Ο Παναθηναϊκός πέρασε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, ωστόσο έμεινε όρθιος και τελικά κατέκτησε το double, ολοκληρώνοντας ιδανικά τη χρονιά.
“Κλειδί” για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν η σωστή διαχείριση του Τσάβι Πασκουάλ, μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τη Φενέρμπαχτσε, όπως τόνισε ο Φραγκίσμος Αλβέρτης, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6.
Όσα ανέφερε ο θρύλος του “τριφυλλιού” για:
-το αν πίστευε πως ο Παναθηναϊκός μετά από όσα πέρασε θα έφτανε στο νταμπλ: «Συνήθως επικεντρώνεσαι στην εικόνα της δικής σου ομάδας. Η ομάδα πέρασε ένα δύσκολο διάστημα, αλλά συνειδητοποιήσαμε πως μπορούμε. Η ομάδα δούλεψε σωματικά και εγκεφαλικά και τα κατάφερε. Όταν έχεις δει τόσα πολλά, μπορείς να προβλέψεις κάποια πράγματα».
-το ρόλο του Πασκουάλ: «Όλη η τέχνη και η μαγκιά είναι να μπορέσεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, να επικρατήσει η λογική και να πείσεις τους παίκτες γιατί πρέπει να πας σε αυτό το δρόμο. Δεν είχαμε επιλογές, είτε θα κάναμε αυτό που έπρεπε, όπως και το κάναμε τελικά, είτε δεν θα κάναμε τίποτα. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνει το μέγεθος της επιτυχίας του. Ο κ. Πασκουάλ είναι από τη φύση του ήρεμος άνθρωπος, το μετέφερε στην ομάδα και τα καταφέραμε».
-τη μεγαλύτερη αρετή του Τσάβι Πασκουάλ: «Το μεγάλο του ατού είναι πως μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά της. Όταν έχεις μια τόσο αθλητική ομάδα, δεν θα αξιοποιήσεις τη δυνατότητά της να παίξει καλή άμυνα; Το μπάσκετ δεν είναι μονοδιάστατο».
–το αν μπορεί ο Τσάβι Πασκουάλ να έχει ανάλογο έργο με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Φυσικά, γιατί να μην μπορεί;».
-τη νίκη στον πέμπτο τελικό στο ΣΕΦ: «Παίξαμε δύο παιχνίδια στο ΣΕΦ, τον πρώτο και τον τρίτο τελικό, αλλά στον πέμπτο μπήκαμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συγκέντρωση και κερδίσαμε».
-τη σημασία του πρωταθλήματος: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρωτάθλημα τηρουμένων και των συνθηκών κάτω από τις οποίες ήρθε. Πιστεύω πως βάλαμε πολύ γερές βάσεις και καλό είναι να χτίσουμε πάνω εκεί. Να βασιστούμε στη φιλοσοφία και το πώς μπορούμε να πετύχουμε κάτι».
-το αν ο Παναθηναϊκός χρειάζεται περισσότερο ελληνικό στοιχείο: «Τα πάντα γίνονται, εξαρτάται τι θέλεις. Ο παίκτης που παίζει σε μια ομάδα, είτε είναι Έλληνας είτε ξένος, παλεύει για την ομάδα του. Χρειάζεται ελληνικό στοιχείο, παιδιά που καταλαβαίνουν την ελληνική πραγματικότητα και θα χτίσουν τη ζωή τους πάνω σε μια ομάδα. Αλλά και επειδή έχουμε υποχρέωση απέναντι στην Εθνική ομάδα. Αυτό είναι υποχρέωση όλων μας. Ο Παναθηναϊκός έχει χτίσει τη δυναστεία του πάνω σε έναν ελληνικό κορμό, που αποτελούσε και τον κορμό της Εθνικής».
-το αν το πρωτάθλημα αυτό αποφορτίζει κάποιους παίκτες: «Ο καθένας από όσους έφυγαν άφησε μια κληρονομιά και μια παρακαταθήκη. Αν μπορούμε να το συνεχίσουμε, θα είναι πολύ καλό. Η ομάδα συνεχίζει πάντα, ανεξαρτήτως προσώπων. Όσο υπάρχουν άνθρωποι από τη διοίκηση που πιστεύουν και στηρίζουν την ομάδα, δεν θα έχουμε πρόβλημα».
-για τη μεταμόρφωση του Μάικ Τζέιμς: «Δεν πιστεύω πως είναι θέμα χαλιναγώγησης. Δεν βάζουμε χαλινάρι σε κανέναν. Το θέμα είναι να πείσεις τον άλλο πως πρέπει να παίξει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να το λες και ο άλλος να το νιώσει. Χρειάζεται η προσωπικότητά σου και ο διάλογος. Η προσωπικότητα δεν επιβάλλεται μέσω της φωνής ή της επίπληξης».
-το αν ο Νίκος Παππάς μπορεί να γίνει ηγέτης της ομάδας: «Μπορεί να γίνει ηγέτης. Έχει ταλέντο, αυθορμητισμό και τα δίνει όλα στο γήπεδο».
-το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης: «Είναι εφικτό κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε πολύ κόσμο, ένα φοβερό γήπεδο και μια διοίκηση που στηρίζει. Δεν γίνονται όμως όλα με μαγικό ραβδάκι. Χρειάζεται η ομάδα να στηθεί, να ψηθεί και να φτάσει εκεί που πρέπει».
-τη συμβολή της οικογένειας Γιαννακόπουλου: «Η αγάπη για την ομάδα και η τρέλα τους για τον Παναθηναϊκό τα έχει κάνει όλα. Αλλιώς δεν θα γινόντουσαν όλα αυτά. Είναι πολύ απλά τα πράγματα».
-το αν ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ μετά το 1987: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Το κάθε 13χρονο ή ο καθένας που έβλεπε την Εθνική τότε, ήταν για όλους η σπίθα που άναψε τη φωτιά για πάρα πολλά παιδιά και τα ώθησε να ασχοληθούν με το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα. Οφείλουμε πάρα πολλά σε εκείνη τη γενιά».
-την επαφή του με παίκτες που είχε πρότυπα και έγιναν συμπαίκτες του: «Εμείς είχαμε την τύχη να έχουμε την Εθνική σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα. Οπότε όλη η Γλυφάδα ήταν εκεί. Έχω αυτόγραφα από όλα τα παιδιά, με πολλούς από τους οποίους γίναμε συμπαίκτες μετά από 6-7 χρόνια και ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο και λέγαμε ιστορίες».
-το ποιος ήταν πρότυπό του από την ομάδα του 1987: «Πρότυπα έχεις συνήθως ανάλογα με τον σωματότυπο. Δεν μπορείς να είσαι ψηλός και να έχεις πρότυπο τον Γκάλη. Εγώ είχα τον Φάνη Χριστοδούλου. Και από το Λιβέρη Ανδρίτσο είχα πάρει αυτόγραφο, ήμασταν μαζί μετά από λίγα χρόνια».