Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ. “Έφυγε” σε ηλικία 78 ετών ο “Ξανθός” της προπονητικής -αλλά και της πολιτικής- Γιάννης Ιωαννίδης.
Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ, καθώς έφυγε από τη ζωή μια από τις κορυφαίες μορφές του αθλήματος στη χώρα μας -αλλά και πρώην υπουργός αθλητισμού- Γιάννης Ιωαννίδης, σε ηλικία 78 ετών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου του 1945 ο «Ξανθός» συνέδεσε την μπασκετική του καριέρα ως αθλητής αποκλειστικά με τον Άρη, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1959 μέχρι το 1978. Ως προπονητής, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της Ελλάδας, κατακτώντας συνολικά 12 πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε την τελευταία πνοή του έπειτα από μάχη με προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άρης, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Εθνική οι… ομάδες του
Ο θρυλικός προπονητής συνέδεσε το όνομά του με την αυτοκρατορία του Άρη, τη “δυναστεία” του Ολυμπιακού, αλλά και μια συγκλονιστική διετία στην ΑΕΚ.
Η πρώτη του δουλειά ως προπονητής ήταν στον πάγκο του Άρη τη σεζόν 1978-79, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια εργάστηκε στον Γ.Σ. Λάρισας. Το 1982 επέστρεψε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, παραμένοντας μέχρι το 1990 και δημιουργώντας -μαζί με τους Γκάλη και Γιαννάκη- τον “Αυτοκράτορα” του ελληνικού μπάσκετ.
Από το 1991 μέχρι το 1996 ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού του Σωκράτη Κόκκαλη, βοηθώντας στο να… κατέβουν οι τίτλοι στο “λιμάνι”, χωρίς όμως να ανέβει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, κάτι που δεν κατάφερε ούτε και με τους Θεσσαλονικείς.
Την επόμενη διετία βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΚ του Γιάννη Φιλίππου, την οποία και οδήγησε μέχρι τον τελικό της Euroleague. Η σεζόν 1999/00 επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι αποτελέσαν και την τελευταία δουλειά σε σύλλογο.
Από ‘κει και πέρα, ο Γιάννης Ιωαννίδης μέτρησε και δύο θητείες στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, με την πρώτη να ήταν το 1980-81 και τη δεύτερη το 2002-03.
Στην μπασκετική του θητεία έφτασε στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έξι φορές, αλλά απέτυχε να κατακτήσει την κούπα, η οποία λείπει από την τεράστια συλλογή του.
Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τη πολιτική, αφού το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θέση που διατήρησε μέχρι και το 2015. Το 2007 ορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού.