Δευτέρα, 22 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Παναθηναϊκός: Υπεύθυνη η Αστυνομία και ο διαιτητής για τα επεισόδια

Παναθηναϊκός: Υπεύθυνη η Αστυνομία και ο διαιτητής για τα επεισόδια

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Παναθηναϊκού στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ στην έφεση του “τριφυλλιού” για τα γεγονότα του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τους “πράσινους” εκπροσώπησαν νομικά η κ. Μπαλωμένου και ο κ. Κάρμης και τόνισαν ότι υπεύθυνος για τα έκτροπα είναι ο διαιτητής, Παππάς, αλλά και στην αστυνομία.

Ο Παναθηναϊκός υποστήριξε ότι ο κ. Παππάς είχε την έγγραφη εγγύηση της αστυνομίας, αλλά δεν επέτρεψε να αρχίσει το ματς, ενώ για την αστυνομία είπε ότι δεν άφησε το “τριφύλλι” να κάνει έλεγχο και ότι η στάση της εξόργισε τους οπαδούς. Η απόφαση αναμένεται να βγει την επόμενη εβδομάδα.
 

Ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού κ. Κάρμης τόνισε:
“Η αντίρρηση μας και πρωτοδίκως και ενώπιον σας είναι ότι με την παραδοχή της παρέμβασης του Ολυμπιακού σε πρώτο βαθμό, σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει αντιδικία. Ήταν απαράδεκτη η πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού που ωστόσο έγινε δεκτή από το πρωτοβάθμιο όργανο.
Η ένσταση μας έπρεπε να γίνει δεκτή γιατί η απόφαση που πήρε ο διαιτητής Παππάς για την μη τέλεση του αγώνα δεν είχε βάση σε καμία διάταξη του πειθαρχικού κώδικα ή του ΚΑΠ.
Οι πειθαρχικές παραβάσεις για μη τέλεση αγώνα αναφέρονται στο άρθρο 15 του πειθαρχικού κώδικα. Αυτά τα οποία αναφέρονται από τον αθλητικό δικαστή για δικαιολογητικούς λόγους όσον αφορά τη μη έναρξη είναι παντελώς αβάσιμα. Τα όσα έκαναν οι οπαδοί μας ήταν απαράδεκτα, καταδικαστέα αλλά μη ελεγχόμενα.
Ο Παππάς είχε τη διαβεβαίωση του αστυνομικού διευθυντή ότι η αστυνομία μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα προέβη στην εκτίμηση ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Η έκθεση της ΔΕΑΒ δε, αναφέρει ότι ήταν πεποίθηση ότι ο αγώνας ήταν έτοιμος να ξεκινήσει. Ω της εκπλήξεως όμως, ο αγώνας δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να συμβούν τα επεισόδια από τους οπαδούς μας μετά την ανακοίνωση της αναβολής”.

Η Αθηνά Μπαλωμένου υποστήριξε:
“Ο ΚΑΠ προσδιορίζει το περιεχόμενο του. Το άρθρο 21 που αφορά την μη τέλεση η διακοπή αγώνα αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτά που είναι προαπαιτούμενα για να διεξαχθεί ένας αγώνας. Δεν μπορούμε μία περίπτωση όπως η ρίψη φωτοβολίδων και η τεταμένη ατμόσφαιρα να την εντάξουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.
Δεν έχει προβλεφθεί από τον νομοθέτη η δυνατότητα μη έναρξης του αγώνα από την ρίψη φωτοβολίδων. Πουθενά δεν προβλέπεται ότι ο διαιτητής δικαιούται να μην αρχίσει τον αγώνα. Ο αγώνας έπρεπε να αρχίσει κανονικά”.

Ο κ. Κάρμης… επανήλθε λέγοντας:
“Στις 5.15 και στις 5.20 τα επεισόδια, εκτός γηπέδου, έγιναν σε χώρο για τον οποίο δεν έχει ευθύνη η ΠΑΕ. Ο αθλητικός δικαστής βελτίωσε την κατηγορία λέει και μας επέβαλε τιμωρία για το άρθρο 15, παραγραφος 6 για την οποία δεν είχε ασκήσει δίωξη ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Κύριε πρόεδρε έλεος, δεν το έχω ξανακούσει αυτό.
Δεν είναι δυνατόν να γίνει η επέκταση του κατηγορητηρίου και να επιβληθεί ποινή με το άρθρο 15 παράγραφος 6. Αφορά επεισόδια πριν, κατά την διάρκεια ή μετά τον αγώνα. Για αγώνα που έχει τελεστεί δηλαδή. Αν δεν έχει τελεστεί, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη.
Είναι σαν να άσκησε δίωξη ο αθλητικός δικαστής για το συγκεκριμένο άρθρο, κάτι που απαγορεύεται. Μόνο ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας μπορεί. Πως έλαβε κυρώσεις ο αθλητικός δικαστής με αυτό το άρθρο.
Κύριε πρόεδρε, οι σκέψεις που υπάρχουν σε αυτή την απόφαση έρχονται να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στον πειθαρχικό κώδικα. Η απόφαση πέφτει και σε άλλα σφάλματα. Με έναν έναν νομικό ακροβατισμό, γίνεται ένας διαφορετικός χαρακτηρισμός των επεισοδίων σε εκτεταμένα. Δεν είχε αρμοδιότητα να ασκήσει πειθαρχική δίωξη για εκτεταμένα ο αθλητικός δικαστής”.
Για τις ρίψεις των φωτοβολίδων στους παίκτες του Ολυμπιακού πριν από την έναρξη του ματς υποστήριξε:
“Έγιναν από στυλό τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν κατά την είσοδο των οπαδών. Μόνο αν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα μπορούν να βρεθούν. Είναι πολύ μικρά. Τα επεισόδια δεν επηρέασαν τον αγώνα. Ο αγώνας έπρεπε να ξεκινήσει και αν ξεκινούσε δεν θα γινόντουσαν τα επεισόδια που επακολούθησαν την ανακοίνωση της αναβολής”.

Η κ. Μπαλωμένου επ’ αυτού πρόσθεσε:
“Η απόφαση πάσχει ως προς την αιτιολογία της. Λέει ότι έλαβαν χώρα, που έλαβαν χώρα, ότι υπάρχουν φθορές αλλά δεν μας λέει πότε έλαβαν χώρα τα επεισόδια. Προ της έναρξης του αγώνα, κατά την διάρκεια ή μετά. Είναι ελλιπής η αιτιολογία.
Οι πειθαρχικές κυρώσεις της παραγράφου 6, είναι ποινές με βαρύτατες αγωνιστικές και οικονομικές επιπτώσεις για μια ΠΑΕ. Η προσβαλομένη απόφαση οδηγεί σε μία δυσθεώρατη οικονομική ζημιά που υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.
Θα ήθελα αυτά να τα λάβετε υπόψιν σας για το αν αυτά τα περιστατικά υπάγονται στον συγκεκριμένο κανόνα του πειθαρχικού δικαίου.
Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο δεν μπορούσε να μας ελέγξει για το άρθρο 15, 6δ. Είναι σαν μια αυτοτελής δίωξη. Γιατί δεν την άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας; Είναι μία αυτοτελής πειθαρχική δίωξη και δεν έχει δικαίωμα να την κάνει.
Ο κ. Σιμιτζόγλου συνειδητά επέλεξε να μην συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο την περίπτωση Δ. Οφείλουμε να το σεβαστούμε αυτό. Θα ήθελα εκ μέρους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να πω ότι για την περίπτωση των εκτεταμένων δεν συντρέχουν οι λόγοι για την εφαρμογή τους, οι ποινές για τις οποίες είναι άκρως εξαντλητικές”.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας του Παναθηναϊκού κ. Κασκάνης, είπε:
“Είχαμε αποφασίσει ορισμένα μέτρα με την αστυνομία. Είχαν γίνει διπλά μπλόκα για να μπεις στις θύρες. Ένα μετά τις κλούβες και ένα στην είσοδο των θυρών. Μέχρι να φτάσει η αποστολή του Ολυμπιακού είχαν αποκλειστεί οι χώροι γύρω από το γήπεδο. Υπήρχε μεγάλος συνωστισμός και αυτό δυσκόλευε τον έλεγχο από την αστυνομία.
Σε 5.000 κόσμο, να ελέγξεις 100% έναν οπαδό είναι δύσκολο. Το στυλό για την φωτοβολίδα που πέταξαν στους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είναι πολύ μικρό. Μπορείς να το βάλεις στο παπούτσι και να το περάσεις άνετα.
Από την ρίψη των φωτοβολίδων και ύστερα, δεν υπήρξε κάτι άλλο εκτός από ορισμένες αψιμαχίες στην 11. Απλά σπρωξίματα ήταν, ανεβήκαμε αμέσως πάνω και τους χωρίσαμε. Αυτόν έγινε κατά τις 7.10. Ο κόσμος δεν υπήρχε κάτι εκτός από το πάθος που φωνάζουνε. Όλοι περιμέναμε πότε ο διαιτητής θα μπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να δει ότι όλα ήταν εντάξει και να γίνει ο αγώνας κανονικά. Όλοι αυτή την αίσθηση είχαμε.
Δεν έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες. Είχαμε βάλει ειδικά λουκέτα που δεν έσπαγαν. Ξερίζωσαν τις πόρτες, τις πετάξανε και μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με την ΑΕΚ ήταν πιο έντονη η ατμόσφαιρα. Από τα μεγάφωνα γινόντουσαν συνεχώς εκκλήσεις. Αντικειμενικά δεν μπορεί να ελεγχθεί ένας οπαδός ότι δεν θα περάσει 100%. Σε όλα τα γήπεδα”.

Ερωτηθείς “Ποια ήταν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που πήρατε;”, απάντησε:
“Δεχθήκαμε να γίνει διπλός έλεγχος και όχι μονός που συμβαίνει στους υπόλοιπους αγώνες. Μετά τις φωτοβολίδες στους παίκτες του Ολυμπιακού, μέχρι την ανακοίνωση της αναβολής του αγώνα, δεν έγινε κάτι άλλο παρά μόνο ορισμένα σπρωξίματα στην θύρα 11”.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων κ. Σκουτέρης… έμεινε στο γεγονός ότι ο υπεύθυνος της Αστυνομίας, εγγυήθηκε για την ομαλή διεξαγωγή του ματς.
“Η ΠΑΕ αν ήθελε θα μπορούσε να είχε δικούς της ανθρώπους στον έλεγχο;”, ρώτησε.

“Η αστυνομία είπε ότι τον έλεγχο θα το κάνει αυτή. Εμμέσως της απαγορεύτηκε από την αστυνομία να κάνει έλεγχο”.
“Έχετε σκεφτεί να έχετε ειδικά μηχανήματα σκάνερ, στον έλεγχο;”

“Είναι χρονοβόρο”.

Ο κ. Κάρμης ρώτησε το προεδρείο: “Ελέγχθηκε ο διαιτητής που στον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό, δεν διέκοψε τον αγώνα;”
“Είναι ρητορικό αυτό το ερώτημα”, του απάντησε ο πρόεδρος της Εφέσεων.
 

Η Αθηνά Μπαλωμάνου ενημέρωσε ότι ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να πάρει ειδικά σκάνερ για να ελέγχουν καλύτερα τους οπαδούς:“Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με δική της πρωτοβουλία, είμαστε σε αναζήτηση να πάρουμε ειδικά σκάνερ για να διεξάγεται έλεγχος μπάς και με αυτό τον τρόπο σταματήσουν να περνάνε αντικείμενα στις θύρες. Έχουμε απευθυνθεί σε ειδικό. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε