Από τις 16 έως τις 26 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, πριν περάσει στα χέρια των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Η άφιξη της στη Γαλλία θα γίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο και πιο συγκεκριμένα με το τρικάταρτο εμβληματικό ιστιοφόρο “Belem”.
Μία άκρως πρωτοποριακή απόφαση πήρε η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας στη Γαλλία. Το τρικάταρτο εμβληματικό ιστιοφόρο “Belem” στην… υπηρεσία της Οργανωτικής επιτροπής “Παρίσι 2024”.
Την άνοιξη του 2024, μετά την τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία, η Ολυμπιακή Φλόγα θα διασχίσει την Ελλάδα μεταφέροντας τα διαχρονικά μηνύματα της σε όλη τη χώρα και θα καταλήξει στην Αθήνα όπου και θα γίνει η Τελετή Παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024», όπως έχει ανακοινώσει, επέλεξε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία με ένα τρικάταρτο εμβληματικό ιστιοφόρο. Το “Belem” όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο πλοίο θα διασχίσει την Μεσόγειο και θα φτάσει στην πόλη της Μασσαλίας, η οποία θα είναι και ο πρώτος σταθμός της λαμπαδηδρομίας επί γαλλικού εδάφους για να συνεχίσει το ταξίδι της ως το Παρίσι και την Τελετή Έναρξης στις 26 Ιουλίου.
À JAMAIS LES PREMIERS
— Paris 2024 (@Paris2024) February 3, 2023
Marseille sera la 1ère ville à accueillir la flamme en 2024 ! En provenance d’Athènes, la flamme traversera la Méditerranée à bord du Belem pour lancer le Relais de la Flamme Olympique
Avec nos parrains officiels on vous prépare une belle fête ! pic.twitter.com/8fBMiymUlh
Η μεταφορά της Φλόγας από την Αθήνα έως τη Μασσαλία μέσω θαλάσσης έχει άκρως συμβολικό χαρακτήρα καθώς οι δύο πόλεις έχουν άρρηκτους δεσμούς από την αρχαιότητα όταν ξεκίνησε η επιρροή τους στη λεκάνη της Μεσογείου. Επίσης, η Μασσαλία που ιδρύθηκε πριν από 2.600 χρόνια, είναι μια πρώην ελληνική αποικία και η παλαιότερη πόλη της Γαλλίας.
Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Γαλλία
Για 11 ημέρες η Ολυμπιακή Φλόγα θα διασχίσει την Ελλάδα. Θα κάνει ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων, από το νησί της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω Καστελόριζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Θα σκαρφαλώσει επίσης στον βράχο της Ακρόπολης, για να περάσει μια νύχτα κοντά στον Παρθενώνα.
Την 26η ημέρα του Απριλίου, η η Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896. Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία.
Στον Πειραιά, η Φλόγα θα επιβιβαστεί στο “Belem”, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα, για να αποβιβαστεί, στις 8 Μαΐου, στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διασχίσει τη Μασσαλία από τη Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ, την Βασιλική που έχει θέα στη Μασσαλία και είναι το πιο διάσημο σύμβολο της πόλης, έως το στάδιο «Βελοντρόμ» την Πέμπτη 9 Μαΐου, την επόμενη της άφιξής της στη γαλλική πόλη.
Αφού ολοκληρωθεί η παρουσία της στη Μασσαλία στις 20:30 της ίδιας ημέρας, στη συνέχεια το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσει το ταξίδι του και θα διασχίσει ολόκληρη τη Γαλλία, θα περάσει επίσης από τις Αντίλλες και τη Γαλλική Πολυνησία, για να φτάσει στο Παρίσι για την τελετή έναρξης, στις 26 Ιουλίου.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στο Δημαρχείο του Παρισιού το βράδυ της 14ης Ιουλίου, όταν η Γαλλία γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, όπως έχει δηλώσει η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα «ταξιδέψει» σε όλο το Παρίσι στις 14-15 Ιουλίου, στη συνέχεια στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας μια λαμπαδηδρομία 68 ημερών στη χώρα υποδοχής των Αγώνων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι. Η Ολυμπιακή Φλόγα που έκαιγε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε τα ιδανικά της ειρήνης και της ενότητας μεταξύ των λαών.