Site icon NewsIT

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι μεγάλοι απόντες από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού

22.07.2024 | 10:09
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι μεγάλοι απόντες από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2024 / ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Ο Λιονέλ Μέσι, η Ελέϊν Τόμπσον Ερα, ο Λούκα Ντόντσιτς και η Γιουλιμάρ Ρόχας, είναι μερικοί από τους κορυφαίους αστέρες του παγκόσμιου αθλητισμού, οι οποίοι θα απουσιάσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα γίνουν (26/7-11/8) στο Παρίσι.

Η κορυφαία άλτρια του τριπλούν στον πλανήτη, η Γιουλιμάρ Ρόχας από την Βενεζουέλα, χάνει την μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, καθώς τον περασμένο Απρίλιο, υπέστη ρήξη αχιλλείου τένοντα. Ωστόσο, η Ολυμπιονίκης κι επτάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια θα είναι η σημαιοφόρος της πατρίδας της στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Για τον ίδιο λόγο, θα λείψει και η Τζαμαϊκανή πρωταθλήτρια των δρόμων ταχύτητας, Τόμπσον Ερα, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα (σ.σ. από το 2021), η οποία διατήρησε τους Ολυμπιακούς τίτλους της στα 100 μέτρα και στα 200 μέτρα.

Ο Κενυάτης, Κέλβιν Κιπτούμ θα μπορούσε να είχε στόχο το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι, όμως η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια. Ο πρωταθλητής του Μαραθωνίου Δρόμου, σκοτώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε ηλικία 24 ετών, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, λίγους μήνες αφότου σημείωσε νέο ρεκόρ Μαραθωνίου στο Σικάγο (2:00:35).

Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος στο Τόκιο το 2021, Μαρίγια Λασιτσκένε θα απουσιάσει όπως και οι περισσότερες Ρωσίδες αθλήτριες, αποκλεισμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Επίσης, ο Γάλλος πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ και Ολυμπιονίκης του 2012, Ρενό Λαβιλνί δεν κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο «σπίτι του».

Μετά από μια γεμάτη σεζόν στο ΝΒΑ, όπου έφτασε στους τελικούς με το Ντάλας, ο Σλοβένος Λούκα Ντόντσιτς δεν κατάφερε να προκριθεί για δεύτερη διαδοχική φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς αποκλείσθηκε από την εθνική Ελλάδα στο προολυμπιακό τουρνουά.

Απών από το Παρίσι θα είναι και ο Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας δρόμου στο Τόκιο, Ρίτσαρντ Καραπάζ από τον Ισημερινό, ο οποίος αποκλείσθηκε από την ομοσπονδία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την θέση του πήρε ο Τζόναταν Νάρβαεζ, μετά την εμφάνιση του στον Γύρο της Ιταλίας.

Οι Γάλλοι φίλαθλοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Κιλιάν Μπαπέ με την Ολυμπιακή ομάδα, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έδωσε την σχετική άδεια στον κορυφαίο επιθετικό, ενώ ο Λιονέλ Μέσι δεν θα δώσει «το παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς είναι καταπονημένος από το «φορτωμένο» πρόγραμμα (σ.σ. τον περασμένο μήνα κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα μετά από μία γεμάτη σεζόν). Ακόμη όμως κι εάν ξεπερνούσε αυτό το ζήτημα, ο «pulga» δεν θα μπορούσε να παίξει στο Ολυμπιακό τουρνουά, δεδομένου ότι στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, υπέστη διάστρεμμα στον αστράγαλο.

Τέλος, ο δις Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στο Τόκιο στα 100μ. και 200μ​.ύπτιο, Εβγκένι Ρίλοφ δεν θα είναι ένας από τους 15 Ρώσους αθλητές που θ’ αγωνισθούν υπό ουδέτερη σημαία στο Παρίσι. Ο 27χρονος κολυμβητής είπε ότι εγκαταλείπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να μην «πέσει στο επίπεδο των δυτικών προβοκατόρων», άποψη σύμφωνη με αυτήν του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται, ότι ο Ρίλοφ, είναι αξιωματικός της αστυνομίας στη Λόμπνια, ένα προάστιο της Μόσχας και δεν είχε πιθανότητες να πάρει άδεια από την ΔΟΕ, καθώς για να προσκληθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι «ουδέτεροι μεμονωμένοι αθλητές» θα έπρεπε αφ’ ενός να προκριθούν και αφ’ ετέρου να είναι διαπιστωμένο πως δεν στηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και πως δεν έχουν σύνδεση με τις δυνάμεις ασφαλείας στην χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version