίνεται εύκολα αντιληπτό από το γεγονός ότι φίλοι και “αντίπαλοι” εξέφρασαν άμεσα τη θλίψη τους για τον θάνατό του, με τους μεγάλους της Superleague, αλλά και την ίδια τη διοργανώτρια αρχή να εκφράζουν δημόσια τη λύπη τους, ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε αναφορά και στο άγνωστο “πράσινο” παρελθόν του.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων όμως αποτελεί το περίφημο “Γεια σου ρε Αλέφαντε που είσαι παλικάρι”, που τραγούδησαν τα “Παιδιά από την Πάτρα” στα μέσα της δεκαετίας 80′, με το τραγούδι να γίνεται… σουξέ και “κολλάει” στον αείμνηστο Νίκο Αλέφαντο το παρατσούκλι “παλικάρι”, που τίμησε ως και την τελευταία μέρα της ζωής του.