Στον ναό της Ήρας πραγματοποιήθηκε η επιβλητική Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το καλοκαίρι στο Παρίσι. Πρώτοι λαμπαδηδρόμοι Ντούσκος και Σχοινάς.
Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, άναψε η Ολυμπιακή φλόγα, η οποία θα κάνει ένα τεράστιο ταξίδι που θα την οδηγήσει από την Ακρόπολη στο Παρίσι, περνώντας και από τη Γαλλική Πολυνησία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πριν την έναρξη της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, άγημα της Προεδρικής φρουράς πραγματοποίησε την έπαρση της ελληνικής και της γαλλικής σημαίας. Παρούσα στην τελετή ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία προσήλθε συνοδευόμενη από τον προέδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Αλιάγας.
«Σε αυτή τη γη γεννήθηκε το μεγαλύτερο δώρο της ανθρωπότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπάχ.
Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά άναψε τη Φλόγα από τις αχτίδες του ηλίου στο Ναό της Ήρας, μπροστά σε 600 καλεσμένους.
Ο Ολυμπιακός Ύμνος ερμηνεύτηκε από την κορυφαία μέτζο-σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο.
Η Πρωθιέρεια, Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Μηνά, έδωσε τη δάδα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Στέφανο Ντούσκο, Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Η Γαλλίδα κολυμβήτρια, Λορ Μανοντού, η οποία κατέκτησε τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο της στα 400 μέτρα ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, τον διαδέχθηκε και έγινε έτσι η πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος, ενώ τρίτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας
Στη συνέχεια, η φλόγα θα ξεκινήσει ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα για 11 ημέρες, από το νησί της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω Καστελλόριζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Θα σκαρφαλώσει επίσης στον βράχο της Ακρόπολης, για να περάσει μια νύχτα κοντά στον Παρθενώνα.
Στη συνέχεια, η Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896. Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία.
Στον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι νότια της Αθήνας, η Φλόγα θα επιβιβαστεί στο “Belem”, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα, για να αποβιβαστεί, στις 8 Μαΐου, στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διασχίσει τη Μασσαλία από τη Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ, την Βασιλική που έχει θέα στη Μασσαλία και είναι το πιο διάσημο σύμβολο της πόλης, έως το στάδιο «Βελοντρόμ» την Πέμπτη 9 Μαΐου, την επόμενη της άφιξής της στη γαλλική πόλη.
Αφού ολοκληρωθεί η παρουσία της στη Μασσαλία στις 20:30 της ίδιας ημέρας, στη συνέχεια το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσει το ταξίδι του και θα διασχίσει ολόκληρη τη Γαλλία, θα περάσει επίσης από τις Αντίλλες και τη Γαλλική Πολυνησία, για να φτάσει στο Παρίσι για την τελετή έναρξης, στις 26 Ιουλίου.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στο Δημαρχείο του Παρισιού το βράδυ της 14ης Ιουλίου, όταν η Γαλλία γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, όπως έχει δηλώσει η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα «ταξιδέψει» σε όλο το Παρίσι στις 14-15 Ιουλίου, στη συνέχεια στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας μια λαμπαδηδρομία 68 ημερών στη χώρα υποδοχής των Αγώνων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι. Η Ολυμπιακή Φλόγα που έκαιγε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε τα ιδανικά της ειρήνης και της ενότητας μεταξύ των λαών.