Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Παρουσιάστηκαν τα γραμματόσημα «Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο 2016»

Παρουσιάστηκαν τα γραμματόσημα «Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο 2016»

Η επίσημη παρουσίαση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων «Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο 2016» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο Αμφιθέατρο της ΕΟΕ στο Χαλάνδρι.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και Αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος, η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ιωάννης Ζαρολιάγκης και πολλά στελέχη της Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Επίσης παρούσα ήταν και η ζωγράφος – χαράκτης των ΕΛΤΑ, Μυρσίνη Βαρδοπούλου, δημιουργός της αναμνηστικής σειράς των γραμματοσήμων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καπράλος τόνισε: «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέδωσε Ολυμπιακά γραμματόσημα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και της Μεσολυμπιάδας του 1906 στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας διεθνώς τον ολυμπιακό φιλοτελισμό. Αν και πρωτοπόρος του θεσμού, στη συνέχεια το ενδιαφέρον για παρόμοιες εκδόσεις ατόνησε και η Ελλάδα εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο με την έκδοση Ολυμπιακών γραμματοσήμων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Από τότε και μέχρι σήμερα, συνεχίζει αδιάλειπτα την ολυμπιακή φιλοτελική της παρουσία. Στο διαχρονικό αυτό ταξίδι του ολυμπιακού φιλοτελισμού, είναι σαφές ότι ο ρόλος των ΕΛΤΑ ήταν καθοριστικός. Ιδιαίτερα, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω, αξιοσημείωτη ήταν η ολυμπιακή παρουσία των ΕΛΤΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ΑΘΗΝΑ 2004, με 18 εξαίρετες φιλοτελικές σειρές γραμματοσήμων, υπέροχα έργα τέχνης και σύμβολα πολιτισμού και ολυμπισμού.

Το 2004 τα ΕΛΤΑ είχαν επίσης ανακηρυχθεί «Μέγας Χορηγός» των Αγώνων της Αθήνας. Στο σύνολό τους οι ολυμπιακές φιλοτελικές εκδόσεις των ΕΛΤΑ αποτελούν λεπτούς αναστοχασμούς πάνω στη φιλοσοφία και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και αναδεικνύουν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας. Η νέα σειρά ολυμπιακών γραμματοσήμων που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ, είναι εμπνευσμένη από ολυμπιακά αθλήματα και από παγκόσμια πολιτισμικά σύμβολα.»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ξεκινώντας από τα πρώτα παγκοσμίως Ολυμπιακά Γραμματόσημα του 1896, έχουν να επιδείξουν μία πλούσια και καλλιτεχνικά άρτια παράδοση στον σχεδιασμό Ολυμπιακών Γραμματοσήμων και συνεχίζουν διαχρονικά να το κάνουν, με μία πλειάδα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών της νεότερης ελληνικής τέχνης που αποτυπώνουν το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από το ελληνικό γραμματόσημο.

Στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο 2016» αποτυπώνεται σημειολογικά το αφήγημα «Αγώνας-Νίκη» με την χαρακτηριστική κίνηση του ανοίγματος των χεριών ως συμβόλου αγώνα και ιστορίας. Η κίνηση αυτή αποδίδεται συνδυαστικά από τη μία πλευρά στην άψογη εκτέλεση της άσκησης από τον αθλητή του αγωνίσματος των κρίκων Λευτέρη Πετρούνια («τον θαυμάζω, τον παρακολουθώ και αυτός είναι που με ενέπνευσε» έχει δηλώσει η ζωγράφος) και από την άλλη πλευρά στο διάσημο γλυπτό του Χριστού, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης που φιλοξενεί τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το χθες και το σήμερα συνυπάρχουν στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Ολυμπιακοί Αγώνες – Ρίο 2016», συνδυάζοντας τον σύγχρονο αθλητή με τα αξεπέραστα έργα τέχνης: τον Ποσειδώνα- ή Δία- του Αρτεμισίου και τη Νίκη της Σαμοθράκης. Όλα τα Φιλοτελικά προϊόντα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού-100 38 ΑΘΗΝΑ) και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα της σειράς. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι, με τα έσοδα (400.000 δραχμές) από τα Ολυμπιακά Γραμματόσημα του 1896, το ελληνικό δημόσιο είχε καλύψει ένα σημαντικό μέρος των εξόδων διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε