Κυριακή, 21 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα: 90 λεπτά πριν γράψει ιστορία κόντρα στη Φιορεντίνα που ψάχνει «εκδίκηση» στον τελικό του Conference League

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα: 90 λεπτά πριν γράψει ιστορία κόντρα στη Φιορεντίνα που ψάχνει «εκδίκηση» στον τελικό του Conference League

Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την ιστορία απόψε (29/5/2024, 22:00) στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αντιμετωπίζει τη Φιορεντίνα στην Opap Arena στον τελικό του Conference League και θέλει να γίνει ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει ευρωπαϊκή κούπα στο ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός δίνει το σημαντικό παιχνίδι της ιστορίας του. Οι Πειραιώτες καλούνται να κάνουν ακόμα μία φετινή υπέρβαση στην Ευρώπη και να σηκώσουν την κούπα του Conference League στην έδρα της ΑΕΚ. Το έργο τους δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς στον δρόμο τους θα βρεθεί μία ιταλική ομάδα, η οποία έφτασε και πέρυσι στον τελικό της διοργάνωσης.

Η Φιορεντίνα θέλει να πάρει εκδίκηση για τον περσινό χαμένο τελικό από τη Γουέστ Χαμ και με 9.500 φίλους στο πλευρό της θα προσπαθήσει να κατακτήσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της.

Τουλάχιστον 9.500 οπαδούς θα έχει, βέβαια, και ο Ολυμπιακός, με τους φίλους των ερυθρολεύκων να θέλουν να μετατρέψουν την Opap Arena σε “Γ. Καραϊσκάκης”.

«Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να κάνουμε αυτό που κάναμε και φτάσαμε μέχρι εδώ. Θα ήταν λάθος να αλλάξουμε κάτι. Αυτή είναι η διαφορά, ότι είναι το τελευταίο παιχνίδι αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όπως και τα άλλα παιχνίδια. Η σεζόν ήταν Μαραθώνιος.

Έχουμε περάσει από πολλές στιγμές, είχαμε μόνο ένα κακό παιχνίδι. Γυρίσαμε όλη την Ευρώπη, παίξαμε δύο αντιπάλους που δεν ήμασταν το φαβορί, μπορούμε να το περιγράψουμε ως έναν μαραθώνιο και τώρα βρισκόμαστε εδώ, στο τέλος», δήλωσε ο Μεντιλίμπαρ, ο οποίος είναι απόλυτα ήρεμος αλλά και αισιόδοξος για τον τελικό του Conference League.

Τα πλάνα του Μεντιλίμπαρ

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για τον τελικό του Conference League με τη Φιορεντίνα στην Opap Arena, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να μην αντιμετωπίζει προβλήματα για τον ιστορικό αγώνα των Πειραιωτών.

Ο Βάσκος προπονητής συμπεριέλαβε 23 ποδοσφαιριστές στην αποστολή για τον τελικό.

Αναλυτικά η αποστολή: Πασχαλάκης, Τζολάκης, Παπαδούδης, Ορτέγκα, Κάρμο, Κίνι, Ροντινέι, Ρίτσαρντς, Ρέτσος, Αποστολόπουλος, Ντόη, Όρτα, Τσικίνιο, Φορτούνης, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλος, Καρβάλιο, Έσε, Ποντένσε, Ελ Κααμπί, Ελ Αραμπί, Μασούρας, Γιόβετιτς.

Όσον αφορά την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, ο Μεντιλίμπαρ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε εκπλήξεις. 

Κάτω από τα δοκάρια αναμένεται να βρίσκεται ο Τζολάκης. Στα δεξιά της άμυνας ο Ροντινέι και στα αριστερά ο Ορτέγκα. Στο κέντρο της άμυνας θα είναι ο Ρέτσος με τον Κάρμο. Μπροστά τους θα είναι ο Ιμπόρα και την τριάδα του κέντρου θα συμπληρώσουν οι Έσε και Τσικίνιο.

Στην επίθεση θα παίξουν οι Ποντένσε και Φορτούνης στα άκρα και στην κορυφή της ο Ελ Κααμπί.

Πορτογάλος διαιτητής στην Opap Arena

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Πορτογάλος Αρτούρ Σοάρες Ντίας. Ο 44χρονος διαιτητής θα διευθύνει για πρώτη φορά έναν ευρωπαϊκό τελικό καθώς μέχρι τώρα είχε σφυρίξει έναν ημιτελικό για το Champions League και δύο ημιτελικούς για το Europa League.

Ο Σοάρες Ντίας, είναι γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους καθώς μέχρι τώρα έχει κληθεί και έχει διευθύνει τρία παιχνίδια για το ελληνικό πρωτάθλημα και ένα για το Κύπελλο. Το τελευταίο χρονικά ήταν το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό το οποίο είχε διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 με το τελικό σκορ να είναι 1-1.

Επίσης, είχε διευθύνει το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 0-0 στις 30 Απριλίου 2023, το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 στις 21 Νοεμβρίου 2020 και τέλος το ΑΕΚ-Άρης 2-1 στις 4 Μαρτίου 2020 για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου.

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα: Ο δρόμος ως τον τελικό του Conference League

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να περάσει από τον όμιλό του στο Europa League (προκρίθηκαν Γουέστ Χαμ και Φράιμπουργκ), αλλά η τρίτη θέση που κατέκτησε στο γκρουπ, τον έστειλε στο Conference League.

Τον Φεβρουάριο και με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να βρίσκεται στον πάγκο του, ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Φερεντσβάρος, με δύο νίκες, 1-0 και 0-1 και σκόρερ των δύο αγώνων τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Στους “16” της διοργάνωσης κατάφερε να πάρει μια ανεπανάληπτη πρόκριση. Παρότι ηττήθηκε στο Φάληρο με 4-1 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, επικράτησε των Ισραηλινών με 6-1 στη Σερβία. 

11 Απριλίου και το “Καραϊσκάκης” ήταν κατάμεστο για τη “μάχη” του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε, για τους 8” της διοργάνωσης. Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προηγήθηκε 3-0 με τα γκολ των Φορτούνη, Γιόβετιτς και Τσικίνιο, ωστόσο είδε τους Τούρκους να μειώνουν σε 3-2 και να επιστρέφουν στην υπόθεση – πρόκριση. Επτά βράδια μετά, οι Πειραιώτες “άλωσαν” την Πόλη.

Παρά την ήττα του με 1-0, ο Ολυμπιακός έφυγε θριαμβευτής από το “Σουκρού Σαράτσογλου”, επικρατώντας της τουρκικής ομάδας στη διαδικασία των πέναλτι, με ήρωα των Κωνσταντίνο Τζολάκη.

Η πορεία του Ολυμπιακού προς τον τελικό του Conference League ολοκληρώθηκε με δυο απίστευτες νίκες κόντρα στην Άστον Βίλα. Με τον “τίτλο” του αουτσάιντερ σε αυτό το ζευγάρι, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ έφυγε από το Μπέρμινχαμ με το συγκλονιστικό 4-2. Ήρωας της βραδιάς ο Ελ Καμπί, που σημείωσε χατ τρικ.

Η Άστον Βίλα ήρθε στον Πειραιά με στόχο την ανατροπή, όμως έφυγε με δύο γκολ του Ελ Καμπί στην πλάτη και ο θρύλος με καθαρό 2-0 τελείωσε την πρόκριση.

Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, η Φιορεντίνα αγωνίστηκε αποκλειστικά στο Conrference League από το καλοκαίρι.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι της ιταλικής ομάδας ξεκίνησε από τον τελευταίο προκριματικό γύρο του Conference League, με τη Ραπίντ Βιέννης να νικάει με 1-0 στην Αυστρία, αλλά να χάνει στο “Αρτέμιο Φράνκι” με 2-0.

Η ομάδα του Ιταλιάνο αντιμετώπισε στους ομίλους τις Γκενκ, Φερεντσβάρος και Τσουκαρίτσκι (ομάδες που αντιμετώπισε και ο Ολυμπιακός, τη φετινή σεζόν) και τερμάτισε στην πρώτη θέση με 12 βαθμούς και απολογισμό 3 νίκες και 3 ισοπαλίες.

Η Φιορεντίνα πέρασε απευθείας στους “16” του Conference League και εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με την Μακάμπι Χάιφα. Οι “βιόλα” έδωσαν το πρώτο παιχνίδι με τους Ισραηλινούς εκτός έδρα και κατάφεραν να κάνουν ανατροπή στην ανατροπή και να επικρατήσουν με το εντυπωσιακό 4-3. Το 1-1 της ρεβάνς έδωσε στην ιταλική ομάδα το “εισιτήριο” για τους “8” του Conference League.

Στα προημιτελικά, η Φιορεντίνα αντιμετώπισε την Βικτόρια Πλζεν και χρειάστηκε την παράταση για να περάσει στους “4” της διοργάνωσης. Το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ (0-0), ενώ η ρεβάνς της Φλωρεντίας κρίθηκε στον έξτρα χρόνο, μετά το 0-0 του 90λεπτου, με τους Ιταλούς να επικρατούν με 2-0.

Οι ημιτελικοί με την Μπριζ ήταν ένα ποδοσφαιρικό… θρίλερ, με την Φιορεντίνα να χαμογελάει στο τέλος. Στη Φλωρεντία οι “βιόλα” ισοφαρίστηκαν δύο φορές, αλλά το τέρμα του Ενζολά στο 90’+1’, τους έδωσε τη νίκη με 3-2. Στη ρεβάνς του Βελγίου, βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε να πάρει το 1-1 που την έστειλε στην… OPAP Arena.

Πως θα φτάσουν στο γήπεδο οι φίλαθλοι

Οι φίλαθλοι καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα των εισιτηρίων που έχουν προμηθευτεί. Πιο συγκεκριμένα, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έχουν πάρει κόκκινα εισιτήρια, της Φιορεντίνα μπλε, ενώ οι ουδέτεροι θα έχουν μαζί τους λευκά εισιτήρια.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που θα έχουν κόκκινα εισιτήρια, θα συγκεντρωθούν σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο του περιβάλλοντος χώρο του ΣΕΦ στο Νέο Φάληρο. Από εκεί, από τις 18:30 το απόγευμα, θα ξεκινήσει η μετακίνησή τους με σταθμούς του ΗΣΑΠ χωρίς ενδιάμεσες στάσεις προς τον σταθμό Περισσό και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν συνοδεία της αστυνομίας στο γήπεδο.

Οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα θα έχουν μπλε εισιτήρια και έχει προβλεφθεί η συγκέντρωσή τους στο ΟΑΚΑ και θα μεταφερθούν στο γήπεδο με λεωφορεία του ΟΣΥ.

Όσον αφορά τους ουδέτερους φιλάθλους που έχουν προμηθευτεί με τα λευκά εισιτήρια θα εξυπηρετηθούν από τους σταθμούς Ειρήνη και Θησείο του ΗΣΑΠ χωρίς ενδιάμεσες στάσεις προς τον Περισσό.

Αλλαγές στα δρομολόγια ΗΣΑΠ και τραμ ενόψει του τελικού

Η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα για τον τελικό του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα, τα οποία επηρεάζουν και τους πολίτες που δεν θα πάνε στη Νέα Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσουν το σπουδαίο παιχνίδι.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ και του τραμ, με τον ηλεκτρικό να λειτουργεί αποκλειστικά από τις 6 το απόγευμα μόνο για τους οπαδούς των δύο ομάδων.

Να σημειωθεί ότι τα δρομολόγια του μετρό δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές.

Πώς θα κινηθούν ΗΣΑΠ και τραμ

Η Γραμμή 1 του Μετρό «Κηφισιά – Πειραιάς» (ΗΣΑΠ) θα λειτουργήσει για το επιβατικό κοινό από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά, οι τελευταίοι συρμοί για τους επιβάτες θα αναχωρήσουν:

– από τους τερματικούς σταθμούς «Κηφισιά» και «Πειραιάς» στις 17:00,

– από «Μοναστηράκι» προς «Κηφισιά» στις 17:16:30 και προς Πειραιά στις 17:34:30

– από «Αττική» προς «Κηφισιά» στις 17:24 και προς «Πειραιά» στις 17:27 και

– από «Ομόνοια» προς «Κηφισιά» στις 17:19 και προς «Πειραιά» στις 17:32.

Ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει μετά τις 6 το απόγευμα αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση φιλάθλων.

Τα δρομολόγια στη Γραμμή 7 του Τραμ «Καλαμάκι – Αγ. Τριάδα Πειραιά» από τις 11 το πρωί και μέχρι νεωτέρας θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση «Νέο Φάληρο» και θα διεξάγονται στο τμήμα «Καλαμάκι – Νέο Φάληρο – Καλαμάκι».

Απαγορεύονται οι πτήσεις drones κι ελικοπτέρων στην Αττική

Στην έκδοση ΝΟΤΑΜ προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις ελικοπτέρων και ελαφρού τύπου ιπτάμενων μέσων (drones κ.λπ), για λόγους ασφαλείας.

Η οδηγία απαγόρευσης έχει ισχύ από την 14.00 ώρα της 29 Μαΐου 2024 έως και την 06.00 ώρα της επόμενης μέρας και καλύπτει περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, στην οποία περιλαμβάνονται τα σημεία όπου θα διεξαχθεί η αθλητική διοργάνωση καθώς και σχετικές με αυτή εκδηλώσεις.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι ειδικές και κρατικές πτήσεις και σε ύψος όχι μικρότερο των 5.000 ποδών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

5.000 αστυνομικοί στο πόδι για τον τελικό του Conference League

H Opap Arena, το Άλσος αλλά και γενικότερα ο περιβάλλοντας χώρος του γηπέδου ελέγχθηκε και “αποστειρώθηκε”. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί θα ασχολούνται με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, με ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική να ασχολούνται ενεργά στο πλέγμα μέτρων και ρυθμίσεων, που ήδη εφαρμόζονται, για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή του τελικού.

Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η ασφάλεια προσώπων και εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προτάσεις της διοργανώτριας αρχής, μέσα σε κλίμα άριστης συνεργασίας, με συνεχόμενες συναντήσεις συνδέσμων της Ελληνικής Αστυνομίας και της UEFA.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εισιτήριο που δεν μπορεί κανείς να το πλαστογραφήσει, καθώς διαθέτει συγκεκριμένο γραμμωτό κώδικα ασφαλείας, ο οποίος δεν αντιγράφεται. Το άλσος, επίσης, ελέγχθηκε εξονυχιστικά και φυλάσσεται μόνιμα πλέον από αστυνομικούς των Τμημάτων Τάξης και Ασφάλειας, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, στο γήπεδο, σε κάθε θύρα και κάθε κερκίδα θα βρίσκονται 120 εθελοντές διασώστες, πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, έτσι ώστε ακόμα και αν πέσει κάτι μέσα στο γήπεδο, όπως για παράδειγμα κροτίδες, να υπάρχει η δυνατότητα να επέμβουν άμεσα για να το απομακρύνουν επιτόπου, γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις