Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Παρουσιάστηκε ο Μπόλονι! “Χρειάζομαι λεξικό με τόσους Ισπανούς στην ομάδα” (video)

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε κι επίσημα τον Λάζλο Μπόλονι ως το νέο προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας, κι ο Ρουμάνος τεχνικός μίλησε με δέος για την ομάδα, την οποία κι αποκάλυψε ότι παρακολουθεί από την εποχή του Γουέμπλεϊ λόγω Πούσκας.

Ο Μπόλονι τόνισε επίσης ότι ο πρώτος στόχος για την ομάδα είναι να αρχίσει να παίρνει… βαθμούς, ακόμη και με νίκες 1-0, για να καταφέρει να βελτιώσει ο Παναθηναϊκός τη θέση του στη βαθμολογία της Superleague, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος θα θεωρήσει αρχικά επιτυχία, την είσοδο της ομάδας στα play off ώστε να βγει στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Μπόλονι

«Θα κοιτάξω να είμαι πολύ σύντομος. Γνωρίζω τον Παναθηναϊκό εδώ και πολλά χρόνια. Βεβαίως, οι αναμνήσεις μου με τον Παναθηναϊκό περνάνε με τον Γουέμπλεϊ και με τον Πούσκας. Πρέπει εδώ να σας πω. Αυτός ο μεγάλος σεβασμός που έχω για τον Παναθηναϊκό παραμένει για πάντα. Έχω περάσει από πολλές ομάδες.

Γνωρίζω ότι η λέξη Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό και αισθήματα όπως πολιτισμός, πάθος και ιστορία. Πιστέψτε με ότι αποτελεί μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μπροστά από τις λέξεις αυτές και να έχω τη δυνατότητα να εργαστώ στον Παναθηναϊκό. Θα ήθελα όμως να μιλήσω συγκεκριμένα για κάτι. Τις 5-6 τελευταίες ημέρες δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα με τον κωδικό 0030 και δεν απάντησα σε καμία από τις κλήσεις. Φαντάζομαι ότι κάποιες από τις τηλεφωνικές κλήσεις προέρχονται από Έλληνες δημοσιογράφους. Δεν απάντησα ακριβώς επειδή ήθελα να δείξω τον σεβασμό σε όλους και περιμένοντας να απαντήσω εδώ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση».

Για τα προβλήματα του Παναθηναϊκού: «Κατ΄ αρχήν αν παραμείνουμε στον ιατρικό τομέα πρέπει να δούμε την ασθένεια που πάσχει ο ασθενής. Θα πρέπει να σας πω ότι έρχονται σκληρές μέρες εργασίας και μακρύς σε χρόνο. Διότι έχω όρεξη και θέλω σύντομα να διαπιστώσω τις ασθένειες αυτές. Ώστε να διαγνώσω ποια είναι η ασθένεια και να βρω τα καλύτερα χάπια. Ξέρετε ότι ήμουν οδοντίατρος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξουν ορισμένες εξαγωγές δοντιών είτε και εμφυτεύματα. Ξέρω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεν χρειάζεται χειρουργικές επεμβάσεις και η ιατρική ομάδα είναι μεγάλη και έξυπνη. Και όταν μιλάω για ιατρική ομάδα αναφέρομαι στους παίκτες, στη διοίκηση, στους φιλάθλους και το προπονητικό τιμ».

Για όσα είπε χθες (19/10) στους παίκτες: «Κατ΄ αρχήν διαπιστώνω ότι έχετε καλούς πληροφοριοδότες. Αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Ξέρω ότι οι διάφορες καταστάσεις μονάδων είναι σημαντικές. Υπήρξα ποδοσφαιριστής και ξέρω ότι ο «εγωισμός» του παίκτη είναι σημαντικός όπως και η συλλογική προσπάθεια είναι σημαντική. Ξέρετε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που αλλάζει, ο ποδοσφαιριστής είναι ο διοικητής και ο εργαζόμενος. Οπότε υπάρχουν συμφέροντα. Κανένα όμως πάνω από τον Σύλλογο. Στην επικοινωνία μας με τους παίκτες η προτεραιότητα είναι να υπάρχει συλλογικότητα. Αν κατανοηθεί αυτό το συναίσθημα τότε η ομάδα θα κερδίζει βαθμούς όλο και πιο γρήγορα».

Για το πλάνο του: «Αν κατανοώ καλά θέματα για το σύστημα και την στρατηγική για να σταθεροποιήσουμε την ομάδα. Ήδη ξεκινάμε με τον πόλεμο των συστημάτων. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε. Θα αρχίσω με δύο σύστημα τι 4-4-2 και το 4-3-3. Από κει και πέρα υπάρχουν οι υπο-ερωτήσεις για το πως θα διαταχτεί η ομάδα. Αν θα παίξουμε με ένα δεκάρι, με ένα αμυντικό χαφ κλπ. Στο 4-4-2 αν θα παίξουμε με ρόμβο στο κέντρο ή άλλη διάταξη. Το κάθε σύστημα έχει θετικά και αρνητικά. Όμως το σημαντικό είναι να επιτρέψουμε σε πράγματα απλά. Λίγη σημασία έχει το σύστημα. Ακόμα δεν απαντήσαμε αν θα παίξουμε με 3 ή 4 πίσω. Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα κοιτάξουμε. Έχω ως αρχή να τοποθετώ τους παίκτες που είναι οι πιο καλοί, οι πιο έτοιμοι. Με την σκέψη να δω ποιος είναι ο καταλληλότερος εξ΄ αυτών στην καταλληλότερη θέση. Αυτή η εργασία προϋποθέτει και την κατανόηση αλλά και τις δεσμεύσεις των παικτών. Γι΄ αυτό υποχρεώνομαι να αμυνθώ λέγοντας ότι το posiotionig είναι σημαντικό, αλλά δίνω σημασία περισσότερο στο καλό παιχνίδι παρά στο σύστημα. Θεωρώ ότι στα επόμενα 2-3 παιχνίδια θα μπορώ να έχω μια πιο σαφή απάντηση για εσάς. Όσον αφορά το θέαμα που ικανοποιούμε τους φιλάθλους, τους δημοσιογράφους και εμάς. Εγώ θα δώσω την προτεραιότητα στους βαθμούς. Το θέμα δεν είναι να βάλουμε 3-4 γκολ. Σέβομαι και τo 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό. Το να υποσχεθώ τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνήθειων μου».

Για τους Μολό, Σέχου και Μπεκ: «Όσον αφορά τους τρεις παίκτες. Η δική μου λίστα είναι πολύ πιο μακρά. Είναι μια λίστα που δεν ήταν στις προτεραιότητες των προπονητών. Ο πυρήνας μας είναι πολύ ευρύς. Για μία εργασία που να έχει ποιότητα και να έχεις τις ίδιες απαιτήσεις από 30 παίκτες είναι πολύ δύσκολο. Αυτό θα σημαίνει ότι κάνω τη δουλειά μου κατά 75%. Άρα όσον αφορά τη… διάγνωση συνεχίζω να δουλεύω πολύ σκληρά . Ο Μόλο υπήρξε παίκτης μου στη Μονακό, αλλά χθες το βράδυ μιλήσαμε με τον Μολό για μία λύση. Οπότε σκεφτήκαμε το χρόνο παιχνιδιού που θα δώσουμε στους παίκτες. Σε έναν αγώνα και όχι μόνο στο προπονητικό μέρος. Δεν καταδικάζω κανέναν από τους παίκτες της ομάδας και θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω. Μετά υπάρχει το άλλο πρόβλημα. Και μπαίνω στη θέση των παικτών. Ένα παιδί 20 ετών θέλει να αναδειχθεί. Αν λοιπόν αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη επιλογή δεν θα μπορέσει να αναδειχθεί. Ομοίως για έναν παίκτη που είναι 30 ετών. Και αυτός θέλει να αναδειχθεί και έχει χρόνο να παίξει. Εάν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν καταφέρει να αναδειχθεί θα πρέπει να χαμηλώσει τον πήχη. Δεν απομακρύνω κανέναν παίκτη και δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Αλλά και εγώ αν δεν μπορώ να γίνω προπονητής της Μπαρτσελόνα θα πρέπει να πάω σε μία μικρότερης δυναμικότητας ομάδα. Δίνω αυτή τη συμβουλή».

Για τον Συλαϊδόπουλο: «Χθες είχαμε μια όμορφη έκπληξη, η οποία με έβγαλε από το άγχος μου. Πιστέψτε με ότι και εμείς είμαστε αγχωμένοι. Τα μέλη του σταφ μου έκαναν μια πολύ καλή εντύπωση. Τώρα εγώ θα ήθελα να περιτριγυρίζομαι από Έλληνες προπονητές. Σεβόμαστε τους πάντες αλλά αυτό αν είναι δυνατόν να προέρχονται από την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Τις επόμενες 24 ώρες ενδεχομένως να έρθει κάποιος από το εξωτερικό, αλλά επειδή οι αποφάσεις πλάθονται ας περιμένουμε. Όμως σας παρακαλώ να σημειώσετε ότι θέλω να περιτριγυρίζομαι από Έλληνες προπονητές, που ιδανικά θα είναι από την ομάδα».

Για το ότι η ομάδα φτιάχτηκε από τον Πογιάτος: «Ξέρουμε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε από κάποιον άλλο. Το πρόβλημα είναι ευαίσθητο. Αν ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει 9 βαθμούς δεν θα ήμουν εδώ. Οι Ισπανοί είναι 7 και είναι ενδιαφέρον. Ήδη έχω αγοράσει λεξικά για να μάθω Ισπανικά. Είναι παράξενο ότι έχουμε περισσότερους Ισπανούς από Έλληνες. Το σημαντικό για μένα δεν είναι από που είναι. Αυτό έχει λίγη σημασία . Εμένα με ενδιαφέρει ο παίκτης να αποδίδει καλά. Να παίζει καλά και να σκοράρει, ακόμα και με ένα πόδι. Δεν με νοιάζει το ύψος και το από που είναι».

Για τον τρόπο παιχνιδιού του Τριφυλλιού: «Αναφέρατε τη λέξη συντηρητικό. Επιτρέψτε μου να σας αφηγηθώ μια ιστορία από τότε που έδινα τις εξετάσεις μου για το δίπλωμα. Ήμουν στην Γαλλία και τότε η μεγάλη επανάσταση ήταν ότι δεν παίζουμε με ένα λίμπερο αλλά με 4 αμυντικούς αλλά και ότι παίζουμε με ζώνη, με διάφορες πλαγιοκοπήσεις. Νυχθημερόν ακούγαμε μόνο αυτό. Ακόμα και τότε υπήρχε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο τελικός τότε θα γινόταν στο Παρίσι. Όλοι οι μαθητές πήγαμε και είδαμε τον αγώνα της Πάρμα με την Ίντερ. Και η Πάρμα έπαιζε ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο με όσα μας λέγανε. Εξεπλάγην καθώς είδαμε την Ίντερ να παίζει με ένα παραδοσιακό τρόπο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το 3-0 υπέρ της Ίντερ. Άρα το παραδοσιακό στυλ με το λίμπερο κυριάρχησε του νέου μοντέλου. Μια βδομάδα αργότερα η Οσέρ κέρδισε το πρωτάθλημα Γαλλίας. Η ομάδα έπαιζε με τον παραδοσιακό τρόπο. Και αυτός ο παραδοσιακός τρόπος τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ενδεχομένως να με ρωτήσετε που είναι η αλήθεια. Αυτό ρωτάω και εσάς. Που βρίσκεται η αλήθεια; Αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω να κάνω το μάξιμουμ για να γυρίσει η ομάδα στο σωστό δρόμο. Κοιμάμαι και ξυπνάω με το πως θα βάλω τους καλύτερους και τον καλύτερο συνδυασμό. Αυτό ψάχνω να βρω. Χρησιμοποιώντας 2 ή 4 παίκτες. Αυτό το σκέφτομαι ακόμα».

Για το τι θα θεωρήσει επιτυχία: Για το τι θα θεωρήσει ως επιτυχία: «Συνήθως τριπλάρω αυτή την ερώτηση και δίνω μια άλλη απάντηση. Για μένα η μεγάλη ικανοποίηση είναι όταν γυρνάω στο σπίτι και να λέω στον καθρέφτη και να λέω ότι έκανα το καλύτερο. Εχθές γύρισα στο σπίτι και το είπα αυτό. Δύο πράγματα λοιπόν. Ξέρω ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας και ο πυρήνας με την μεγαλύτερη αξία. Δίπλα από αυτόν πυρήνα, αν με την έμπνευση και τη δουλειά βρω ακόμα τρεις παίκτες μεγάλης ποιότητας για την επόμενη σεζόν. Αν μπούμε στα πλέι οφ θα θεωρήσω ότι είναι ένα βήμα μπροστά.. Θα σημαίνει ότι βγήκαμε από αυτή την ενοχλητική για τον κόσμο και για τους φιλάθλους. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που η ιστορία του απαιτεί. Και να έχουμε το κουράγιο να πραγματοποιήσουμε το επόμενο βήμα για την επόμενη σεζόν».

Για το τι του έκανε εντύπωση: «Αυτό που με σόκαρε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης».

Για τις ακαδημίες: «Μίλησα εις μάκρος με τους διοικούντες, ώστε να αξιολογήσουμε την εργασία που επιτελείτε στις ακαδημίες. Ξέρω ότι υπάρουν παίκτες που μπορούν να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα. Ο στόχος μας είναι να τους φέρουμε ενώπιον εξετάσεων, ώστε να τους αξιολογήσουμε καλύτερα και θα καταφέρουμε να τους ωθήσουμε προς μία μεγαλύτερη ευθύνη. Έχουμε το πλάνο γι΄ αυτό. Πλάνο που περνάει από επιπλέον εξετάσεις, προπονήσεις και φιλικούς αγώνες. Όταν συνεργαστούμε με την ακαδημία και να μην ξαφνιαστείτε αν δείτε να είναι 16 μικροί στην προπόνηση και να παίζουν οι 10. Για όσους δεν είχαν παιχνίδια στα πόδια τους τόσο καιρό αλλά και γι΄ αυτούς που είναι κάτω των 17. Μιλήσατε για δύο παίκτες. Είχα την χαρά να έχω καμια 10αρια νέους παίκτες και στατιστικά παίκτες που όταν ήταν 17 έδειξαν θεληση και πυγμή. Και μιλάμε και για νέους 22 ή 23 ετών. Στα 22 ήγ στα 23 είσαι νέος; Ο Σταφυλίδης ήταν 18 ή 19 όταν έπαιξε τον αγώνα του με την Τότεναμ. Μην σας κάνει εντύπωση αν δείτε κάποιον νέο να παίζει δίπλα σε κάποιον που ήταν εκτός λόγω τραυματισμού».

Για την παρουσία στον ΠΑΟΚ: «Πριν λίγα χρόνια είχα την τύχη να δουλέψω με κύριους στον ΠΑΟΚ και με παίκτες όπως ο Σαλπιγγίδης, ο Βιερίνια, ο Γκαρσία και τον νεαρό Σταφυλίδη. Εκεί κάναμε ορισμένα πολύ καλά πράγματα. Αρχικά καταφέραμε να αναδείξουμε τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Η δεύτερη επιτυχία ήταν ότι καταφέραμε να σώσουμε τον σύλλογο, παρά την αγωνία που είχαμε. Μάλιστα βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχθώ την πώληση παικτών όπως ο Αρία, ο Κοντρέρας και ο Βιειρίνια. Για να πάρει ανάσα ο σύλλογος. Από κει και πέρα ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης και πήρε το δρόμο του ο ΠΑΟΚ. Από τότε άλλαξα και εγώ, δείτε τα μαλλιά μου (σ.σ. γέλια). Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να προοδεύσω. Ο καλύτερος φίλος του προπονητή είναι το αποτέλεσμα που φέρνει.Τότε αν με ρωτάτε τι συμβαίνει τώρα. Πιστεύω ότι μπορώ να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Η επικοινωνία είναι κάτι πολύ σημαντικό, που δεν ήταν και το δυνατό μου σημείο. Βεβαίως ο τρόπος που βλέπω τους αγώνες και η σχέση που είχα με τους παίκτες δεν άλλαξαν. Όλα αυτά δεν έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα μου. Συνεχίζω με την ίδια σιγουριά, ώστε να μπορέσω να έχω επιτυχίες».

https://www.facebook.com/Novasports.gr/videos/675111680111081/

 

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα