Δευτέρα, 22 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ολυμπιακός: Οι απολύσεις προπονητών και ο Μεντιλίμπαρ που του άλλαξε τη μοίρα

Ολυμπιακός: Οι απολύσεις προπονητών και ο Μεντιλίμπαρ που του άλλαξε τη μοίρα
Eurokinissi

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να προχωρήσει και πάλι αλλαγή προπονητή μέσα στη σεζόν, βάζοντας τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο «τιμόνι» του Ολυμπιακού, ούτε ο ίδιος δεν πρέπει να περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Η ευρωπαϊκή κορυφή, με την κατάκτηση του Conference League, δικαίωσε την απόφασή του.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ βρέθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» ως προπονητής της Σεβίλλης για το UEFA Super Cup λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2023/2024. Λίγο μετά, απολύθηκε από τους Ανδαλουσιάνους και μερικούς μήνες αργότερα, βρέθηκε να ευχαριστεί την ισπανική ομάδα για την επιλογή της και να σηκώνει με τον Ολυμπιακό το Conference League με νίκη (1-0) επί της Φιορεντίνα, στον τελικό της OPAp Arena.

Ο Ολυμπιακός ξεκινούσε το καλοκαίρι τη χρονιά με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ στον πάγκο του (είχε αναλάβει από τις αρχές Απριλίου του 2023). Ο Ισπανός αποκτήθηκε με την ελπίδα να «ξυπνήσει» τους Πειραιώτες, από μια σεζόν που δεν «χτύπησε» πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Ο Μαρτίνεθ κρίθηκε… ζημιογόνος

Το καλό -εντός έδρας πρόγραμμα- του Ολυμπιακού έμοιαζε να δημιουργεί μια εικόνα ομάδας «τρένου», αλλά τα προβλήματα απλά έμπαιναν κάτω από το «χαλάκι» Εμφανίστηκαν στη Σερβία, εκεί όπου το 2-0 με την Μπάτσκα Τόπολα μετατράπηκε σε 2-2, με τους λάθος χειρισμούς του Ντιέγκο Μαρτίνεθ να κάνουν «μπαμ».

Λίγα 24ωρα μετά, ήρθε το παιχνίδι εναντίον του Παναθηναϊκού, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (0-3 στα χαρτιά μετά την εκδίκαση της υπόθεσης). Στο χρονικό διάστημα που είχαμε ματς, οι «πράσινοι» έδειξαν ανωτερότητα στον αγωνιστικό χώρο μέχρι την αγωνιστική ισοφάριση του Μαντί Καμαρά, γεγονός που εκνεύρισε πολλούς στην εξέδρα.

Και εάν ακόμα μέχρι εκείνο το σημείο υπήρχε έντονη δυσφορία, το όριο της γκρίνιας ξεπεράστηκε σε χρόνο dt, στο επόμενο ντέρμπι της ομάδας. Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον ΠΑΟΚ, θέλοντας να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι, αλλά ηττήθηκε με 4-2, με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ να «χρεώνεται» την τραγική εικόνα της ομάδας.

Στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, ήρθε το τελειωτικό «χτύπημα», με την Φράιμπουργκ να «διαλύει» μέσα στη Γερμανία τον Ολυμπιακό με 5-0. Ο Μαρτίνεθ κρίθηκε… ζημιογόνος για την ομάδα και πως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει το υλικό της και είδε την έξοδο . Σε σύνολο 22 αγώνων που έμεινε στον πάγκο ο Μαρτίνεθ μέτρησε 13 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες και απολύθηκε αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Καρβαλιάλ δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει

Διάδοχός του δεν ήταν άλλος από τον Κάρλος Καρβαλιάλ, επιλογή του τότε αθλητικού διευθυντή της αθλητικού διευθυντή της ομάδας, Πέδρο Άλβες. Ο Πορτογάλος προπονητής ανέλαβε στις 5 Δεκεμβρίου του 2023, μετά την απόλυση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ αλλά δεν μακροημέρευσε. Στον πάγκο των ερυθρόλευκων έκατσε για 11 παιχνίδια με πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 2024 και ήρθε μετά και την ήττα με 2-0 από τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της Λεωφόρου, που έχει φέρει τον Ολυμπιακό στο -9 από την πρώτη θέση.

Ο Μεντιλίμπαρ ενέπνευσε και τον έκανε και πάλι πρωταγωνιστή

Στις 11 Φεβρουαρίου του 2024 ανακοινώθηκε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ από την ομάδα του Πειραιά και τότε ελάχιστοι πίστευαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Αυτό όμως ήταν και το turning point που λένε κάποιοι.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίαζαν μία εικόνα ομάδας που βρισκόταν σε πλήρη αποσύνθεση, αλλά ο Μεντιλίμπαρ έδειξε πως στο ποδόσφαιρο υπάρχουν… μαγικά ραβδιά και πως γίνονται θαύματα! Επανάφερε τον Ολυμπιακό στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» αλλά πάνω απ’ όλα, ικανοποίησε τους οπαδούς της ομάδας. Χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστές που δεν είχαν πάρει αρκετές ευκαιρίες (π.χ. Γιόβετιτς και Ιμπόρα), ενώ εμπιστεύτηκε και αυτούς που είχαν δεχθεί έντονη κριτική (π.χ. Ρέτσος)

Ο Βάσκος προπονητής έφερε πίσω το καλό ποδόσφαιρο στο «Καραϊσκάκης» και τη νοοτροπία του νικητή. Οι αντίπαλοι άρχισαν να υπολογίζουν και πάλι τους «ερυθρόλευκους». Ο Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ έμεινε για περίπου έναν μήνα αήττητος στον Ολυμπιακό, βάζοντας την ομάδα ξανά σε… ράγες, όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό.

Έναν μήνα αήττητος είχε μείνει ξανά ο Μεντιλίμπαρ μόλις πήγε στη Σεβίλλη λίγο πριν αυτή υποβιβαστεί. Τελικά η Σεβίλλη σώθηκε εύκολα και ο έμπειρος προπονητής κέρδισε και τον τελικό του Europa League.

Ο Βάσκος είχε το know how, κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων στον Ολυμπιακό και τους οδήγησε στον τελικό του Conference League αλλά και στην Τρίτη θέση της Super League, κάνοντας την ομάδα διεκδικήτρια του τίτλου. Τόσο στα λόγια, όσο και στις πράξεις, ο Ολυμπιακός έμεινε πιστός στη φιλοσοφία του νέου του προπονητή και δικαιώθηκε. Του νέου του «στρατηγού».

Το αποτέλεσμα ήταν να τον οδηγήσει στην κατάκτηση του Conference League και να αφήσει μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον.

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις