Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα ανάλυση: Το «χλωμό» ερυθρόλευκο ημίχρονο, οι κινήσεις που τον άλλαξαν και ο killer Ελ Κααμπί

Ολυμπιακός – Φιορεντίνα ανάλυση: Το «χλωμό» ερυθρόλευκο ημίχρονο, οι κινήσεις που τον άλλαξαν και ο killer Ελ Κααμπί
Reuters

Ένας… έφηβος 99 ετών, κατάφερε να γράψει ευρωπαϊκή ιστορία. Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League και κατάφερε να πανηγυρίσει στον OPAP Arena το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο σε επίπεδο ανδρών. Οι πρωταγωνιστές της επιτυχίας.

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ νίκησε 1-0 την Φιορεντίνα στην παράταση του τελικού του Conference League κι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα σε επίπεδο Ανδρών που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο, μερικές εβδομάδες μετά τους Νέους του συλλόγου που είχαν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης.

Ο προπονητής της Φιορεντίνα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου ότι έφεραν λουκέτα και αλυσίδες για να «δέσουν» τον Ελ Κααμπί, αλλά ο Μαροκινός τα «έσπασε» όλα στο 116΄ της παράτασης σημειώνοντας το γκολ της «χρυσής» νίκης.

Το αποτέλεσμα – τίτλου, ήρθε μετά από «μεγάλο» αγώνα, είχε αρκετούς «πρωταγωνιστές» και κρίθηκε στον έξτρα χρόνο.

Ξεχώρισε ο Ποντένσε! «Χειροπέδες» σε Ελ Κααμπί – «Χλωμός» ο Φορτούνης

Ο τελικός ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να έχει τον έλεγχο της μπάλας με τους Έσε και Ιμπόρα να έχουν αρκετή δουλειά στο χώρο του κέντρου και τον Ποντένσε να κάνει τα… πάντα από τα αριστερά και να έχει και ένα πολύ καλό σουτ στο 4’.

Βλέποντας να αντέχει στην ερυθρόλευκη πίεση, η Φιορεντίνα προσπάθησε να ρίξει το ρυθμό του ματς, έχοντας παράλληλα αποφασίσει από την αρχή να παίξει από τα δεξιά, με τον Γκονζάλες πάνω στον Ορτέγκα. Από τα δεξιά βγήκε και η φάση που έφερε το γκολ του Μιλένκοβιτς, το οποίο όμως ακυρώθηκε στο 9’ ως οφσάιντ.

Οι Ιταλοί είδαν τον Μιλένκοβιτς να μαρκάρει αποτελεσματικά τον Ελ Κααμπί και τον Μπιράγκι να βοηθάει στην ανάπτυξη και την… ηρεμία της ομάδας. Απ’ την άλλη, ο Φορτούνης έδειξε να μην έχει «μπει» στο ματς και ο Έσε να αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι «βιόλα» είχαν πιο καθαρό μυαλό, αλλά δεν ήταν αποτελεσματικοί στις στιγμές που τους παρουσιάστηκαν. Παράλληλα, ο Τζολάκης έδειξε σε ετοιμότητα, βγάζοντας στο 22’ και τετ-α-τετ με τον Μποναβεντούρα. Την ίδια στιγμή, ο Ρέτσος φάνηκε να είναι αλάνθαστος.

Βγήκαν Φορτούνης και Τσικίνιο – «Ανέβηκε» με Όρτα

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πιέσει περισσότερο στο χώρο του κέντρου στην επανάληψη και να παίξει και πάλι με τον ορεξάτο Ποντένσε. Έψαξε να προκαλέσει το κρίσιμο λάθος στην αμυντική γραμμή της Φιορεντίνα. Ο Ρέτσος συγκρούστηκε με αντίπαλο αλλά συνέχισε να παίζει και ο Φορτούνης έδειξε πρόβλημα στο να μπει στην «εξίσωση». Οι μπαλιές προς τον Ελ Κααμπί και πάλι δεν πέρασαν.

Ο Μποναβεντούρα ήταν ο κινητήριος μοχλός της Φιορεντίνα και στην επανάληψη. Οι Ιταλοί όμως παρέμειναν αναποτελεσματικοί επιθετικά. Στο 69’ ο Κουαμέ έπιασε κακό πλασέ και ο Τζολάκης κατάφερε να «σώσει» τους Πειραιώτες.

Ο Μεντιλίμπαρ θέλησε να βελτιώσει τον Ολυμπιακό, βάζοντας τον Γιόβετιτς στη θέση του Φορτούνη. Λίγο μετά πέρασε και τον Όρτα στο ματς, βγάζοντας τον Τσικίνιο που έδειξε να έχει μικροενοχλήσεις. Από δική του εκτέλεση φάουλ, ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά στο 80’ και έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα άουτ. Μια από τις ελάχιστες φάσεις που οι Ιταλοί δεν πήγαν καλά στους… αιθέρες.

Ο Ολυμπιακός έγινε πιο ανταγωνιστικός στο χώρο του κέντρου με την παρουσία του Όρτα. Παράλληλα, ανέβηκε και ο Έσε. Η Φιορεντίνα δεν έβρισκε με την ίδια ευκολία τους διαδρόμους προς την εστία του Τζολάκη, με τον Ενζολά να δυσκολεύεται απέναντι στα σέντερ μπακ των Πειραιωτών. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν «φτωχό» από φάσεις κι έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Η παράταση της «λύτρωσης» με Ελ Κααμπί

Η… αύρα του Ολυμπιακού στην παράταση ήταν διαφορετική. Οι κινήσεις των παικτών του πιο σίγουρες. Στο 96’ ο Τερατσάνο έκανε μεγάλη επέμβαση στο πλασέ του Γιόβετιτς. Την ίδια στιγμή, ο Ρέτσος συνέχισε να δείχνει ανίκητος.

Παρά την άνοδο των «βιόλα» στο δεύτερο μέρος της παράτασης, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που κατάφερε να κάνει τους φιλάθλους του να κλάψουν από χαρά και συγκίνηση. Ο killer Ελ Κααμπί χρειάστηκε μια καλή σέντρα του Όρτα, για να… χωθεί στη φάση και με δύσκολη κεφαλιά να κάνει το 1-0, τέρμα που εγκρίθηκε μετά από λίγα λεπτά από το VAR. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και η κορυφή του Conference League, δική του.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Ολυμπιακός (Μεντιλίμπαρ, 4-2-3-1): Τζολάκης – Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (91’ Κίνι) – Ιμπόρα, Έσε – Φορτούνης (72’ Γιόβετιτς), Τσικίνιο (79’ Όρτα), Ποντένσε (106’ Μασούρας) – Ελ Κααμπί

Στον πάγκο έμειναν οι: Πασχαλάκης, Παπαδούδης, Ελ Αραμπί, Αλεξανδρόπουλος, Καρβάλιο, Ρίτσαρντς, Αποστολόπουλος, Ντόη.

Φιορεντίνα (Ιταλιάνο, 4-2-3-1): Τερατσάνο – Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106’ Ρανιέρι) – Αρτούρ (75’ Ντάνκαν), Μαντράγκορα – Γκονζάλες (106’ Μπελτράν), Μποναβεντούρα (83’ Μπαράκ), Κουαμέ (83’ Ικονέ) – Μπελότι (59’ Ενζολά)

Στον πάγκο βρέθηκαν οι: Κρίστενσεν, Λόπεζ, Ινφαντίνο, Φαραόνι, Καγιόντε, Παρίσι.

Διαιτητής: Αρτούρ Ντίας (Πορτογαλία)

Βοηθοί: Παόυλο Σοάρες (Πορτογαλία), Πέδρο Ριμπέιρο (Πορτογαλία)

Τέταρτος: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)

VAR: Κρίστιαν Ντίγκερτ (Γερμανία), Μάρκο Φριτζ (Γερμανία)

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις