Ο λόγος για τον Λευτέρη Σούμποτιτς, τον μπασκετμπολίστα που έφερε ο Γιάννης Ιωαννίδης από τη γειτονική μας Σλοβενία και έγινε ο σούτερ που σημείωνε εύκολα τα τρίποντα.
Όταν σταμάτησε να αγωνίζεται ο ίδιος, αποφάσισε να γίνει προπονητής, περνώντας από αρκετές ελληνικές ομάδες. Σήμερα όμως, ο Σούμποτιτς βρίσκεται στη Βηρυτό και μάλιστα θεωρείται ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στη Μέση Ανατολή.
Ο έμπειρος τεχνικός έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια την πρωταθλήτρια ομάδα του Λιβάνου, την «Αλ Ριάντι» και μιλά «Προσωπικά» στην εκπομπή της Έλενας Κατρίτση για τη ζωή του εκεί.
Εκτός όμως, από τον Λευτέρη Σούμποτιτς, η δημοσιογράφος καταγράφει για την εκπομπή της στη ΝΕΡΙΤ τη ζωή στη Βηρυτό, «Το Παρίσι της Ανατολής» όπως το αποκαλούσαν παλαιότερα. Σήμερα είναι μια «πληγωμένη» πόλη, που έχοντας ζήσει εμφύλιο πόλεμο, πείνα, θρησκευτικές διαμάχες, αεροπορικούς βομβαρδισμούς, βομβιστικές επιθέσεις και πολιτικές δολοφονίες πολλοί την χαρακτηρίζουν ως «Η πόλη που ποτέ δεν πεθαίνει».
Μέσα από την κάμερα της εκπομπής της η Έλενα Κατρίτση συναντά Έλληνες που γεννήθηκαν και ζουν εκεί, αλλά και Λιβάνιους που σπούδασαν στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη φρίκη του εμφυλίου, αλλά και των μετέπειτα συγκρούσεων. Με εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στις 18 θρησκευτικές ομάδες, με μοιρασμένες εξουσίες και άτυπα σύνορα, που χωρίζουν περιοχές μέσα στην ίδια πόλη, η Βηρυτός προσπαθεί σήμερα για άλλη μια φορά να ανασυγκροτηθεί, αλλά όπως λένε οι κάτοικοι «Η ζωή εδώ είναι απρόβλεπτη! Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει η επόμενη μέρα…»
Τη δική τους επανάσταση κόντρα στους θρησκευτικούς νόμους έκανε ένα ζευγάρι Μουσουλμάνων με την απόφασή του να πραγματοποιήσει πολιτικό γάμο στο Λίβανο. Πρόκειται για τον πρώτο πολιτικό γάμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
«Κάναμε αυτό το πολιτικό γάμο για να ακυρώσουμε το θρησκευτικό κατεστημένο της χώρας. Στο Λίβανο τα πάντα γίνονται με βάση τη θρησκεία. Αντιμετωπίσαμε το φανατισμό, μέχρι που μας απείλησαν ότι θα σκοτώσουν το παιδί μας. Αποδείξαμε όμως, στον αραβικό κόσμο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι με τον έρωτα μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα και κυρίως τους νόμους. Γι’ αυτό, πολλοί αποκάλεσαν τη πράξη μας “βουβή επανάσταση”. Ο Λίβανος ανήκει σε όλα τα παιδιά του…», τονίζουν στην κάμερα της εκπομπής.
Αύριο Σάββατο, στις 19:15, μέσα από τη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ η Έλενα Κατρίτση καταγράφει «Προσωπικά» τις εύθραυστες ισορροπίες και τις διαχωριστικές γραμμές των κατοίκων μιας πολύ όμορφης πόλης, της Βηρυτού, που συνεχίζουν να ελπίζουν όμως, σε ένα καλύτερο αύριο.