Κυριακή, 7 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Ολλανδία – Τουρκία 2-1: Ανατροπή με άγχος και πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024

Ολλανδία – Τουρκία 2-1: Ανατροπή με άγχος και πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024
Reuters

Η Ολλανδία βρέθηκε με την… πλάτη στον τοίχοι από την Τουρκία και το γκολ του Ακαϊντίν, αλλά μέσα σε έξι λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο κατάφερε να φέρει… τούμπα τον προημιτελικό. Ανατροπή, νίκη με 2-1 για τους “οράνιε”, πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024 και “μάχη” κόντρα στην Αγγλία για μια θέση στον τελικό. Μεγάλες χαμένες ευκαιρίες η ομάδα του Μοντέλα για ισοφάριση και.. παράταση, στα τελευταία λεπτά.

Την πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024 πανηγυρίζει η Ολλανδία, επιστρέφοντας στην 4άδα της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2004. Η Τουρκία έδειξε ικανή να κάνει την έκπληξη, αλλά οι “οράνιε” ανέτρεψαν το σκορ (2-1) και ένα.. βήμα πριν τον τελικό του Βερολίνου, θα αντιμετωπίσουν την Αγγλία, σε μια μεγάλη ποδοσφαιρική μάχη.

Η Ολλανδία προσπάθησε να μπει “δυνατά” στο ματς και να αιφνιδιάσει την Τουρκία. Λίγο έλειψε να το καταφέρει αφού με τη συμπλήρωση 1 λεπτού αγώνα ο Ντεπάι βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά το σουτ του έστειλε την μπάλα να περάσει ψηλά. Άουτ έφυγε η μπάλα και στην προσπάθεια του Χάκπο στο 7′.

Η Ολλανδία είχε τον έλεγχο του αγώνα αλλά από το 20λεπτο και μετά ο ρυθμός έπεσε, με την Τουρκία να προσπαθεί να βγάλει ένα πιο επιθετικό πρόσωπο. Από το 30′ και μετά η ομάδα του Μοντέλα έδειξε να πλησιάσει πιο συχνά στα καρέ της Ολλανδίας και στο 35′ έφτασε στο 0-1. Μετά από σέντρα του Γκιουλέρ ο πρώην αμυντικός ου Παναθηναϊκού -που λίγο νωρίτερα αντιμετώπισε ένα πρόβλημα- έπιασε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στα δίχτυα.

Η είσοδος του Βέγκχορστ για την Ολλανδία, με την έναρξη του δευτέρου μέρους, έκανε τους “οράνιε” να ξεκινήσουν τις σέντρες, με τα σέντερ μπακ της Τουρκίας να έχουν περισσότερη δουλειά. Στο 56′ όμως οι τυπικά φιλοξενούμενοι έκοψαν την ορμή της ομάδας του Κούμαν έχοντας δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ του Γκιουλέρ. Πολύ καλή στιγμή για τους “γείτονες” ήταν και αυτή του 65′, με το ισχυρό σουτ του Γιλντίφ.

Με τον χρόνο πλέον να τους πιέζει, οι Ολλανδοί βγήκαν μπροστά και στο 70′ έφτασαν στο 1-1. Ο Ντε Φράι βρέθηκε αφύλαχτος στην καρδιά της περιοχής της Τουρκίας και με σκαστή κεφαλιά -από σέντρα του Ντεπάι- νίκησε τον Γκιουνόκ!

Έξι λεπτά μετά, η Ολλανδία έφτασε στην ανατροπή του σκορ! Οι “οράνιε” αναπτύχθηκαν από τα δεξιά με τον Ντούμφρις να κάνει συρτή σέντρα, η άμυνα της Τουρκίας… κοιμήθηκε -μεγάλη ευθύνη ο Μουλντούρ που δεν έδιωξε την μπάλα, προσπαθώντας να πάρει φάουλ- και ο επιθετικός της Λίβερπουλ πλάσαρε ιδανικά για το 2-1. Λίγο μετά, η UEFA χρέωσε το τέρμα στον αμυντικό της Τουρκίας, δίνοντας αυτογκόλ!

Οι Τούρκοι βγήκαν μπροστά για να φτάσουν στην ισοφάριση και στο 85′ έχασαν διπλή ευκαιρία για να το πετύχουν. Πρώτα ο ντε Φεν έδιωξε σουτ του Καντίογλου εντός μεγάλης περιοχής, πριν η μπάλα περάσει την γραμμή, ενώ στη εξέλιξη της φάσης μετά από γέμισμα ο Ακτιούρκογλου βρέθηκε αφύλακτος και πλάσαρε, αλλά ο Φαν Ντάικ έβαλε το πόδι και έκοψε την πορεία της μπάλας.

Το φινάλε του αγώνα ήταν γεμάτο με μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για την Τουρκία, που στρίμωξε στα… σχοινιά την Ολλανδία. Στην κορυφαία της στιγμή (90+2′) ο τερματοφύλακας Φερμπρούγκεν, έδιωξε ενστικτωδώς την προβολή του Καντίογλου!

Παρά το άγχος, η Ολλανδία κράτησε το 2-1 που την έστειλε στα ημιτελικά του Euro 2024 και… πάνω στην Αγγλία.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις