Ξεκίνησε από σήμερα (22/7) η δημόσια διαβούλευση για την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ξεκίνησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η δημόσια διαβούλευση για την κατασκευή της Νέας Τούμπας, με το το ζήτημα να μπαίνει πλέον σε νέα φάση. Η διαδικασία θα διαρκέσει 30 ημέρες και όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν και κατόπιν να κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανακοίνωση του Υπουργείου
“Αναρτήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, προς διαβούλευση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ. Αποτελεί τη βασική υποστηρικτική περιβαλλοντική μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) ανέγερσης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η σύνταξη του ΕΠΣ στοχεύει στην ανέγερση νέων γηπεδικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα τόσο με τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με τις συστάσεις των FIFA/UEFA. Παράλληλα, στοχεύει στην ανάπτυξη σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά: “Η ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της πρώην “Αλάνας Τούμπας” θα δημιουργήσει έναν πόλο ανάπτυξης και προσέλκυσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως, με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, στη βάση του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μέρος του οποίου αποτελεί η ΣΜΠΕ που τίθεται προς διαβούλευση, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής”.
Η σημερινή φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη με κατεξοχήν αστικά χαρακτηριστικά και μίξη χρήσεων γης, καθιστά αναγκαίες τις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Στόχος είναι η ενσωμάτωση του νέου γηπέδου του ιστορικού αθλητικού συλλόγου να γίνει με σύγχρονες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και με σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη ΣΜΠΕ αναλύονται τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά δεδομένα στην άμεση και ευρύτερη περιοχή του Σχεδίου, περιγράφονται οι γενικοί και ειδικοί περιβαλλοντικοί στόχοι, οι οποίοι συσχετίζονται με τις χωρικές παρεμβάσεις και γίνεται εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις σκοπούμενες παρεμβάσεις.
Επίσης, η ΣΜΠΕ η περιλαμβάνει πλήρη αναφορά στα δεδομένα της μελέτης ΕΠΣ, στην οποία εμπεριέχονται όλες οι προβλέψεις του υπερκείμενου χωρικού σχεδιασμού σε στρατηγικό επίπεδο και η συμβατότητα με αυτόν, καθώς και όλα τα δεδομένα της πρότασης του Σχεδίου στο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού (χρήσεις γης, όροι δόμησης, ρυμοτομία).
Παράλληλα με τη ΣΜΠΕ δημοσιοποιείται και η μελέτη ΕΠΣ, που συνοδεύεται από Μελέτη Κυκλοφοριακής Θεώρησης, στην οποία εξετάζονται τα κυκλοφοριακά δεδομένα, στο πλαίσιο της βέλτιστης εξυπηρέτησης και ασφάλειας της κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, καθώς και προκαταρκτική μελέτη υπογειοποίησης τμήματος της οδού Κλεάνθους, εντός της περιοχής παρέμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι αφετηρία για την εκπόνηση του Σχεδίου αποτέλεσαν οι ανάγκες:
Αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ με βάση τις ισχύουσες σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις,
Ενίσχυσης του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, με τη χωροθέτηση χρήσεων πολιτισμού, παράλληλα με τις αθλητικές χρήσεις,
Δημιουργίας υπερτοπικού πόλου έλξης με επακόλουθη τόνωση της τοπικής και ευρύτερης οικονομίας,
επίλυσης προβλημάτων εφαρμογής της ρυμοτομίας στην περιοχή παρέμβασης, με την πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, των κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και αναγκαίων χώρων στάθμευσης.