Σάββατο, 17 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ολλανδία – Αγγλία: Η ανάλυση του ημιτελικού για το Euro 2024

Ολλανδία – Αγγλία: Η ανάλυση του ημιτελικού για το Euro 2024

Η Αγγλία κέρδισε 2-1 την Ολλανδία στον ημιτελικό των δυο ομάδων για το Euro 2024, με τα «λιοντάρια» να κάνουν άλλη μια ανατροπή στην διοργάνωση και να δείχνουν την ποιότητα του πάγκου που διαθέτουν.

Η Αγγλία χωρίς να πείσει για ένα ακόμη παιχνίδι, κατάφερε να κερδίσει την Ολλανδία και να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2024.

Ένας αγώνας στον οποίο οι Άγγλοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ωστόσο κατάφεραν ξανά με ανατροπή και πάλι στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης να πάρουν τη νίκη.

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής ήταν ο Γουότκινς, ο οποίος μπήκε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα για να μπορέσει να δώσει φρεσκάδα στην επιθετική γραμμή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, με τον 28χρονο επιθετικό να δικαιώνει τον προπονητή του για την αλλαγή.

Και αυτό διότι ακριβώς στο 90ο λεπτό ο Γουότκινς με ένα «σεντερφορίσιο» γκολ όπως λέμε, «εκτέλεσε» τους Ολλανδούς και έστειλε την Αγγλία στον τελικό της διοργάνωσης.

Ένα αρκετά δύσκολο γκολ, σε ένα χρονικό σημείο που όλα έδειχναν πως η αναμέτρηση θα οδηγηθεί στην παράταση.

Η Αγγλία έχοντας επιστρατεύσει ένα 3-4-3 χωρίς γνήσιους μπακ – χαφ να παίζουν στα άκρα του γηπέδου, καθώς ούτε ο Σάκα, ούτε ο Τρίπιερ λογίζονται ως τέτοιοι, με τον καλύτερο παίκτη της Premier League (Φόντεν) να δείχνει τελείως έξω από τα νερά του, με μια προσέγγιση περισσότερο να καταστρέψει το παιχνίδι από ότι να δημιουργήσει ευκαιρίες, κατάφερε να πάρει την πρόκριση.

Από την πλευρά τους οι Ολλανδοί ως το underdog στο Euro, αφού κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσουν μέχρι τόσο μακριά στο τουρνουά, έκαναν ότι μπορούσαν, έφτασαν πολύ κοντά στο να συμμετάσχουν σε ένα ευρωπαϊκό τελικό, τον πρώτο μετά από το 1988, ωστόσο οι περιορισμένες δυνατότητες του ρόστερ δεν τους επέτρεψαν να κάνουν την υπέρβαση.

Χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοση της, έχοντας δεχτεί τεράστια κριτική, η Αγγλία κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του Εuro και να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο, ένα τίτλο που δεν έχει καταφέρει ακόμα να κατακτήσει.

Μάλιστα θα φτάσει σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό, καθώς και το 2020 πάλι με τον Σάουθγκεϊτ τα «λιοντάρια» είχαν φτάσει έως το φινάλε.

Ωστόσο τότε για κακή τους τύχη η Ιταλία αποδείχτηκε πιο έτοιμη και σκληρή, με αποτέλεσμα το τρόπαιο να μην προστεθεί στην συλλογή τους. 

Η Αγγλία στον τελικό θα αντιμετωπίσει την κορυφαία ομάδα στο τουρνουά, ένα παιχνίδι στο οποίο το εμπόδιο για τα «λιοντάρια» θα είναι πέρα ως πέρα δύσκολο.

Μέχρι στιγμής η Αγγλία δεν έχει αντιμετωπίσει ομάδα αντίστοιχη με την Ισπανία, δηλαδή σύνολο που πρεσάρει, δημιουργεί, έχει παίκτες ταχυδυναμικούς, που πάνε στο 1 εναντίον 1, που βγάζουν υπεραρυθμίες και που μπορούν να σε «διαλύσουν».

Άλλωστε οι Ισπανοί έχουν δείξει ότι μπορούν να πάρουν γκολ από τα εξτρέμ, από τα χαφ, από τους επιθετικούς, ακόμα και από τον αμυντικό.

Από την πλευρά της η Αγγλία πάει σε αγώνες με χαμηλό τέμπο, χωρίς πολλά ρίσκα και επιθέσεις πιο αργές και όχι run and gun παιχνίδι.

Κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί στο κατά πόσο θα λειτουργήσει στον τελικό.

Από την πλευρά της η Ολλανδία έχοντας πρώτο σκόρερ τον Χάκπο με τρία γκολ, ένα παίκτη που δεν περίμενε ποτέ κανείς ότι θα μπορέσει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους «οράνιε» με ένα Φαν Ντάικ αρκετά ανεμικό και μια ομάδα με αρκετό ταλέντο, το οποίο ωστόσο έχει ταβάνι, κατάφερε αθόρυβα, έχοντας σύμμαχο τις κληρώσεις να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, έχοντας παίξει κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι Ολλανδοί εντυπωσίασαν, καθώς παρότι το πρόσημο στο κλείσιμο της διοργάνωσης ήταν θετικό, υπήρξαν αρκετά προβλήματα.

Και κάπως έτσι παρότι προηγήθηκε απέναντι στην Αγγλία, παρότι έφτασε κοντά στο δεύτερο γκολ, την πιο κρίσιμη ώρα λύγισε σε αντίθεση με τους Άγγλους που έδειξαν μεγαλύτερα ψυχικά αποθέματα και δίκαια πήραν τη νίκη που τους δίνει το εισιτήριο για τον τελικό.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις