Κυριακή, 21 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός ανάλυση: Επιθετικά ριμπάουντ και τρανζίσιον έκριναν τον πρώτο τελικό

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός ανάλυση: Επιθετικά ριμπάουντ και τρανζίσιον έκριναν τον πρώτο τελικό
ΦΩΤΟ eurokinissi

Ο Ολυμπιακός “άλωσε” το ΟΑΚΑ και με το 89-84 επί του Παναθηναϊκού, “έσπασε” την έδρα των πρωταθλητών Ευρώπης και πήρε το προβάδισμα στους τελικούς της Basket League.

Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση της Euroleague από τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός έδειξε ότι η “μάχη” για το πρωτάθλημα στην Basket League θα είναι τελείως διαφορετική υπόθεση και έριξε τους “πράσινους” από το… θρόνο του ΟΑΚΑ, παίρνοντας το πλεονέκτημα έδρας.

Οι Πειραιώτες δέχθηκαν 16 τρίποντα από τους παίκτες του Αταμάν, αλλά δεν “απειλήθηκαν” ουσιαστικά καθόλου στο ματς, φθάνοντας σε μία άνετη επικράτηση, χάρη σε δύο κρίσιμους παράγοντες.

Ο κυρίαρχος Μιλουτίνοφ και τα επιθετικά ριμπάουντ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν ο μόνος διαθέσιμος σέντερ για τον Ολυμπιακό, αλλά στον πρώτο τελικό με τον Παναθηναϊκό, στάθηκε στο ύψος του και έκανε τη διαφορά στο ματς. Ο Σέρβος σέντερ έκανε double double με 12 πόντους και 13 ριμπάουντ, επικρατώντας κατά κράτος στη “μάχη” με τον Ματίας Λεσόρ, κορυφαίο ψηλό της φετινής Euroleague.

Το σημείο “κλειδί” για τους Πειραιώτες ήταν όμως γενικότερα το επιθετικό ριμπάουντ. Ο Μιλουτίνοφ είχε 5 και η ομάδα του άλλα 6 στο ματς, βρίσκοντας διαρκώς δεύτερες ευκαιρίες και μάλιστα σε στιγμές που “πόνεσαν” τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός “ξεκόλλησε” με αυτόν τον τρόπο σε αρκετές περιπτώσεις στην επίθεση και “πάγωσε” την προσπάθεια του “τριφυλλιού” να μειώσει στο φινάλε.

Το υψηλό σκορ και οι εύκολοι πόντοι στο τρανζίσιον

Ο Παναθηναϊκός έφθασε στην κατάκτηση της Euroleague, παίζοντας εκπληκτική άμυνα κόντρα σε δύο από τις κορυφαίες επιθέσεις της διοργάνωσης, της Φενέρμπαχτσε και της Ρεάλ Μαδρίτης. Κόντρα στον -λιγότερο ταλαντούχο επιθετικά- Ολυμπιακό όμως, στον πρώτο τελικό της Basket League, δεν είχε την ίδια εικόνα και δέχθηκε 89 πόντους μέσα στην έδρα του.

Ηττήθηκε έτσι παρά τους 84 δικούς του πόντους, αλλά και τα 16(!) εύστοχα τρίποντα που είχε στο ματς. Ο Ολυμπιακός πέτυχε μόλις 8/21 τρίποντα, αλλά βρήκε πολλούς εύκολους πόντους στο παιχνίδι. Μιλουτίνοφ και Πετρούσεφ άνοιξαν τους χώρους με τα επιθετικά τους ριμπάουντ, ενώ η ομάδα του Μπαρτζώκα “χτύπησε” πολύ και στο τρανζίσιον τον Παναθηναϊκό. Ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν κατάφεραν να βγάλουν αιφνιδιασμό, οι Πειραιώτες έψαξαν τις γρήγορες επιθέσεις και εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις αργές αντιδράσεις της άμυνας του Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός θύμισε… Μακάμπι στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός έφθασε έτσι στη νίκη στον πρώτο τελικό της Basket League, θυμίζοντας περισσότερο τα παιχνίδια της Μακάμπι Τελ Αβίβ κόντρα στον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ της Euroleague. Παρότι δεν έχει το επιθετικό ταλέντο των Ισραηλινών, η ομάδα του Μπαρτζώκα φάνηκε να επιδιώκει το υψηλό σκορ στην αναμέτρηση και δικαιώθηκε στο τέλος.

Ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε ποτέ λύσεις στην άμυνα, έχοντας σε κακή βραδιά και τα αμυντικά του “όπλα” (Καλαϊτζάκης, Αντετοκούνμπο και -λιγότερο- Χουάντσο) γεγονός που τον “πλήγωσε” εν τέλει, για να γνωρίσει την ήττα από τον Ολυμπιακό.

Οι Πειραιώτες από την πλευρά τους, είδαν το πλάνο τους να βγαίνει πλήρως στο παρκέ του ΟΑΚΑ και έφθασαν άνετα στο 1-0 επί του “αιωνίου” αντιπάλου, όντας πια το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι τελικοί της Basket League έχουν όμως ακόμη… δρόμο, με το επόμενο ματς να είναι την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 στο ΣΕΦ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις