Η τέταρτη Ολυμπιακή συμμετοχή του 32χρονου υπερπρωταθλητή του μονόζυγου, κρύβει ένα ρεκόρ με δύο όψεις: Είναι ο μοναδικός στην ιστορία της ελληνικής ενόργανης ανδρών που έχει «γράψει» πάνω από δύο Ολυμπιακές παρουσίες, αλλά και ο μόνος που δεν έχει πρόκριση στον τελικό του οργάνου του.
Η αδικία του 2004, όταν οι κριτές τον πέταξαν έξω από τον τελικό που θα γινόταν μέσα στο «σπίτι» του, άφησε βαριά σκιά και τον οδήγησε σε κατώτερες του αναμενομένου εμφανίσεις και άδοξους αποκλεισμούς στους αντίστοιχους προκριματικούς του 2008 και του 2012.
Ωστόσο, ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη κατέκτησε ξανά φέτος το δικαίωμα να δηλώσει παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο αυτό που του ανήκει.
Μετρώντας αντίστροφα πριν από την αναχώρηση της Τρίτης (26/07) για τη Βραζιλία, ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής και πεντάκις πρωταθλητής Ευρώπης μίλησε στην Ε.Γ.Ο. για τον πόθο του να μπει στον τελικό του μονόζυγου και για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ένα αουτσάιντερ στο συγκεκριμένο όργανο.
-Δεν είχες πολύ χρόνο για να προπονηθείς αποκλειστικά στο μονόζυγο, αφού μέχρι το Μάιο προετοιμαζόσουν και στα έξι όργανα, λόγω προ-Ολυμπιακού τουρνουά. Αποδείχθηκε αρκετός;
«Ο προπονητικός προγραμματισμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσω το μάξιμουμ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είμαι έτοιμος ακριβώς την ώρα που χρειάζεται. Το πρόγραμμά μου ‘βγαίνει’ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το θέμα είναι να προσέξω και να διορθώσω κάποιες λεπτομέρειες, που έχουν να κάνουν με κάποια μικρά λάθη, να κάνω σωστή προσγείωση κλπ.».
-Ποιο πρόγραμμα θα παρουσιάσεις στο Ρίο;
«Θα έχω το ίδιο πρόγραμμα που πέρσι μου έδωσε μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού, αυτό που επιχείρησα και πριν από δύο μήνες στον τελικό του ευρωπαϊκού της Βέρνης, αλλά εκεί δεν μου ‘βγήκε’. Έχει συντελεστή δυσκολίας 6,80, αλλά με μία σύνδεση ασκήσεων μπορεί να ανέβει στο 6,90. Σημασία έχει να το εκτελέσω σωστά».
-Ποιον στόχο θέτεις στην τέταρτη Ολυμπιακή συμμετοχή σου;
«Ο στόχος μου είναι να μπω στον τελικό. Αν το πετύχω, θα είμαι ευχαριστημένος. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η πρόκριση στην οκτάδα. Μετά, όλα είναι ανοιχτά και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στο μονόζυγο. Με μια πολύ καλή εκτέλεση, μπορώ να πάρω ένα βαθμό από 15,500 μέχρι 15,700, που πιστεύω ότι αρχικά θα με βάλει στον τελικό και κατόπιν θα είναι και μέσα στα μετάλλια. Νομίζω ότι το όριο για την είσοδο στην οκτάδα θα είναι πιο χαμηλά, γύρω στους 15,300 βαθμούς, άρα είναι κάτι εφικτό για να πετύχω με το πρόγραμμα που έχω».
-Έχεις μπροστά σου μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για διάκριση στον σπουδαιότερο θεσμό. Είναι όνειρο ζωής για σένα;
«Σίγουρα θα ήθελα να έρθει στο Ρίο η διάκριση, αλλά και αν δεν έρθει, δεν θα κάτσω να σκάσω! Έχω ακόμα να δώσω αρκετά και δεν θα σταματήσει η αθλητική μου διαδρομή εδώ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Είμαι όμως αποφασισμένος να μην αφήσω να περάσει έτσι αυτή η ευκαιρία που μου δίνεται. Θα κάνω ό,τι μπορώ και με όσες δυνάμεις έχω. Θα το παλέψω και ελπίζω ότι θα βγει κάτι καλό. Δεν ωφελεί να σκέφτομαι ότι πρέπει να πετύχω πάση θυσία, γιατί το περιττό άγχος στον προκριματικό θα είναι σε βάρος μου».
-Τι διαφορετικό περιμένεις να συμβεί αυτή τη φορά;
«Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα είμαι πιο άνετος, ώστε να μην έχω το άγχος που είχα στην προηγούμενη συμμετοχή μου στο Λονδίνο. Θέλω να είμαι εντελώς χαλαρός, για να μπορέσω να κάνω αυτό που ξέρω καλά».
-Στα μάτια αρκετών, ίσως φέτος δεν είσαι τόσο ισχυρό φαβορί για μετάλλιο όσο ήσουν σε Αθήνα, Πεκίνο και Λονδίνο…
«Πολλές φορές έχουμε δει αουτσάιντερ να κερδίζουν. Ας μην ξεχνάμε τι είχε γίνει στο παγκόσμιο του 2001: Είχα πάει στη Γάνδη ως το απόλυτο αουτσάιντερ, μπήκα στον τελικό ως ένας από τους τελευταίους και τελικά πήρα το χρυσό μετάλλιο. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί σ’ έναν τελικό. Γι’ αυτό λέω ότι στόχος μου είναι να βρίσκομαι σ’ αυτόν. Αν μπω στην οκτάδα, εγώ θα είμαι ευχαριστημένος. Μετά, πλέον, δεν είναι αγώνας. Ο τελικός είναι… πόλεμος: Κανείς δεν θέλει να χάσει, όλοι είναι ισάξιοι και τα πάντα μπορούν να συμβούν».
-Το φινάλε της τετραετίας σε βρίσκει για άλλη μια φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιες ιδιαιτερότητες είχε αυτός ο Ολυμπιακός κύκλος;
«Αυτή η τετραετία ήταν πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Το δύσκολο είναι να δίνω το 100% κάθε μέρα στην προπόνησή μου. Σίγουρα η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο και πολλές φορές νιώθω ότι σωματικά είμαι καλύτερα από το παρελθόν, αλλά η καθημερινότητα είναι πλέον λίγο πιο ‘βαριά’ για μένα.
Χαίρομαι που καταφέρνω να είμαι ξανά παρών ανάμεσα στους κορυφαίους και ευχαριστώ τον προπονητή μου, Δημήτρη Ράφτη, ο οποίος έχει σταθεί δίπλα μου σ’ όλη αυτή τη διαδικασία, όπως και τη χορηγό μου Attica Bank, για την υποστήριξή της».
-Σε ό,τι αφορά στους συναθλητές σου, ποια είναι η επιθυμία που θέλεις να δεις να εκπληρώνουν στο Ρίο;
«Από τον Λευτέρη Πετρούνια, θέλω να δω στον τελικό των κρίκων να ‘πατάει’ την έξοδό του. Να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του με μία τέλεια προσγείωση. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο τι θα σημάνει αυτό! Τη Βασιλική Μιλλούση θέλω να τη δω στον τελικό της δοκού. Συνήθως οι τελικοί της δοκού και του μονόζυγου γίνονται την ίδια μέρα, δυστυχώς αυτή τη φορά δεν είναι έτσι στο πρόγραμμα, ώστε να μπορούσαμε να αγωνιζόμασταν ταυτόχρονα ως φιναλίστ».
Ο προκριματικός της ενόργανης γυμναστικής ανδρών θα γίνει το Σάββατο 6 Αυγούστου. Ο Βλάσης Μάρας, όπως και ο Λευτέρης Πετρούνιας, θα αγωνιστεί στον 1ο από τους 3 προκριματικούς Ομίλους, νωρίς το πρωί στο Ρίο (16:30 – 19:00 ώρα Ελλάδας). Ο τελικός του μονόζυγου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Αυγούστου (20:00 – 22:15 ώρα Ελλάδας).