Πέμπτη, 5 Σεπτ.
33oC Αθήνα

Πέθανε η μαραθωνοδρόμος Ρεμπέκα Τσεπτέγκι που της είχε βάλει φωτιά ο σύντροφός της

Πέθανε η μαραθωνοδρόμος Ρεμπέκα Τσεπτέγκι που της είχε βάλει φωτιά ο σύντροφός της
Reuters

Συγκλονισμένη η αθλητική κοινότητα, με την είδηση του θανάτου της Ρεμπέκα Τσεπτέγκι. Η Μαραθωνοδρόμος από την Ουγκάντα, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο, “έφυγε” από τη ζωή, τρεις ημέρες αφότου υπέστη εγκαύματα πάνω από το 80% του σώματός της, όταν την περιέλουσε με βενζίνη άνδρας που παρουσιάστηκε από την αστυνομία ως πρώην σύντροφός της.

Η Ρεμπέκα Τσεπτέγκι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Moi Teaching Referral Hospital (MTRH) στο Ελντορέτ της δυτικής Κένυας, μετά την επίθεση με βενζίνη, από τον σύντροφό της.

Η Μαραθωνοδρόμος από την Ουγκάντα, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο, παρέμενε σε κρίσιμη κατάσταση -στην εντατική του νοσοκομείου- έχοντας υποστεί εγκαύματα σε περισσότερο από το 80% του σώματός της.

Οι τελευταία ενημέρωση για την υγεία της, όμως, έφερε στο “φως” τα τραγικά νέα. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Όουεν Μενάχ, επιβεβαίωσε ότι ο Τσεπτεγκέι πέθανε.

“Δυστυχώς, τη χάσαμε αφού όλα τα όργανά της κατέρρευσαν χθες το βράδυ”, δήλωσε ο Μενάχ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η κενυατική εφημερίδα “The Star”.

“Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της αθλήτριάς μας, Ρεμπέκα Τσεπτέγκι νωρίς σήμερα το πρωί, η οποία έπεσε τραγικά θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ως ομοσπονδία καταδικάζουμε τέτοιες πράξεις και ζητάμε δικαιοσύνη. Η ψυχή της ας αναπαυθεί εν ειρήνη” ανέφερε σε ανάρτησή της η Ομοσπονδία στίβου της Κένυας.

Η Τσεπτέγκι εκπροσωπούσε την Ουγκάντα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 2010, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Cross Country της IAAF, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Mountain and Trail Running και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου.

Αγωνίστηκε επίσης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι στον μαραθώνιο γυναικών (τερμάτισε 44η). Σύμφωνα με την IAFF η 102η θέση ήταν το personal best της στο παγκόσμιο ranking στον Μαραθώνιο γυναικών.

Κατέχει το εθνικό ρεκόρ Κένυας στον μαραθώνιο των γυναικών, ενώ από τις κορυφαίες της αθλητικές στιγμές, ήταν η 14η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του 2023, που έγινε στη Βουδαπέστη.

Η επίθεση με βενζίνη από τον σύντροφό της

Σύμφωνα με μια έκθεση της αστυνομίας ο Κενυάτης σύντροφος της αθλήτριας, Ντίκσον Ντιέμα Μαρανγκάχ, μπήκε στο σπίτι της στην πόλη Εντέμπες, στην κομητεία Τρανς, την Κυριακή (01.09.2024) γύρω στις 14:00 (ώρα τοπική), ενώ η αθλήτρια και τα παιδιά της βρίσκονταν στην εκκλησία.

Όταν επέστρεψαν, ο Ντίκσον “έριξε βενζίνη στη Ρεμπέκα πριν βάλει τη φωτιά”, σημειώνει λεπτομερώς η αναφορά, η οποία προσθέτει ότι ο άνδρας κάηκε επίσης από τις φλόγες.

Η 33χρονη αθλήτρια, η οποία σώθηκε από γείτονες, και ο σύντροφός της νοσηλεύτηκαν αρχικά με “πολλαπλά εγκαύματα” στο πλησιέστερο νοσοκομείο, στην πόλη Κιτάλε, πριν μεταφερθούν στο Moi Teaching και Referral Hospital (MTRH) στο Ελντορέτ, μια μεγάλη πόλη στην κοιλάδα Rift.

“Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκαν ένα μπιτόνι 5 λίτρων, μια τσάντα και ένα μαύρο καπέλο που φέρεται να ανήκε στον Ντίκσον και ένα καμένο κινητό τηλέφωνο που ανήκε στη Ρεμπέκα”, διευκρίνιζε η αστυνομική έκθεση.

Η Ρεμπέκα Τσεπτέγκι και ο Ντίκσον Ντιέμα Μαρανγκάχ, ήταν “ένα ζευγάρι που είχε διαρκώς οικογενειακές διαμάχες”, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις