Σάββατο, 17 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ολυμπιακός: Ελ Κααμπί ο Μαροκινός γκολεαδόρ που έκανε τον Θρύλο βασιλιά της Ευρώπης

Ολυμπιακός: Ελ Κααμπί ο Μαροκινός γκολεαδόρ που έκανε τον Θρύλο βασιλιά της Ευρώπης
ΦΩΤΟ Reuters

Ελ Κααμπί, ο Μαροκινός Killer που με δικό του γκολ ο Ολυμπιακός στέφθηκε κυπελλούχος Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του, κατακτώντας το Conference League. Ο αρχισκόρερ του Θρύλου είναι εξάλλου αυτός που πήρε από το χέρι την ομάδα του και την πήγε στον τελικό της «ΑΕΚ Arena» κόντρα στη Φιορεντίνα.

Ο Μαροκινός «εκτελεστής» Αγιούμπ Ελ Κααμπί με τη φανέλα του Ολυμπιακού έκανε σεζόν καριέρας σε επίπεδο σκοραρίσματος με αποκορύφωμα το χρυσό γκολ στον τελικό του Conference League απέναντι στη Φιορεντίνα στο 116′ της παράτασης.

Ο Ελ Κααμπί έφτασε στον Πειραιά, υπογράφοντας συμβόλαιο για 1+1 χρόνια, χωρίς κανείς να μπορούσε να φανταστεί εκείνη τη στιγμή τη μαγική συνέχεια που θα ζούσε με τα ερυθρόλευκα!

Ο 30χρονος στράικερ, ο οποίος κόντρα στη Φιορεντίνα έπαιξε το 50ο του παιχνίδι με την ερυθρόλευκη φανέλα στη σεζόν, έχοντας 33 γκολ με την κεφαλιά στον μεγάλο τελικό της 30ής Μαΐου.

 

Το σημαντικότερο πάντως για τον ίδιο και, βέβαια, για τον Ολυμπιακό είναι η κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου. Και σε αυτό ο Ελ Κααμπί είχε ήδη σημαντικό μερίδιο με τα 10 γκολ που είχε πετύχει στους οκτώ νοκ άουτ αγώνες του Conference League.

Πριν από αυτά, όμως, ο έμπειρος επιθετικός είχε πετύχει άλλα πέντε τέρματα στα προκριματικά και στον όμιλο του Europa League. Συνολικά, ο Αφρικανός έχει 15 τέρματα και μία ασίστ στη σεζόν στην Ευρώπη με τους Πειραιώτες.

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί άνοιξε λογαριασμό στα γκολ στις 24 Αυγούστου 2023, όταν ο Ολυμπιακός με δύο δικά του γκολ (3΄, 40΄) και ένα του Φορτούνη (16΄) κέρδισε 3-1 την Τσουκαρίτσκι στο Καραϊσκάκης, για τα πλέι οφ του Europa League.

Ακολούθησαν τον επόμενο μήνα άλλα δύο τέρματα του Μαροκινού (40΄, 75΄) στην εντός έδρας ήττα των Πειραιωτών από την Φράιμπουργκ (2-3), στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, στην πρεμιέρα της φάση των ομίλων του Europa League.

Στη συγκεκριμένη φάση, ο Αφρικανός άσος πανηγύρισε άλλο ένα γκολ, όταν άνοιξε το σκορ (21΄) στη νίκη – πρόκριση 5-2 του Ολυμπιακού εις βάρος της Μπάτσκα Τόπολα στο Φάληρο, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων της διοργάνωσης.

Και μόλις ο Ολυμπιακός συνέχισε στο Conference League, ο Ελ Κααμπί πήρε φόρα και δεν σταμάταγε. Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι πέτυχε γκολ στα έξι από τα νοκ άουτ παιχνίδια της πειραϊκής ομάδας, καθώς δεν βρήκε δίχτυα μόνο στα δύο ματς απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Είχε όμως την ασίστ στο τέρμα του Τσικίνιο στο Καραϊσκάκης, στη νίκη 3-2 των ερυθρόλευκων.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αγώνες, ο Ελ Κααμπί σκόραρε εναντίον της Φερεντσβάρος στις δύο νίκες (1-0, 1-0), τόσο στο Καραϊσκάκης (83΄) στις 15 Φεβρουαρίου 2024 όσο και στην Γκρουπάμα Αρένα στη Βουδαπέστη (45΄) στις 22 Φεβρουαρίου 2024.

Επίσης, ο Μαροκινός φορ πέτυχε γκολ και στα δύο παιχνίδια εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σκόραρε το μοναδικό τέρμα της πειραϊκής ομάδας (13΄) στην ήττα 1-4 στο Φάληρο στις 7 Μαρτίου 2024 και πέτυχε δύο γκολ (45΄+3΄, 65΄) στην σπουδαία νίκη – πρόκριση 6-1 του Ολυμπιακού στην Τόπολα στις 14 Μαρτίου 2024.

 

Η μεγαλειώδης παράσταση, όμως, του Αγιούμπ Ελ Κααμπί δόθηκε στους δύο αγώνες απέναντι στην Άστον Βίλα.

Ο Μαροκινός killer πέτυχε χατ – τρικ στο Μπέρμινγχαμ (16΄, 29΄, 56΄) στην εμφατική νίκη 4-2 του Ολυμπιακού (το τέταρτο τέρμα επιτεύχθηκε από τον Έσε, στο (67΄) στις 2 Μαΐου 2024, ενώ σκόραρε άλλες δύο φορές (10΄, 78΄) στη νίκη 2-0 των ερυθρόλευκων στο «Καραϊσκάκης» στις 9 Μαΐου 2024.

Επί της ουσίας, ο Ελ Κααμπί με τα γκολ του αλλά και τη μεγάλη στήριξη των συμπαικτών του οδήγησαν τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League, και εκεί με το δικό του ιστορικό γκολ στο 116′ όλοι μαζί σήκωσαν το τρόπαιο στον ουρανό της «ΑΕΚ Arena».

Ελ Κααμπί: Τα παιδικά του χρόνια 

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, πρώτος σκόρερ και κάτοχος, πλέον, του Conference League, μίλησε πριν τον τελικό στην ιστοσελίδα της UEFA.

Για τα παιδικά του χρόνια: «Τα παιδικά μου χρόνια ήταν τυπικά. Κατάγομαι από το Ντερμπ Μίλα, μία ταπεινή γειτονιά στην Καζαμπλάνκα. Άρχισα να παίζω στους δρόμους και, με επιμέλεια και αποφασιστικότητα, βρήκα τον δρόμο μου. Η επιτυχία, έχω καταλάβει, βασίζεται στη σκληρή δουλειά, την ορμή και τη θεϊκή καθοδήγηση.

Στις διακοπές από το σχολείο, συμπλήρωνα το εισόδημά μου με διάφορες δουλειές, κυρίως ξυλουργική. Δούλεψα σε καθαριστήριο, πωλήσεις αλατιού. Δούλεψα σκληρά για να συντηρήσω τον εαυτό μου και είμαι περήφανος για αυτό. Μου έμαθε πώς να ζω. Μου έμαθε ότι η ζωή δεν είναι εύκολη».

Για τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό

Για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό τον περασμένο Αύγουστο: «Όταν δέχθηκα την πρόταση από τον Ολυμπιακό, το είδα ως προσωπική πρόκληση. Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος κύρους που πάντα διεκδικεί εγχώριες διακρίσεις και συμμετέχει στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ονειρευόμουν να παίξω σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Τώρα, χάρη στον Αλλάχ, φτάσαμε στον τελικό και είμαστε ένα μικρό βήμα από τη μεγαλύτερη χαρά, την κατάκτηση του τροπαίου! Είναι ένα όνειρο που ελπίζω να γίνει πραγματικότητα στις 29 Μαΐου.

Μετά την ανατροπή κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η αυτοπεποίθηση εκτοξεύτηκε στα ύψη. Μεγαλώσαμε ενωμένοι και με μια νέα εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Όλα επικεντρώθηκαν στην Αγγλία, μπροστά σε τόσους πολλούς από τους ένθερμους φιλάθλους μας. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για όσους επιμένουν.

Ποτέ δεν είχαμε φτάσει ούτε στα ημιτελικά πριν, πόσο μάλλον να φτάσουμε στον τελικό. Όλοι ήμασταν περήφανοι και χαρούμενοι, ιδιαίτερα όταν ο κόσμος μας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Δεν είναι μόνο οι οπαδοί μας. όλοι οι Έλληνες είναι περήφανοι για εμάς.

Για τη σημασία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: «Ο προπονητής μας μπήκε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Έχει μεγάλη εμπειρία , έχει προπονήσει πολλές ομάδες και έχει κερδίσει το Europa League με τη Σεβίλλη. Μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση, μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι άνετα στο γήπεδο, μου έδωσε περισσότερη ελευθερία. Τον ευχαριστώ, όλο το τεχνικό επιτελείο και τους φυσικούς του συλλόγου. Φροντίζουν πάντα να είμαστε σε άριστη κατάσταση».

Η Κίνα, ο σεισμός της Τουρκίας και το Κατάρ

Το καλοκαίρι του 2018, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είχε αποτελέσει την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του πρωταθλήματος του Μαρόκου και βρέθηκε να αγωνίζεται ως συμπαίκτης των Μασεράνο και Λαβέτσι στην Χεμπέι από την Κίνα, που έβγαλε 6 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της και τον απέκτησε. Και στην Ασία ο Μαροκινός στράικερ διέπρεψε, αλλά η κάνουλα των χρημάτων στέρεψε γρήγορα και επαναπατρίστηκε.

Τον Αύγουστο του 2021 ο Αγιούμπ Εκ Κααμπί υπέγραφε στη Χατάισπορ της Τουρκίας και στην πρώτη του σεζόν πέτυχε 18 γκολ σε 32 παιχνίδια. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, έως τον Φεβρουάριο του 2023, πρόλαβε και σημείωσε οκτώ τέρματα σε 21 παιχνίδια.

Όμως, οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία διέκοψαν βίαια την καριέρα του στη γείτονα. Τον Μάρτιο του 2023 ήρθε σε συμφωνία με την Αλ Σάαντ από το Κατάρ και σε 13 ματς πέτυχε έξι γκολ.

Στις 6 Αυγούστου 2023, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί εντάχθηκε με ελεύθερη μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα λίγες μέρες από την άφιξή του, στις 17 Αυγούστου στον εκτός έδρας αγώνα έναντι της βελγικής Γκενκ (1-1) για την προκριματική φάση του Europa League.

Σκόραρε για πρώτη φορά για λογαριασμό του Ολυμπιακού στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στην τέταρτη εμφάνισή του, στην εντός έδρας νίκη με 3-1 απέναντι στη σερβική Τσουκαρίτσκι για τα προκριματικά πλέι-οφ της διοργάνωσης.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις