Κυριακή, 21 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Πρωτάθλημα μετά από ευρωπαϊκό – Τι δείχνει η προϊστορία

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Πρωτάθλημα μετά από ευρωπαϊκό – Τι δείχνει η προϊστορία

Λίγες μέρες μετά τον πράσινο θρίαμβο στον τελικό της Euroleague, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δίνουν μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή στην Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στη σειρά ως πρωταθλητής Ευρώπης και με το πλεονέκτημα έδρας στα χέρια του, ωστόσο ο πληγωμένος Ολυμπιακός έδειξε τα… δόντια του, νίκησε με το… καλημέρα στο ΟΑΚΑ και έγινε το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φορές που ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν κατάφερε να πάρει και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Η ανεπανάληπτη συντριβή του 1996 και η εκκωφαντική “σκούπα” του 2013 αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στην Ελλάδα έχουν έρθει τα τελευταία 20 χρόνια 10 ευρωπαϊκοί τίτλοι στο κορυφαίο επίπεδο. Επτά έχει ο Παναθηναϊκός και τρεις ο Ολυμπιακός. Από τις τελευταίες 9 φορές που οι “αιώνιοι” πήραν το ευρωπαϊκό, τις 6 κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στην Ελλάδα, ενώ σε τρεις περιπτώσεις το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν κατέληξε στα χέρια του πρωταθλητή Ευρώπης.

Το παρθενικό πράσινο ευρωπαϊκό και ο διασυρμός στο ΣΕΦ

Τη σεζόν 1995-96, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την πρώτη του Euroleague στο Παρίσι, ωστόσο οι εγχώριοι τελικοί λίγους μήνες αργότερα είχαν μια απροσδόκητη εξέλιξη.

Η σειρά με τον Ολυμπιακό κρίθηκε σε πέμπτο παιχνίδι στο ΣΕΦ, με τους Πειραιώτες να επικρατούν με το απίστευτο 73-38 (!) για να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα κόντρα στον πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκό.

Το 1997 ο Ολυμπιακός κατέκτησε την πρώτη του Euroleague στη Ρώμη και τελικά έφτασε σ’ ένα φοβερό triple crown, αφού κατέκτησε ακόμα τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο.

Το ίδιο κατάφερε και ο Παναθηναϊκός το 2000, κατακτώντας τη δεύτερη Euroleague του στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια το πρωτάθλημα.

Τόσο στο ευρωπαϊκό του Ολυμπιακού το 1997 όσο και στου Παναθηναϊκού το 2000, οι δύο ομάδες κατέκτησαν αντιστοίχως και το πρωτάθλημα Ελλάδας χωρίς να συναντήσουν η μία την άλλη στα πλέι οφ.

2002 το πρωτάθλημα των εκπλήξεων

Τη σεζόν 2001-2002, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη Euroleague στην Μπολόνια, ωστόσο στο πρωτάθλημα δεν τα πήγε καλά. Ο Ολυμπιακός τον συνάντησε στα ημιτελικά της τελικής φάσης του πρωταθλήματος (αφού είχαν τερματίσει 2οι οι Πειραιώτες και 3οι οι Αθηναίοι στην κανονική περίοδο) και τον «σκούπισε» με 2-0 και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας!

Το φοβερό είναι ότι στη συνέχεια ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αφού παρά το 2-0 με το οποίο ξεκίνησε τους τελικούς, δέχτηκε τρεις συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Η πράσινη κυριαρχία του 2007

Το 2007 ο Παναθηναϊκός έραψε το τέταρτο αστέρι του, νικώντας την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ στον τελικό του Final Four της Euroleague και στη συνέχεια κατέκτησε και το πρωτάθλημα κόντρα στον Ολυμπιακό, σε μία σειρά που κρίθηκε με 3-2 υπέρ των πράσινων.

Πρόκειται για τη σειρά, η οποία θα μείνει στην ιστορία για την τάπα του Διαμαντίδη στον Άκερ και τις φωνές του Ολυμπιακού για το αμφιλεγόμενο φάουλ του Διαμαντίδη στον Σκούνι Πεν στα τελευταία λεπτά της παράτασης του τρίτου αγώνα.

Η τιτανομαχία βάφτηκε δύο φορές πράσινη το 2009

Το 2009 ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός βρέθηκαν στο Final Four της Euroleague στο Βερολίνο, έχοντας πανίσχυρες ομάδες. Οι πράσινοι νίκησαν τους ερυθρόλευκους στον ημιτελικό με 84-82, στον τελικό ξεπέρασαν το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και σήκωσαν το πέμπτο ευρωπαϊκό τίτλο τους.

Στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν, το πλεονέκτημα έδρας το είχε ο Ολυμπιακός, όμως ο Παναθηναϊκός το πήρε άμεσα πίσω με το καθοριστικό διπλό στην πρεμιέρα με 67-69 στο ΣΕΦ.

Ακολούθησε το 2-0 και στη συνεχεία η μείωση με 2-1 από την ομάδα  του Παναγιώτη Γιαννάκη για να «βαφτεί» εν τέλει πράσινος ο τίτλος με 3-1 νίκες.

Τα πήρε όλα ο Παναθηναϊκός το 2011

Μετά το έκτο ευρωπαϊκό στη Βαρκελώνη, ο Παναθηναϊκός συγκρούστηκε με τον Ολυμπιακό στους τελικούς του πρωταθλήματος, με τους Πειραιώτες να έχουν το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει το “μπρέικ” στο πρώτο παιχνίδι στο ΣΕΦ και να τελειώσει τη σειρά με 3-1, έπειτα από το φοβερό 101-94 στο ΟΑΚΑ στον τέταρτο τελικό.

Το 2012 ήταν η χρονιά του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς κατάφερε, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, να κατακτήσει την Euroleague το 2012 στην Κωνσταντινούπολη με το “πεταχτάρι” του Πρίντεζη και την επική ανατροπή κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ.

Στους τελικούς του πρωταθλήματος συνάντησε τον Παναθηναϊκό με πλεονέκτημα έδρας κι αυτή τη φορά το υπερασπίστηκε. Σήκωσε το πρωτάθλημα στον πέμπτο τελικό στο ΣΕΦ με 82-76 και επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ.

Η απροσδόκητη σκούπα του Παναθηναϊκού

Το 2013 ο Ολυμπιακός έκανε το back-to-back στην Euroleague και ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο του και πάλι στην Ελλάδα.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, όμως, έπεσε θύμα έκπληξης στους τελικούς από τον Παναθηναϊκό του Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος αν και είχε μειονέκτημα έδρας, κατάφερε να κάνει δύο μπρέικ στο ΣΕΦ και να πάρει το πρωτάθλημα με 3-0!

Ο τρίτος τελικός του ΣΕΦ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω επεισοδίων και διακόπηκε οριστικά ενάμιση λεπτό πριν το τέλος και με το σκορ στο 72-76.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις