Ενα από τα πολύ δυνατά παιχνίδια ήτα το 4-4 του 1938, το οποίο θα αναλυθεί αφού δούμε κάποια από τα… πιο μονόπλευρα ντέρμπι.
Με θριαμβευτή τον Παναθηναϊκό
3/6/1934: 3-0
30/6/1935: 5-2
3/5/1937: 4-1
5/5/1940: 5-2
20/4/1947: 3-0
21/7/1948: 3-0
Με θριαμβευτή τον Ολυμπιακό
25/12/1943: 5-2
22/4/1945: 3-0
22/4/1946: 5-0
11/1/1948: 4-0
27/9/1950: 3-0
1/5/1951: 4-0
8/1/1961: 5-1
18/4/1965: 4-0
Στις 12 Ιουνίου 1938, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό υπό το βλέμμα πάρα πολλών θεατών, οι οποίοι τότε δεν λογάριαζαν επίσημους ή φιλικούς αγώνες για να παθιαστούν – συνήθως με κόσμιο τρόπο.
Η σέντρα προγραμματίστηκε λίγο πριν από τις 18:00 κι ενώ προηγήθηκε 35λεπτη αναμέτρηση χόκεϊ επί χόρτου μεταξύ των «πρασίνων» και της Σελτήρ.
Ο Παναθηναϊκός του Γιόζεφ Κίνσλερ θεωρούσε ότι η αποτυχία στο Πρωτάθλημα Αθηνών (σ.σ. νικητής είχε αναδειχθεί ο Απόλλων) τον αδικούσε και αμφισβητούσε ανοικτά την πανελλήνια κυριαρχία του Ολυμπιακού της εποχής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητικόν Βήμα», η αποστολή του Παναθηναϊκού αποτελείτο από τους εξής: Ζώγας, Μπαλάσκας, Σύρκος, Χ. Σβολόπουλος, Β. Σβολόπουλος, Υποφάντης, Μίχας, Μηγιάκης, Μπαλτάσης, Κρητικός, Τριανταφύλλης, Τσούτσος, Ευθυμιάδης, Πιερράκος.
Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Κρητικός θα άφηνε κατά μέρος τις επιφυλάξεις του και θα αγωνιζόταν στο φιλικό ματς, ενώ οι Χ. Σβολόπουλος και Ευθυμιάδης προορίζονταν για ένα ημίχρονο.
Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός μετέβη στους Αμπελοκήπους με τους Γραμματικόπουλο, Κέλερη, Μαλεύρη, Κορσιάνο, Χέλμη, Αλιφραγκή, Σ. Βάζο, Γ. Βάζο, Ράγκο, Θ. Συμεωνίδη, Αναματερό και αναπληρωματικούς τους Καρνέση, Κασιμάτη, Παπαντωνίου.
O Παναθηναϊκός προερχόταν από μία επιτυχημένη περιοδεία στην Κύπρο, ήταν πιο ξεκούραστος από τη στιγμή που δεν έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και, βέβαια, πιο διψασμένος.
Το «τριφύλλι» είχε δημιουργήσει μία καλή παράδοση σε φιλικές αναμετρήσεις με τον μεγάλο του αντίπαλο, καθώς από τον Ιούνιο του 1934 μέχρι τον Μάιο του 1937 τον είχε νικήσει με τα εμφατικά σκορ 3-0, 5-2 και 4-1, δύο ματς έληξαν ισόπαλα και στο άλλο έχασε 2-1.
Το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό και κόντρα σε μία από τις καλύτερες «φουρνιές» του Ολυμπιακού, αφού στο πρώτο τέταρτο προηγείται 3-0 χάρη στα γκολ των Κρητικού (10’, 15’) και Μπαλτάση 11’.
Όταν, μάλιστα, ο Πιερράκος ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 4-0 στο 59ο λεπτό, το σενάριο της επανάληψης του προ οκταετίας εκκωφαντικού και ανεπανάληπτου 8-2 δεν φάνταζε πια τόσο απίθανο.
Τότε, οι ομάδες αγωνίζονταν με πέντε επιθετικούς και δεν φημίζονταν για την καλή αμυντική τους λειτουργία. Βασικά, δεν φημίζονταν γενικότερα για την αμυντική τους λειτουργία, με όλο τον σεβασμό στους οπισθοφύλακες της εποχής.
Μιας και γίνεται αναφορά στους οπισθοφύλακες, εκείνοι των «πρασίνων» δεν είχαν παρά να επικεντρωθούν στη συγκέντρωση και το καθαρό μυαλό, προκειμένου να διασφαλιστεί μία νίκη γοήτρου μεν, αλλά εμφατική επί του «αιωνίου» αντιπάλου δε.
Αλίμονο. Ο Γιάννης Βάζος, αυτός ο τρανός γκολτζής που σύμφωνα με τον συλλέκτη στατιστικών στοιχείων Χρήστο Αρβανίτη έβαλε 450 γκολ σε 364 συμμετοχές (!) στην καριέρα του, πήρε τα ηνία του αγώνα.
Εκμεταλλευόμενος την πονηριά και τους ελιγμούς του, ο Σμυρνιός επιθετικός απάντησε αμέσως μετά το γκολ του Πιερράκου, μείωσε ακόμα περισσότερο στο 69’ και το 72’, προτού ισοφαρίσει στο 85ο λεπτό!
Τρομερό! Ανεπανάληπτο για ντέρμπι «αιωνίων» και, ίσως, για το ελληνικό ποδόσφαιρο! Το 4-0 είχε μετατραπεί σε 4-4 με ισάριθμα γκολ από τον ίδιο ποδοσφαιριστή!
Μάλιστα, αν ο μικρότερος αδερφός του Στέλιος δεν τον αγνοούσε ενώ βρισκόταν σε πλεονεκτικότατη θέση για γκολ στο 89’, ενδεχομένως το 4-5 να ήταν γεγονός.
Ας μιλήσει η εφημερίδα «Αθλητισμός» για το κατόρθωμα του Ολυμπιακού: «Αυτό που έγινε σήμερα θα μείνει αλησμόνητο. Μα τι θαύμα είναι αυτό Κύριε; Με τέσσερα γκολ στην πλάτη να ισοφαρίσουν! Ο Ολυμπιακός είναι η φυλή μας, η αδάμαστη φυλή μας που δεν λυγίζει και δεν παραδίνει τ’ άρματα. Ομολογουμένως, ο Ολυμπιακός απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι η μοναδική ομάδα σθένους και ηρωικής αυτοθυσίας.
Ερμηνεύει σε μικρογραφία το έθνος και τη φυλή μας που δεν λύγισε και δεν παραδόθηκε και στους τρομερότερους κεραυνούς και καταιγίδες εθνικών ατυχιών. Ο μυθολογικός Φοίνιξ που ανοίγει τα φτερά του πάνω από την τέφρα του, μήπως δεν είναι σε μικρογραφία ο Ολυμπιακός; Αν η πρωταθλήτρια (σ.σ. Ολυμπιακός) προηγείτο με τέσσερα γκολ καμία ομάδα του κόσμου δεν θα την ισοφάριζε».
Στον αντίποδα, μία επιστολή του φιλάθλου Αλέκου Γρίβα στην ίδια εφημερίδα, φανερώνει τη στεναχώρια του ιδίου και των ομοϊδεατών του για τη μετατροπή του θριάμβου σε ισοπαλία.
Μεταξύ άλλων, ο αγανακτισμένος υποστηρικτής του Παναθηναϊκού έβαλλε κατά του προπονητή Γιόζεφ Κίνσλερ για τους πειραματισμούς επειδή το ματς ήταν φιλικό, με συνέπεια η αμυντική γραμμή να αποδυναμωθεί πλήρως.
Αποσπάσματα της επιστολής (και της οργής): «Μα επιτέλους κ. Κίνσλερ, κ. Ανδρίτσο και λοιποί παράγοντες του ατυχούς αυτού σωματείου, έως πότε θα πειραματίζεστε εις βάρος της αξιοπρέπειας και της ανεκτικότητας των οπαδών του;
Δεν αρκεί η χρηματική θυσία των τελευταίων, πρέπει να πληρώνουν και με αίμα τη στενοκεφαλιά σας; Επειδή το παιχνίδι ήταν φιλικό, έπρεπε και να πάθει αυτόν τον εξευτελισμό ο Παναθηναϊκός;
Σκεφτήκατε την απογοήτευση και την αγανάκτηση των οπαδών του που μεθυσμένοι από χαρά έβλεπαν να ξαναζεί ο παλιός Παναθηναϊκός των θριάμβων στο α’ ημίχρονο;
Είναι έγκλημα να αγνοούνται άριστοι νέοι παίκτες της β’ ομάδας για να ικανοποιείται η κακή φιλοδοξία μερικών παλαιών συναδέλφων τους. Ας το καταλάβουν και μόνοι τους οι τελευταίοι ότι μόνο ζημιά προκαλούν πλέον στον Παναθηναϊκό. Δεν αρνούμαστε ότι κάποτε τον δόξασαν και τον τίμησαν όσο λίγοι. Τώρα, δικαιωματικά, η δάφνη ανήκει σε άλλους».
Αυτή ήταν η ιστορία του πιο «τρελού» ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού…
Πηγή: sport-retro.gr
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT