Ο κορονοϊός ανάγκασε την ιαπωνική κυβέρνηση να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στο Τόκιο και πλέον είναι σίγουρο πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν υπό αυτό το καθεστώς, ενώ εξαιρετικά αμφίβολη είναι η παρουσία θεατών στις κερκίδες.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή νέας κατάστασης ανάγκης στο Τόκιο, η οποία θα καλύψει ολόκληρη την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες στην ιαπωνική πρωτεύουσα, για να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα θα ισχύει μέχρι τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ιαπωνικών μέσων, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε την κήρυξη της τέταρτης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και γνωστοποίησε την απόφαση της» στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, που επικαλείται ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι πλέον πιθανό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Ήδη από τον Μάρτιο, οι διοργανωτές είχαν αποφασίσει την απαγόρευση της έλευσης ξένων θεατών στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των Αγώνων.
«Από πολιτική άποψη, το να μην έχουμε θεατές είναι πλέον αναπόφευκτο» δήλωσε πηγή του κυβερνώντος κόμματος στο Reuters.
Η Ιαπωνία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος και η επιμονή της κυβέρνησης ότι οι Αγώνες – που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας – πρέπει να γίνουν φέτος θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην κάλπη, όπως ανέφερε το Reuters.
Το Τόκιο ανακοίνωσε 920 νέα κρούσματα σήμερα, τα περισσότερα από τις 13 Μαΐου, με μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το ζήτημα των θεατών -εκτός απροόπτου- θα αποφασιστεί αύριο σε συνομιλίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν η κυβερνήτης του Τόκιο και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ.
Ο Σικεγκέρου Όμι, κορυφαίος σύμβουλος υγείας της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας ότι είναι σημαντικό να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των αξιωματούχων των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις.
Από αρχές Ιουλίου έως τον Σεπτέμβριο είναι «μια από τις πιο σημαντικές περιόδους» για την καταπολέμηση του κορονοϊού στην Ιαπωνία, όπως είπε. «Λέμε ότι είναι προτιμότερο να γίνονται οι εκδηλώσεις χωρίς θεατές» δήλωσε. «Ζητάμε από πολλούς ανθρώπους να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση. Οι εικόνες των θεατών θα έστελναν ένα αντιφατικό μήνυμα σε πολλούς ανθρώπους και τα συναισθήματα των ανθρώπων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» προσέθεσε.
Η Ιαπωνία δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που επλήγησαν σφοδρά από την επιδημία, έχοντας καταγράψει επισήμως 14.800 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ιαπωνικό σύστημα υγείας μπορεί να δοκιμασθεί σκληρά κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού περίπου 11.000 αθλητές αναμένονται στους Αγώνες εν μέσω της υγειονομική κρίσης.