Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης στην Αθήνα το 2004

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης στην Αθήνα το 2004
Εurokinissi

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, σηματοδοτεί την εκκίνηση της κορυφαίας αθλητικής δραστηριότητας στον πλανήτη. Η χώρα μας είχε την τύχη να φιλοξενήσει πριν από 20 χρόνια τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το ΟΑΚΑ να φορά τα καλά του σε μια εκθαμβωτική τελετή το καλοκαίρι του 2004.

Στις 13 Αυγούστου του 2004 στο ΟΑΚΑ θα πραγματοποιεί η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων, με την Αθήνα να είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει την διοργάνωση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στο σπίτι τους, στη χώρα που γεννήθηκαν, με το τελετουργικό να παραμένει 20 χρόνια μετά εκθαμβωτικό.

Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1997 θα κερδίσει την Ιταλία και την Ρώμη, στην Σύνοδο της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) στη Λοζάνη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες για το 2004 να πάρουν το πράσινο φως και να διεξαχθούν στην Αθήνα.

Ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο έφερε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι «φούσκωσαν» από περηφάνεια στο άκουσμα της είδησης. Μάλιστα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγιναν αρκετά έργα στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αθήνα, με τα κυριότερα να αφορούν την κατασκευή των γραμμών 2,3 στο μετρό, αλλά και ένα νέο κομμάτι στην Αττική οδό.

Κάπως έτσι, σε ένα όμορφο βράδυ καλοκαιριού στις 13 Αυγούστου του 2004, λίγο πριν από της 21:00 το βράδυ, η καρδιά του πλανήτη χτυπά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου, στο οποίο διεξάγεται η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η χορογραφία ήταν μοναδική, με τον κόσμο που βρισκόταν στο ΟΑΚΑ να ζει μαγικές στιγμές. Εξίσου εντυπωσιακό ήταν το θέαμα και από τις τηλεοράσεις, με την τελετή να είναι αφιερωμένη στην ελληνική ιστορία και μυθολογία.

Κατά την διάρκεια του τελετουργικού, η αρχαία Ελλάδα «ζωντάνεψε» με τον κόσμο να βιώνει λίγη από την μαγεία της εποχής. Παράλληλα τα μηνύματα της ενότητας, της ειρήνης και της ελευθερίας έδειξαν σε όλους την σημασία και τα όσα πρεσβεύει ο αθλητισμός.

Η τελετή ξεκίνησε με μια αντίστροφη μέτρηση 28 δευτερολέπτων (1 για κάθε διοργάνωση μέχρι αυτόν της Αθήνας) σε μια εντυπωσιακή σκηνοθεσία. Στη συνέχεια δυο τυμπανιστές συντονίστηκαν αρμονικά (ο ένας βρισκόταν στο ΟΑΚΑ και ο άλλος στην Αρχαία Ολυμπία) θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συνδέσουν τους αρχαίους με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένας κομήτης έπεσε από το στέγαστρο Καλατράβα σχηματίζοντας με την φωτιά του τους 5 Ολυμπιακούς κύκλους, το σύμβολο δηλαδή των Αγώνων. Στη συνέχεια σε ένα παραδοσιακό χάρτινο καραβάκι που διέσχισε τη λίμνη που είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες της τελετής στο κέντρο του σταδίου, με τον νεαρό-τότε-Μιχάλης Πατσατζή να χαιρετά κρατώντας την σημαία της Ελλάδας τους πολίτες όλου του κόσμου. 

Πλέον ήταν επίσημο: Oι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν επιστρέψει στο σπίτι τους.

Άλλωστε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην χώρα από την οποία πήραν σάρκα και οστά για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1896, με την τελετή έναρξης να είναι μοναδική και εφάμιλλη της σπουδαιότητας σε ένα τέτοιο γεγονός.

Αξιομνημόνευτο φυσικά και το «Ζεϊμπέκικο του 2004», μια σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου, το οποίο 20 χρόνια μετά προκαλεί την ίδια συγκίνηση στο άκουσμα του. Στο τέλος της βραδιάς η Ολυμπιακή φλόγα, η οποία είχε ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 25 Μαρτίου του 2004, αφού ταξίδεψε σε όλες τις πόλεις που που διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και κάθε νομό της χώρας, από τα χέρια του Νίκου Κακλαμανάκη άναψε το βωμό του Ολυμπιακού σταδίου και σήμανε την έναρξη της 28ης Ολυμπιάδας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 πραγματοποιήθηκαν από τις 13 έως τις 29 Αυγούστου και συμμετείχαν 10.625 αθλητές (6.296 άντρες και 4.329 γυναίκες), μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς, από 201 χώρες. Οι Έλληνες αθλητές έχοντας τον κόσμο στο πλευρό τους,  κατέκτησαν 16 μετάλλια (6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα) έχοντας την 15η καλύτερη συγκομιδή από όσες χώρες συμμετείχαν.

Ξεχωριστή σημασία είχαν και οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς επιλέχθηκαν δυο αδέλφια, ο Φοίβος και η Αθηνά, που πήραν το όνομα τους από το μυθικό Θεό του Ολύμπου Απόλλωνα – Φοίβο, Θεό του φωτός και της μουσικής και τη Θεά της Σοφίας, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών, Αθηνά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΟΑΚΑ το οποίο φιλοξένησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και στο οποίο πήραν μέρος αρκετά αγωνίσματα, τοποθετήθηκε το στέγαστρο Καλατράβα. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, την οποία και ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα (ο οποίος έχει σχεδιάσει και μερικές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης), δίνοντας στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας μια ιδιαίτερη αισθητική.

Το κόστος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ξεπέρασε τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αργότερα έρευνες αλλά και αρχεία έκαναν λόγο για ακόμα μεγαλύτερο ποσό που δαπανήθηκε, το οποίο μάλιστα ξεπέρασε τον αρχικό προϋπολογισμό κατά πολύ. 

Η εκθαμβωτική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004 αποτελεί την κορυφαία στην ιστορία, αφού η αστερόσκονη του παρελθόντος πάντρεψε το παρελθόν το παρών και το μέλλον, συνθέτοντας ένα μοναδικό μείγμα, το οποίο 20 χρόνια αργότερα μνημονεύεται ακόμη και έχει περάσει στην ιστορία.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις