Σάββατο, 3 Αυγ.
28oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η πιο επιτυχημένη ημέρα της Ελλάδας – Δυο μετάλλια στην κωπηλασία και η Εθνική μπάσκετ σε αναμονή για πρόκριση στους «8»

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η πιο επιτυχημένη ημέρα της Ελλάδας – Δυο μετάλλια στην κωπηλασία και η Εθνική μπάσκετ σε αναμονή για πρόκριση στους «8»

Η 7η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ήταν η πιο επιτυχημένη από πλευράς μεταλλίων για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα πρόσθεσε δύο ακόμα μετάλλια στη συλλογή της. Τα ελληνικά κουπιά με τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου – Πέτρο Γκαϊδατζή και Μιλένα Κοντού – Ζωή Φίτσιου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και γυναικών αντίστοιχα, κατέλαβαν την 3η θέση στο βάθρο, ενώ τεράστια νίκη έκανε και η Εθνική στο μπάσκετ.

Τα δύο χάλκινα μετάλλια που χάρισε στην Ελλάδα η κωπηλασία, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κατακτήσεων σε 4 (1 ασημένιο, 3 χάλκινα), οι προκρίσεις στον στίβο και η νίκη της Εθνικής μπάσκετ ανδρών επί της Αυστραλίας η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δίνει την πρόκρισης της «γαλανόλευκης» στα προημιτελικά, ξεχώρισαν από την 7η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη τερμάτισε στην 3η θέση στον όμιλο της και για να μπορέσει να βρεθεί στα προημιτελικά θέλει νίκη της Σερβίας απέναντι στο Νότιο Σουδάν με 3 πόντους. Ένα αρκετά πιθανό σενάριο, το οποίο θα στείλει την Εθνική μας ομάδας απέναντι στην Γερμανία στην επόμενη φάση του τουρνουά.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Την έκτη θέση κατέλαβαν οι Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου στη δίκωπο γυναικών, στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με χρόνο 7:13.30. Ο συναγωνισμός ήταν υψηλός και οι Ελληνίδες κωπηλάτριες έμειναν από νωρίς πίσω και δεν κατάφεραν να ανεβάσουν ρυθμό, μένοντας στην τελευταία θέση του τελικού.

Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, το 3ο κατά σειρά μετάλλιο της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δύο Έλληνες κωπηλάτες κατάφεραν να χαρίσουν το 5o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία, μετά από τα τέσσερα που είχαν προηγηθεί από το 2004 στην Αθήνα, δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο και το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ. Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, στον τελικό, στο Παρίσι, πέρασαν 3οι τα 1.000 μέτρα και μετά από μάχη ακόμη και για… ψηλότερα, στο τέλος έπεσαν… σχεδόν μαζί με τους Ιταλούς στο φίνις, πίσω από τους πρώτους Ιρλανδούς. Οι Παπακωνσταντίνου και Γκαϊδατζής πέρασαν τη γραμμή του φίνις με χρόνο 6:13.44, ενώ οι ασημένιοι Ιταλοί Στέφανο Όππο και Γκάμπριελ Σοάρες έφεραν χρόνο 6:13.33. Οι Έλληνες κωπηλάτες απώλεσαν το ασημένιο μετάλλιο για 11 κλάσματα του δευτερολέπτου.

Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών από τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή, οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού αναδείχτηκαν «χάλκινες» στο ίδιο αγώνισμα, των γυναικών, στην κωπηλασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χάρισαν στην Ελλάδα το 4ο κατά σειρά μετάλλιο στο Παρίσι και το 6o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία. Αυτό είναι και το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στις γυναίκες, μετά το χάλκινο που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού έδωσαν «μάχη» αρχικά με το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας για να περάσουν από 4ες στην 3η θέση, κάτι που κατάφεραν. Και ήταν κοντά και στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στα τελευταία μέτρα οι Ρουμάνες Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς άντεξαν στην πίεση του ελληνικού πληρώματος για να περάσουν δεύτερες τη γραμμή του φίνις με 6:48.78. Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού τερμάτισαν τρίτες με χρόνο 6:49.28.

ΣΤΙΒΟΣ
Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου αποκλείσθηκε από την συνέχεια των 100 μέτρων. Η Ελληνίδα δρομέας τερμάτισε 4η στην 7η προκριματική σειρά με επίδοση 11 δευτερόλεπτα και 25 εκατοστά, που δεν ήταν αρκετή για να την φέρει στην επόμενη φάση του αγωνίσματος.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Ο Ελληνας σφυροβολός, αγωνίσθηκε στον πρώτο προκριματικό όμιλο και είχε καλύτερη βολή στα 70.14μ, ενώ το όριο πρόκρισης ήταν τα 77 μέτρα.

Η Τατιάνα Γκούσιν ζει την κορυφαία στιγμή της καριέρας της, καθώς προκρίθηκε στον τελικό του άλματος εις ύψος των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονται στο Παρίσι. Η Ελληνίδα άλτρια, υπερέβη με την πρώτη προσπάθεια το 1,83μ και το 1,88μ, ενώ απέτυχε στο πρώτο της άλμα στα 1,92 μέτρα. Ομως στην συνέχεια, η Γκούσιν πέρασε το συγκεκριμένο ύψος και συνέχισε στα 1,95 μέτρα, όπου είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

Η Παναγιώτα Δόση αποκλείσθηκε από τον τελικό του άλματος εις ύψος των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονται στο Παρίσι. Η Ελληνίδα άλτρια, είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 1.83μ, που ήταν και το ύψος με το οποίο άρχισαν τα άλματα τους οι αθλήτριες, ενώ το όριο πρόκρισης ήταν ένα μέτρο και 97 εκατοστά.

Σημαντική επιτυχία για τον Χρήστο Φραντζεσκάκη, αποτελεί η πρόκριση στον τελικό. Μετά από εξαιρετική εμφάνιση, ο Ελληνας σφυροβολός, ο οποίος αγωνίσθηκε στον δεύτερο προκριματικό όμιλο, είχε καλύτερη βολή στα και είχε καλύτερη βολή στα 75 μέτρα και 53 εκατοστά, ενώ το όριο πρόκρισης ήταν τα 77 μέτρα. Στην πρώτη προσπάθεια, ο Φραντζεσκάκης έστειλε την σφύρα του στα 75,53μ, ενώ ακολούθησαν δύο ρίψεις στα 73,94μ και στα 74,21 μέτρα.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Εκτός τελικού στα 25μ. πιστόλι γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» έμεινε η Άννα Κορακάκη. Η δις Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο δεν κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα του προκριματικού, η οποία χάριζε το «εισιτήριο» για τον τελικό. Η Κορακάκη σημείωσε επίδοση 570/600 βολές και κατετάγη 34η μεταξύ των 40 αθλητριών που έλαβαν μέρος στον προκριματικό.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Μάκης Μίτας στο πρώτο σκέλος του προκριματικού στο σκητ της σκοποβολής, τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στο Σατορού. Ο Έλληνας πρωταθλητής ολοκλήρωσε τη σημερινή προσπάθειά του με 73/75 βολές (25/25, 24/25 και 24/25) και βρίσκεται στην όγδοη θέση του προκριματικού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί αύριο (3/8, 10:00), με τους πρώτους έξι της κατάταξης να παίρνουν το «εισιτήριο» για τον απογευματινό τελικό (3/8, 16:30. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προκριματικό του σκητ υπάρχει και δεύτερη ελληνική συμμετοχή, με τον Χαράλαμπο Χαλκιαδάκη να κατατάσσεται 12ος μετά το πρώτο σκέλος του προκριματικού με 72/75 βολές (25/25, 23/25 και 24/25).

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Παρά την αξιόλογη προσπάθεια που κατέβαλε, η ελληνική ομάδα 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό, καθώς κατετάγη 13η με 3:46.40. Ο Απόστολος Χρήστου, παρά την κούραση από τον χθεσινό τελικό και το ιστορικό μετάλλιο που κατέκτησε στα 200μ. ύπτιο, έκανε ένα πολύ καλό 52.83 και ο 16χρονος Βαγγέλης Ντούμας ακολούθησε με ένα εξαιρετικό 1:00.34 στο πρόσθιο. Η Αννα Ντουντουνάκη κάλυψε το 100άρι της πεταλούδας σε 57.85, με πολύ κακή αντίδραση στην αλλαγή (0.53) και η Νόρα Δράκου έκλεισε την κούρσα με 55.38.

Τρία εκατοστά του δευτερολέπτου μακριά από το βάθρο των 50μ. ελεύθερο έμεινε ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Στη δεύτερη συμμετοχή του σε τελικό (ο πρώτος Ελληνας κολυμβητής που το καταφέρνει), ο 31χρονος πρωταθλητής ήταν και πάλι πέμπτος -όπως και στο Τόκιο, αυτή τη φορά όμως «άγγιξε» το μετάλλιο. Τερμάτισε σε 21.59, τη στιγμή που ο 34χρονος Γάλλος Φλοράν Μανοντού ήταν τρίτος με 21.56 και εξασφάλισε το τέταρτο διαδοχικό Ολυμπιακό του μετάλλιο στο αγώνισμα.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Με την 11η θέση στην δεύτερη ιστιοδρομία ολοκλήρωσαν τα αδέλφια Αριάδνη και Οδυσσέας Σπανάκης τις προσπάθειές τους στη μεικτή κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας, τα αγωνίσματα της οποίας διεξάγονται στη Μασσαλία. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο κατετάγη 13ο στην πρώτη κούρσα, βρίσκεται στην 14η θέση της γενικής κατάταξης με 24 βαθμούς ποινής.

ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών πραγματοποίησε πολύ κακή εμφάνιση στο κρίσιμο ματς και έχασε 12-8 από την Ιταλία, γνωρίζοντας την τρίτη ήττα της σε ισάριθμα παιχνίδια του Β΄ ομίλου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει ακόμη ελπίδες πρόκρισης, αλλά θα χρειαστεί να νικήσει την Κυριακή (4/8, 21:05) τη Γαλλία και να ελπίζει ότι θα “επιβιώσει” σε κάποια διπλή ή τριπλή ισοβαθμία, ώστε να πάρει το εισιτήριο για την οκτάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα με τα 4 μετάλλια που έχει συγκεντρώσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκεται στην 36η θέση, έχοντας ωστόσο περιθώρια για περισσότερες κατακτήσεις.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις