Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Όταν ο… Θεός σταμάτησε το μπάσκετ! Η ημέρα που ο Γκάλης μας “αποχαιρέτησε”

ΦΩΤΟ NEWSPORTS
ΦΩΤΟ NEWSPORTS

Aκόμα και τα πιο ωραία… έχουν ένα τέλος! Ήταν 18 Οκτωβρίου 1994 όταν ο “Θεός” του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης, σηκώθηκε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού στο ΜΕΤΣ στο παιχνίδι με τους Αμπελόκηπους, και κατευθύνθηκε… στα αποδυτήρια

Πέρασαν 21 χρόνια από την πιο “μαύρη” ημέρα του ελληνικού μπάσκετ. Είτε είσαι οπαδός του Άρη, είτε άλλης ομάδας, η 18η Οκτωβρίου του 1994 πάντα θα έχει μια θέση στην καρδιά σου. Ήταν η ημέρα που ο τεράστιος Νίκος Γκάλης αποφάσισε να αποχαιρετήσει το μπάσκετ!

Οι Αμπελόκηποι υποδέχονταν στο ΜΕΤΣ τον Παναθηναϊκό, ο Κώστας Πολίτης δεν χρησιμοποίησε τον Γκάλη στην πεντάδα και όταν του έδωσε εντολή να μπει στο παρκέ όταν η διαφορά ήταν στους 24 πόντους… ήρθε το τέλος!

Ο 37χρονος Γκάλη το είχε πάρει απόφαση. Ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία του μπάσκετ στην Ελλάδα δεν άντεξε να κάθεται στον πάγκο. Έφυγε προς τα αποδυτήρια και στη συνέχεια -με ένα ταξί- και από το γήπεδο, βάζοντας άδοξο επίλογο στην μεγαλειώδη καριέρα του. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη, αλλά δεν τα κατάφερε…

Τον επόμενο μήνα, κάπου στα μέσα Νοεμβρίου 1994, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε διακοπή συμβολαίου στον Γκάλη, ενώ λίγο αργότερα ο Πολίτης είδε την πόρτα της εξόδου. Έντεκα μήνες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου ο Γκάλης ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από το μπάσκετ.

“Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Στη ζωή, όλα έχουν μιά αρχή κι ένα τέλος. Πολλές φορές εξαρτάται από μας, πολλές φορές όχι. Ήθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα κι αγαπώ μέσα στο γήπεδο γιατί πιστεύω ότι ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει. Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς αδυναμία.

Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο και ποτέ δε ζήτησα χάρη από κανέναν. Μέχρι και σήμερα (σ.σ 29/9/1995) έκανα υπομονή περιμένοντας μία κίνηση. Είμαι εγωιστής αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι κι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και ότι δεν ανήκω σε κανέναν. Γιατί έχω λόγο και τιμή.

Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος. Με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες. Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους φιλάθλους για την αγαπη που μου έδειξαν. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιους πίκρανα. Τη ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος που αρχίζει αύριο (σ.σ 30/9/1995) κάνοντας μιά ευχή: Να μη ξεχνάμε όλοι ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι και ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας άσος αφήνοντας αιχμές κατά πάντων και φυσικά προς το πρόσωπο του Κώστα Πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε