Ο Κώστας Πολίτης, ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική ομάδα μπάσκετ στον θρίαμβο του 1987 και την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας (18.06.2018) σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του. Ο θάνατός του, μόλις τέσσερις μέρες από τη συμπλήρωση 31 ετών από τον θρίαμβο του ’87, βυθίζει στο πένθος στο ελληνικό μπάσκετ και όχι μόνο.
Ο Κώστας Πολίτης ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής όταν η Εθνική ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987, στο ΣΕΦ. Όταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Φάνης και τ’ άλλα παιδιά έβγαζαν όλη την Ελλάδα στους δρόμους για να πανηγυρίσει επιτυχίες που μέχρι τότε έμοιαζαν απίθανες.
Ποιος ήταν ο Κώστας Πολίτης
Γενήθηκε στις 21 Μαρτίου 1942 στην Καισαριανή. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Με τους “πράσινους” κατέκτησε το πρωτάθλημα της περιόδου 1966-67. Γρήγορα δέχτηκε και την κλήση στην Εθνική ομάδα. Με την γαλανόλευκη αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ του 1961, του ’65 και του ’67, στο Προολυμπιακό τουρνουά του ’64 και τους Μεσογειακούς Αγώνες του ’67.
Η Χούντα δεν του συγχώρεσε τις αριστερές του πεποιθήσεις. Και ουσιαστικά του “έκοψε” το μπάσκετ. Υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό, έχασε τη θέση του στην Εθνική ομάδα, απολύθηκε (το 1968) από τον ΟΤΕ όπου εργαζόταν.
Η Εθνική
Το 1982 ο Κώστας Πολίτης δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του προπονητή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Ήταν εκείνος που την οδήγησε στο Ευρωμπάσκετ του 1983. Το ’86 στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, η Εθνική του Πολίτη κατέκτησε τη 10η θέση και ο Γκάλης αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ήταν η πρώτη αξιόλογη παρουσία της “γαλανόλευκης” σε διεθνές επίπεδο. Κανείς δεν φανταζόταν τι θα γινόταν λίγους μήνες αργότερα στο ΣΕΦ.
Το Ευρωμπάσκετ του 1987 γινόταν στην Ελλάδα. Ο Πολίτης είχε φτιάξει μια ομάδα που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα, τον Φάνη και τ’ άλλα παιδιά, έγραψαν χρυσές σελίδες στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτό που ξεκίνησε χωρίς κανείς να του δίνει σημασία, μια διοργάνωση που λίγοι γνώριζαν ότι γινόταν στο ΣΕΦ, έγινε εθνικό γεγονός.
Ο Πολίτης οδήγησε την Ελλάδα σε σπουδαίες νίκες, όπως αυτή επί της (ενωμένης τότε) Γιουγκοσλαβίας τους “Μότσαρτ” Ντράζεν Πέτροβιτς, του Βλάντε Ντίβατς, του Ζάρκο Πάσπαλιε, του Τόνι Κούκοτς, της Ισπανίας του Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο, του Ιγνάθιο Σολοθάμπαλ, της Ιταλίας του Ντίνο Μενεγκίν και του Αντονέλο Ρίβα.
Και φυσικά, στη μεγαλύτερη όλων: στη νίκη επί της ΕΣΣΔ του Γκομέλσκι, το Γιοβάισα, του Βολκόφ και του Τσατσένκο στον τελικό. Χάρη στις βολές του “τίμιου γίγαντα” Αργύρη Καμπούρη στην παράταση.
Ήταν 14 Ιουνίου 1987…
Οι ομάδες
Κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας, ο Κώστας Πολίτης είχε περάσει από τους πάγκους του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και της Νήαρ Ήστ.
Με τους “πράσινους” στέθηκε τρεις φορές πρωταθλητής (1979-80, 1980-81, 1981-82) και δύο φορές Κυπελλούχος Ελλάδας (1978-79, 1981-82). Οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Final 4 στο Τελ Αβιβ το ’94. Ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό του Ιωαννίδη αλλά οι “πράσινοι” κατέκτησαν την τρίτη θέση.
Κατά τη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό, όπου συνάντησε ξανά τον Γκάλη και τον Γιαννάκη, έμεινε στην ιστορία η σύγκρουση του με τον “γκάνγκστερ”. Η διαμάχη τους ήταν η αιτία που ο Γκάλης εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό, ο Παύλος Γιαννακόπουλος στήριξε τον προπονητή και τη κόντρα αυτή έφερε ουσιαστικά την αποχώρηση του κορυφαίου μπασκετμπολίστα από την ενεργό δράση.
Ως προπονητής του ΠΑΟΚ, έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τις σεζόν 1988-89 και 1989-90. Όμως και τις δυο φορές ηττήθηκε από τον Άρη του Γιάννη Ιωαννίδη. Με την ΑΕΚ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου τη σεζόν 1998-99, αλλά ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ.