Παρασκευή, 16 Αυγ.
36oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Όσα έγιναν στην Τελετή Λήξης στο Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Όσα έγιναν στην Τελετή Λήξης στο Τόκιο
ΦΩΤΟ Reuters

 Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έλαβαν χώρα στο Τόκιο -χωρίς θεατές και  υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορονοϊού- ολοκληρώθηκαν σήμερα (8/8), μετά από 16 συναρπαστικές ημέρες, με την τελετή λήξης, οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το 2024 στο Παρίσι και θα ακολουθήσουν το 2028 στο Λος Άντζελες και το 2032 στο Μπρισμπέιν. 

Η τελετή ξεκίνησε με την σημαία της Ιαπωνίας να μπαίνει πρώτη στο στάδιο. Ο εθνικός ύμνος της Ιαπωνίας ακούστηκε και η σημαία υψώθηκε δίπλα στην σημαία της ΔΟΕ. 

Οι αποστολές των χωρών μπήκαν όλες μαζί στο Στάδιο, με την Ιαπωνική σημαία να είναι δίπλα στην ελληνική, την οποία κρατούσε ο Γιάννης Φουντούλης, ενώ αμέσως μετά ακολουθούσαν οι σημαίες της Γαλλίας και των ΗΠΑ που έχουν αναλάβει τις αμέσως επόμενες δύο διοργανώσεις.

Όλες οι ολυμπιακές αποστολές εισήλθαν στο Στάδιο και μπήκαν στον κύκλο που σχημάτισαν νωρίτερα οι σημαιοφόροι γύρω από τη σημαία της διοργανώτρια χώρας και της ΔΟΕ. 

Όταν η είσοδος των αποστολών έχει ολοκληρώθηκε και το Στάδιο είχε γεμίσει αθλητές, ξεκίνησε χορός, μουσική και εκδηλώσεις σε κάθε γωνία, με τους Ιάπωνες να έχουν στήσει ένα φαντασμαγορικό σκηνικό.

 

Η είσοδος των Ελλήνων αθλητών στο Στάδιο 

 

Ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας δίπλα από αυτές της Ιαπωνίας και της ΔΟΕ. Αυτό αποτελεί φυσικά παράδοση σε κάθε Ολυμπιάδα καθώς η Ελλάδα είναι η πατρίδα των Αγώνων.

Ακολούθησε η απονομή μεταλλίων των νικητών του Μαραθωνίου σε άνδρες και γυναίκες. Τα μετάλλια θα έδωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Ο ύμνος της Κένυας ακούστηκε για λογαριασμό της Πέρες Τζεπτσιρτσίρ που ήταν η νικήτρια όπως και στην απονομή των μεταλλίων στους άνδρες, όπου ο νικητής ήταν πάλι Κενυάτης και συγκεκριμένα ο Κιπτσόγκε.

Προβλήθηκε ένα όμορφο βίντεο αφιερωμένο στους εθελοντές που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθούν ομαλά οι Αγώνες στο Τόκιο. Ως ένδειξη ευγνομωσύνης στους 76.186 ανθρώπους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο νεότερος 19 ετών και ο γηραιότερος 91!

Παρουσιάστηκαν και οι αθλητές που γίνονται δεκτοί ως μέλη της ΔΟΕ. Όσον αφορά το πολιστικό κομμάτι, μετά τις σύγχρονες χορογραφίες οι Ιάπωνες έχουν ετοιμάσει μία σειρά από παραδοσιακούς χορούς και θεατρικά βασισμένα στην ιστορία της χώρας, ενώ παρουσίασαν και σχετικό βίντεο. 

Παρουσιάστηκαν τέσσερις παραδοσιακοί χοροί από τέσσερις μεγάλες περιφέρειες της Ιαπωνίας και πλέον περνάμε στο τελικό στάδιο της τελετής έναρξης.

Εν συνεχεία έλαβε χώρα η υποστολή της Ολυμπιακής σημαίας υπό την ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου και παραδόθηκε από την Κυβερνήτη του Τόκιο στην Δήμαρχο του Παρισιού, όπου θα διεξαχθούν οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2024. Ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας με εικόνες του Παρισιού να προβάλλονται στα μάτριξ του Σταδίου, ενώ υπήρξε σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου ο Τόμας Πεσκέ έπαιξε με σαξόφωνο το τελευταίο μέρος της «Μασσαλιώτιδας».

Υπήρξε σύνδεση με το Παρίσι, όπου ήταν σε εξέλιξη γιορτή στον Πύργο του Άιφελ, με παρόντες όσους αθλητές κέρδισαν μετάλλιο στο Τόκιο και είχαν επιστρέψει στη Γαλλία. Ο Εμμάνουελ Μακρόν εμφανίστηκε να λέει το σύνθημα «Ταχύτερα, Υψηλότερα, Ισχυρότερα μαζί», που αποτελεί το νέο μότο των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται μαζεμένοι στον Πύργο του Άιφελ και γιορτάζουν την έναρξη της Προολυμπιακής περιόδου, που θα κρατήσει αυτή τη φορά μόλις 3 χρόνια, αφού λόγω του κορονοϊού η διοργάνωση του Τόκιο διεξήχθη με ένα χρόνο καθυστέρηση. Παρουσιάστηκαν επ’ευκαιρίας και το break dance αλλά και η επίδειξη με BMX ποδήλατα, που θα συμπεριληφθούν ως νέα αγωνίσματα στο Παρίσι. 

Από τους επίσημους πρώτη μίλησε η Σέικο Χασιμότο, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο 2020, η οποία ευχαρίστησε τους εθελοντές των Αγώνων και ακολούθησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Οι Ολυμπιακές Αγώνες του Τόκιο έληξαν επίσημα και πλέον μένει το τελευταίο κομμάτι της τελετής που περιλαμβάνει φυσικά το σβήσιμο της φλόγας.

Μέσα από ένα όμορφο τελετουργικό η Ολυμπιακή Φλόγα έσβησε και πλέον θα ξεκινήσει το ταξίδι της για το Παρίσι και την επόμενη Ολυμπιάδα, ενώ το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο φωτίστηκε από πυροτεχνήματα και στις γιγαντοοθόνες αναγράφηκε η λέξη «Ευχαριστώ» στα ιαπωνικά με την τελετή να λαμβάνει τέλος. Στα ίδια στάδια, βέβαια, θα διεξαχθούν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες από τις 24 Αυγούστου μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις