Αθλητικά

Ολυμπιακός: Τα οικονομικά δεδομένα της επταετίας Μαρινάκη!

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μ' αυτό τον τρόπο, οι "ερυθρόλευκοι" θέλησαν να δώσουν απαντήσεις στους επικριτές τους, οι οποίοι χρεώνουν λάθη στη διοίκηση, με αφορμή την οικονομική πολιτική της και τις πωλήσεις των Μιλιβόγεβιτς κι Ιντέγε.

Ο Γιάννης Βρέντζος κατέστησε σαφές πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει βάλει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στην ομάδα από το 2010 (όταν και την ανέλαβε), χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ.

Η οικονομική κατάσταση του Ολυμπιακού, όταν αυτός ανέλαβε τη διοίκηση ήταν κάκιστη, μιας και τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ η ομάδα ήταν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τονίζεται, δε,  πως η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν πολύ χειρότερη από εκείνη που ήταν η ΑΕΚ και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ολυμπιακός έχει έσοδα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αγορές και οι δανεισμοί παικτών έχουν ξεπεράσει τα 34 εκατ. ευρώ.Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το 5% που καταβάλλεται στην ΕΠΟ (σ.σ. ξεπερνά τα 2 εκατ.), καθώς και τα ποσοστά των μάνατζερ για όλες αυτές τις μεταγραφικές υποθέσεις (σ.σ. γύρω στα 4). Η συνολική διαφορά είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 5 ανά έτος, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς.

Η “ερυθρόλευκη” ΠΑΕ έχει, φυσικά, και  οργανικά έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες), τα οποία, βέβαια. έχουν περιοριστεί σημαντικά την τελευταία 5ετία, έσοδα από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Τα οργανικά έσοδα έχουν πληγεί σημαντικά από τις αυξήσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ και γενικότερα από την οικονομική κρίση. Το 2010 ο Ολυμπιακός εισέπραξε από τα εισιτήρια πάνω από 20 εκατομμύρια και τη φετινή σεζόν θα προσεγγίσει τα 6!

Τα έξοδα είναι παρά πολλλά, καθώς ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ και μόνο το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μισθοδοσίες 150 υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ, το κόστος για τη χρήση του “Γεώργιος Καραϊσκάκης” που ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ, το κόστος των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ρέντη που αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, τη δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία και υπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση του Ερασιτέχνη που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ και τις φιλανθρωπικές δράσεις (όπως εκείνες της Unicef) που κοστολογούνται 2,5 εκατ. ευρώ.  Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα καταβάλει στο Δημόσιο πάνω από 110 εκατ. ευρώ για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στον ισολογισμό της περασμένης χρονιάς (2015-2016) τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα, με τη ζημιά να ανέρχεται στα 8.524.202 παρότι η ΠΑΕ εισέπραξε 34.003.000 ευρώ από τη συμμετοχή της στο Champions League. Φέτος, παρά τις πωλήσεις παικτών, η ζημιά θα είναι άνω των 10 εκατομμυρίων ποσό που θα καλυφθεί από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Να σημειωθεί πως αν ο Ολυμπιακός δεν είχε προχωρήσει στην πώληση παικτών τις δύο προηγούμενες μετεγγραφικές περιόδους, η ΠΑΕ θα εμφάνιζε ζημιές άνω των 30 εκατομμυρίων, πράγμα που σημαίνει πως θα έμπαινε αυτόματαα σε καθεστώς επιτήρησης από το Financial Fair Play και θα υπήρχε πιθανότατα τιμωρία.

Όσον αφορά τις υποθέσεις του Μπράουν Ιντέγε και του Λούκα Μιλιβόγεβιτς, την περασμένη σεζόν ο Ολυμπιακός είχε απορρίψει πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα για τον Νιγηριανό επιθετικό. Η απόδοση του είχε πέσει στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, ενώ φέτος πίεσε την ομάδα, ώστε να τον πουλήσει, μιας και θα έπαιρνε 10 εκατομμύρια ευρώ από τους Κινέζους. Προτάσεις απορρίφθηκαν (συγκεκριμένα δύο προτάσεις, 8 και 10 εκατομμυρίων) πέρυσι και πρόπερσι για τον Μιλιβόγεβιτς. Για τον Σέρβο, σύμφωνα με τα στελέχη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, απορρίφθηκε πρόπερσι το καλοκαίρι πρότασης ύψους 8 εκατομμυρίων από τη Φενέρ και πέρυσι από την ισπανική Μάλαγα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού θεωρούν πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει κάνει υπέρβαση από την αγάπη του για την ομάδα, ώστε να διατηρηθεί το μπάτζετ σε τόσο υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικιού πρωταθλήματος. Ο δεύτερος ΠΑΟΚ, δε, έχει τουλάχιστον τρεις φορές χαμηλότερο μπάτζετ.

Εν κατακλείδει,  οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έκαναν την αυτοκριτική τους για τη φετινή σεζόν, τονιζόντας ότι το ύψος του μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζεται στην αγωνιστική επίδοση της ομάδας. “Χάσαμε από τον Πανιώνιο που το ετήσιο μπάτζετ του μπορεί να μην ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια”, ειπώθηκε. Οι “ερυθρόλευκοι” παραδέχθηκαν πως έκαναν λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας το καλοκαίρι και υποστήριξαν ότι στόχος της ομάδας είναι καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ποσού, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα ισχυρή ομάδα με ελληνικό κορμό και ποιοτικούς ξένους παίκτες, οι οποίοι θα μπορούν να την ανεβάσουν επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα