Παρασκευή, 2 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια της μποξέρ Ιμάν Κελίφ – Από τις μάχες με τις προκαταλήψεις, στα πιο διάσημα 46 δευτερόλεπτα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια της μποξέρ Ιμάν Κελίφ – Από τις μάχες με τις προκαταλήψεις, στα πιο διάσημα 46 δευτερόλεπτα
AP Photo/John Locher

Δεν έχει κοπάσει ούτε στο ελάχιστο το θέμα της διαμάχης με την intersex Αλγερινή αθλήτρια πυγμαχίας, Ιμάν Κελίφ – ο αγώνας που έδωσε με την ιταλίδα αντίπαλό της, εξελίχθηκε ως τον πιο αμφιλεγόμενο και πιο πολυσυζητημένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Ιταλίδα αθλήτρια της πυγμαχίας Άντζελα Καρίνι αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 46 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα με την Ιμάν Κελίφ.   

Η Καρίνι αποχώρησε αφού δέχτηκε ένα δυνατό χτύπημα από την Αλγερινή αντίπαλό της, η οποία πέρυσι απέτυχε σε ένα τεστ καταλληλότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η ιστορία της intersex αθλήτριας, είναι γεμάτη αντιξοότητες- κατά το παρελθόν, πουλούσε ψωμί στους δρόμους του χωριού της όπου μεγάλωσε στην Αλγέρια πριν ασχοληθεί με την πυγμαχία. Ένας προπονητής την έστρεψε στο άθλημα αυτό χάρη στα «σωματικά της προσόντα».

Αλλά ακόμη και τότε, αντιμετώπισε προκαταλήψεις, καθώς η συντηρητική οικογένεια και η κοινότητά της θεωρούσαν το άθλημα «μόνο για άνδρες».

AP Photos/ Instagram @imane_khelif_10

Η 25χρονη, μία από τις δύο αθλήτριες που αποκλείστηκαν από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το φύλο, έχει τώρα στόχο το χρυσό μετάλλιο, αφού προκρίθηκε στα προημιτελικά με νίκη επί της Angela Carini.

Όμως ο θρίαμβος αμαυρώθηκε από διαμάχη, με την Ιταλίδα αντίπαλό της να αποχωρεί κλαίγοντας μετά από μόλις 46 δευτερόλεπτα και να λέει στη γωνία της «δεν είναι δίκαιο».

Σε μια δήλωση που έκανε πριν από τους Αγώνες, η Khelif είπε: «Ήθελα να δείξω σε όλο τον κόσμο τι γενναία γυναίκα είναι η Imane Khelif».

«Πάντα αγαπούσα το ποδόσφαιρο»

Σε συνέντευξή της στο Canal Algerie, η οποία περιείχε επίσης φωτογραφίες της Khelif ως νεαρό κορίτσι, δήλωσε: «Ήταν καθαρή τύχη, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι μια μέρα θα γινόμουν πυγμάχος και ότι θα γινόμουν παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Πάντα αγαπούσα το ποδόσφαιρο και έπαιζα στο μικρό μου χωριό. Ο πατέρας μου πάντα προτιμούσε το ποδόσφαιρο από την πυγμαχία. Αλλά ήμουν πολύ καλή στον αθλητισμό στο σχολείο μου και ο δάσκαλός μου με ενθάρρυνε να γίνω πυγμάχος, αφού είχα καλά σωματικά προσόντα και είχε δίκιο».

Η Khelif είπε ότι «ερωτεύτηκε» την πυγμαχία μόλις μπήκε για πρώτη φορά στο ρινγκ.

Αλλά η πυγμάχος περιέγραψε την παιδική της ηλικία ως «πραγματικά δύσκολη», προσθέτοντας ότι: «Προέρχομαι από μια συντηρητική περιοχή και οικογένεια. Η πυγμαχία ήταν ένα άθλημα αφιερωμένο μόνο στους άνδρες».

Μίλησε επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να ταξιδεύει από το χωριό της στην πόλη όπου έκανε την προπόνησή της, προσθέτοντας: «Αυτά είναι εμπόδια που αντιμετώπισα όταν ξεκίνησα.

Έτυχε να πουλάω ψωμί στο δρόμο, μάζευα πιάτα και άλλα αντικείμενα για να κερδίζω χρήματα και να μπορώ να μετακινούμαι, επειδή προέρχομαι από μια πολύ φτωχή οικογένεια».

Η Imane περιγράφει την καριέρα της ως «μια εντυπωσιακή ιστορία», αποκαλύπτοντας πώς ξεκίνησε από ένα αλγερινό χωριό πριν  μετακομίσει στην πρωτεύουσα της χώρας και αργότερα να φύγει για το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις