Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη γράφουν, ξανά, ιστορία, αλλά αυτή τη φορά όχι για ένα ρεκόρ ή μια επίδοσή τους αλλά γιατί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τους επέλεξε να είναι οι σημαιοφόροι της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Σε λίγες εβδομάδες, στην Πόλη του Φωτός, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι πρώτοι αθλητές που θα μπούν στο στάδιο κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κρατώντας τη σημαία της Ελλάδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται αθλητής από το μπάσκετ για να είναι σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν γράφει ιστορία τόσο γι’ αυτό αλλά για την πορεία του έως την τιμή αυτή: το παιδί που πωλούσε CD για να ζήσει και μέχρι τα 19 του δεν είχε ελληνική ιθαγένεια. Η δε Αντιγόνη Ντρισμπιώτη γράφει ιστορία γιατί από ένα τσιπουράδικο στην Καρδίτσα, βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου και σημαιοφόρος της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Είναι η τρίτη γυναίκα που έχει αυτή την τιμή, μετά την Σοφία Μπεκατώρου και την Άννα Κορακάκη.
Η πρώτη φορά που σε Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές που συμμετείχαν άρχισαν να παρελαύνουν με τις σημαίες των χωρών τους ήταν το 1908 στο Λονδίνο. Τότε, σημαιοφόρος για την Ελλάδα χρίστηκε ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του 1904 στη δισκοβολία Νίκος Γεωργαντάς, ενώ το 1912 ανέλαβε ο θρυλικός Κώστας Τσικλητήρας, επίσης αθλητής του στίβου, ο οποίος το 1908 είχε κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια και στη Στοκχόλμη πήρε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο, φτάνοντας τα τέσσερα συνολικά στην καριέρα του.
Από το 1928 στο Άμστερνταμ, η Ελλάδα ως «μητέρα» των Αγώνων, ορίστηκε να μπαίνει τιμητικά πρώτη στο στάδιο. Τότε σημαιοφόρος ήταν ο επίσης αθλητής του στίβου Αντώνης Καρυοφύλλης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέρα από τον Γεωργαντά και τον Τσικλητήρα, οι σημαιοφόροι που έχουν κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Γιώργος Ρουμπάνης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Ηλίας Χατζηπαυλής, ο Στέλιος Μυγιάκης, ο Μπάμπης Χολίδης, ο Πύρρος Δήμας, ο Νίκος Κακλαμανάκης, ο Ηλίας Ηλιάδης, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτή την τιμή και ο Λευτέρης Πετρούνιας.
Οι Έλληνες σημαιοφόροι σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1908, Λονδίνο Νικόλαος Γεωργαντάς, Στίβος
1912, Στοκχόλμη Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, Στίβος
1920, Βέλγιο Βασίλης Ζαρκάδης, Ξιφασκία
1924, Γαλλία Χρήστος Βρεττός, Στίβος
1928, Ολλανδία Αντώνης Καρυοφύλλης, Στίβος
1932, Λος Άντζελες Χρήστος Μάντικας, Στίβος
1936, Βερολίνο Ιωάννης Σεραϊδάρης, Στίβος
1948, Λονδίνο Γιώργος Καλαμποκίδης, Ιστιοπλοΐα
1952, Ελσίνκι Νίκος Σύλλας, Στίβος
1956, Μελβούρνη Γιώργος Ρουμπάνης, Στίβος
1960, Ρώμη Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, Ιστιοπλοΐα
1964, Τόκιο Γιώργος Μαρσέλλος, Στίβος
1968, Μέξικο Σίτι Χρήστος Παπανικολάου, Στίβος
1972, Μόναχο Χρήστος Παπανικολάου, Στίβος
1976, Μόντρεαλ Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Στίβος
1980, Μόσχα Ηλίας Χατζηπαυλής, Ιστιοπλοΐα
1984, Λος Άντζελες Στέλιος Μυγιάκης, Πάλη
1988, Σεούλ Μπάμπης Χολίδης, Πάλη
1992, Βαρκελώνη Λάμπρος Παπακώστας, Στίβος
1996, Ατλάντα Πύρρος Δήμας, Άρση Βαρών
2000, Σίδνεϊ Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοΐα
2004, Αθήνα Πύρρος Δήμας, Άρση Βαρών
2008, Πεκίνο Ηλίας Ηλιάδης, Τζούντο
2012, Λονδίνο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ταεκβοντό
2016, Ρίο ντε Τζανέιρο Σοφία Μπεκατώρου, Ιστιοπλοΐα
2020, Τόκιο Άννα Κορακάκη, Σκοποβολή
Λευτέρης Πετρούνιας, Γυμναστική
2024 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Στίβος
Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μπάσκετ
Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Έλληνες σημαιοφόρους, αφού 14 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία. Ακολουθεί η ιστιοπλοΐα με 5, η πάλη και η άρση βαρών με 2, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική, η σκοποβολή και το μπάσκετ με 1.
Δύο αθλητές, ο Χρήστος Παπανικολάου και ο Πύρρος Δήμας, υπήρξαν από δύο φορές σημαιοφόροι.