Ποδόσφαιρο

Γραμμένος: «Σοκαριστικά όσα βρήκαμε στην ΕΠΟ»

Ο Βαγγέλης Γραμμένος μίλησε για όσα παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση της, μίλησε την παραμονή του Μίκαελ Σκίμπε, αλλά και για την τιμωρία του Κώστα Μανωλά.

«Βρήκαμε πράγματα για τα οποία όχι απλά εκπλαγήκαμε, αλλά σοκαριστήκαμε», είπε, ενώ σχολίασε τη χειρονομία του Μανόλο Χιμένεθ. Επίσης, αρνήθηκε τις κατηγορίες περί χαλίφηδων.

Αναλυτικά, ο Βαγγέλης Γραμμένος μίλησε για:

-το γεγονός ότι η συνεδρίαση έγινε στη Θεσσαλονίκη: «Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής έγινε σήμερα εκτός Αθηνών. Έχουμε πάρει την απόφαση η ομοσπονδία να βγει από την εσωστρέφεια. Ήταν ένα κλειστό κλαμπ. Η πρώτη εκτός Αθηνών συνεδρίαση θα έπρεπε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, ως η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη. Θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις σε άλλα σημεία. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κάθε άλλο παρά ρόδινα ήταν τα πράγματα. Όλη η εκτελεστική επιτροπή είναι καθημερινά στις επάλξεις. Είναι πολλά τα προβλήματα, προσπαθούμε να βάλουμε σειρά ώστε να αρχίσουμε και το κομμάτι του δημιουργικού έργου, όπως το είχαμε εξαγγείλει».

-την παρουσία ξένου ομοσπονδιακού τεχνικού: «Σήμερα εισήχθη θέμα και συζητήθηκε στη βάση ενός στρατηγικού πλάνου και ανάπτυξης και συγκροτήθηκε όργανο το οποίο θα φέρει προτάσεις. Θα υπάρξει πρωτοβουλία για να δούμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε το θέμα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και προπονητών. Για το θέμα της μη επιλογής Έλληνα προπονητή για την εθνική ομάδα, ας συμφωνήσουμε ότι το διακύβευμα της πρόκρισης στο επόμενο EURO είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εκτιμήσαμε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ρίσκο επιλέγοντας άλλο προπονητή, Έλληνα ή ξένο. Μακροπρόθεσμα, μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό στοιχείο».

-την τιμωρία του Μανωλά: «Είναι πολύ αυστηρή η FIFA με τέτοια ζητήματα. Υπήρξε ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Είδαν το οπτικό υλικό και τις εκθέσεις και επέβαλαν την τιμωρία. Όλοι στεναχωρηθήκαμε με την απουσία του».

-τις φημολογούμενες προσλήψεις στην ΕΠΟ το τελευταίο διάστημα: «Είναι ψέμα της πιο αχρείας μορφής. Να κάνετε όλοι το αυτονόητο, να διασταυρώνετε την πληροφορία. Έγιναν έντεκα προσλήψεις, αλλά ουδείς ρώτησε πόσοι αποχώρησαν. Ουδείς ρώτησε τι όφελος οικονομικό είχε η ομοσπονδία με την αποχώρηση κάποιων στελεχών. Θα έπρεπε οι στενοί συνεργάτες να είναι δική μου επιλογή και δεν υπαναχωρώ από αυτή τη θέση. Αν θέλετε στοιχεία, θα δοθούν τις επόμενες πληροφορίες για να αποκαταστήσουμε τα ψεύδη με κεφαλαία γράμματα».

-το πλάνο που υπάρχει για την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Δεν βρήκαμε κανένα πλάνο. Καμία προοπτική. Κάτι έπρεπε να δημιουργήσουμε. Βρήκαμε πράγματα για τα οποία όχι απλά εκπλαγήκαμε, αλλά σοκαριστήκαμε. Είναι γνωστές οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαπιστώνουμε ότι χρειαζόμαστε μια νέα κατεύθυνση. Αν δεν το κάνουμε, είμαστε απλά διαχειριστές και εμείς ήρθαμε για να δημιουργήσουμε. Να δούμε τι γίνεται σε επίπεδο παικτών και προπονητών. Για παράδειγμα τι γίνεται με τις σχολές προπονητών. Να δούμε πως είναι διαρθρωμένες οι υποδομές, τι κάνουν οι Ενώσεις και πως αυτό συνδέεται με τις μικρές εθνικές ομάδες και στη συνέχεια με την εθνική ομάδα των ανδρών. Η ίδια η Επιτροπή θα εξετάσει τις προδιαγραφές για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου για την εθνική ομάδα. Πρόκειται για πρωτοβουλία την οποία γενικά ενισχύει η UEFA. Εμείς απλά επαναπαυθήκαμε στον Άγιο Κοσμά».

-την επιτροπή εποπτείας και για τα κακώς κείμενα που βρήκε η παράταξή του αναλαμβάνοντας την ΕΠΟ: «Δεν θέλω να αναφέρομαι στο παρελθόν, αλλά βρήκαμε πολλά. Από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι ένα σωρό άλλα. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και η Ομοσπονδία δεν λειτουργούσε από τους αιρετούς, αλλά από τρεις – τέσσερις ανθρώπους. Μακάρι να έκαναν καλό οι αποφάσεις τους, αλλά αυτό δεν ίσχυε. Ακόμα και σήμερα ψάχνουμε τα πατήματά μας και δεν θα ήταν έτσι αν η Ομοσπονδία λειτουργούσε ήδη με κανόνες. Δουλεύουμε πολλές ώρες. Φιλοδοξία μας είναι να αναχωρήσει η επιτροπή εποπτείας πιο σύντομα. Υπάρχει αγαστή συνεργασία. Ρόλος της είναι να δει αν τηρείται το Καταστατικό. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει αποφάσεις. Είναι παρούσα και στα διοικητικά συμβούλια. Όταν η ΠΔΕ έβγαλε στο φως τι γινόταν, ήταν λογικό να ανησυχήσουν. Είμαστε σίγουροι ότι θα φύγει νωρίτερα».

-τον Μίχαελ Σκίμπε και το ενδεχόμενο να αγωνίζεται η εθνική ομάδα εκτός Αθήνας: «Πριν από λίγη ώρα τελείωσε το ΔΣ. Η απόφαση που ελήφθη κατόπιν εισήγησής μου είναι η παραμονή του κ. Σκίμπε, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις τις οποίες θα κάνω με σχετική εξουσιοδότηση. Οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση κατόπιν ώριμης σκέψης, διότι θεωρούμε ότι ο Σκίμπε, παρά το γεγονός ότι δεν επετεύχθη η πρόκριση στο Μουντιάλ, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τη θετική συνεισφορά του. Η κατάσταση πριν από δύο χρόνια δεν θύμιζε σε τίποτα ομάδα. Ήταν ένα σκορποχώρι. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κοινή παραδοχή. Η εθνική ομάδα έγινε οικογένεια και υπάρχει αρμονία στις σχέσεις προπονητή και παικτών. Λάβαμε υπόψη και την εισήγηση της τεχνικής επιτροπής, του κ. Βρύζα και των παικτών. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Σκίμπε εν όψει και του EURO. Πρέπει να κλείσει σύντομα το θέμα του προπονητή, δεν μπορεί να αιωρείται. Η εθνική ομάδα θα πρέπει να βγει έξω από τα τείχη του λεκανοπεδίου. Είναι κάτι που θέλει η φίλαθλη κοινή γνώμη. Τόσα χρόνια κάποιοι δεν είχαν δικαίωμα να δουν την εθνική ομάδα της χώρας μας. Θα πάμε εκτός Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού υπάρχει γήπεδο το οποίο πληροί τις προδιαγραφές, αλλά και όπου κρίνουν οι προπονητές».

-το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και για τις επιχορηγήσεις των Ενώσεων: «Οι Ενώσεις είναι σε δύσκολη κατάσταση διότι ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Δεν είναι μόνο το οικονομικό. Οι επιχορηγήσεις των Ενώσεων γίνονταν με πολύ πρόχειρο και μη αξιοκρατικό τρόπο. Κάποιες Ενώσεις ήταν μονίμως αποκλεισμένες, μεταξύ αυτών και αυτή της Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο είχα καταγγείλει. Χρειάζεται μια υγιής μονάδα. Μίλησα νωρίτερα για ανάπτυξη και προφανώς αυτή πρέπει να ξεκινήσει από την κοιτίδα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, το οποίο σήμερα αργοπεθαίνει. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας. Πρέπει κάθε Ένωση να έχει ως σκοπό να προάγει το ποδόσφαιρο. Πρέπει να συνδέσουμε την κοιτίδα με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν θα γίνουν όλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, αλλά θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα. Θα πρέπει να δοθεί ένας μπούσουλας από την Ομοσπονδία. Δεν υπήρχε μέχρι σήμερα διασύνδεση με τις μικρές εθνικές ομάδες. Πόσες φορές είχαν πάει οι ομοσπονδιακοί προπονητές σε παιχνίδια των Ενώσεων; Πόσες φορές τα τεχνικά κλιμάκια έχουν μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις τους; Είναι τεράστια η ευθύνη. Υπάρχει μεγάλη προσδοκία. Δεν λέω ότι θα τα κάνουμε όλα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους;».

-το καθεστώς αδειοδότησης: «Δεν έχει αλλάξει κάτι και όσα γράφονται είναι σχόλια ανεύθυνα. Το συγκεκριμένο άρθρο (52) είχε ανασταλεί με απόφαση της ΠΔΕ. Αναφερόταν το άρθρο σε καθαρή μηδενική θέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρωστάς ούτε ένα ευρώ. Δεν ισχύει. Αυτό το άρθρο ανεστάλη και στη θέση του μπήκε η βελτίωσης της καθαρής αρνητικής θέσης μιας ΠΑΕ. Αυτό υιοθέτησε και η δική μας διοίκηση. Δεν αντιλαμβάνομαι τον θόρυβο που προκλήθηκε. Σήμερα ζητήσαμε και πήραμε προθεσμία από τη FIFA και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει ο κανονισμός αδειοδότησης σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι αναληθές ότι δεν θα υπάρχει υποβιβασμός. Η διάταξη υπάρχει και δεν ανακαλείται».

-τις υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικά: «Ευθύνεται το θεσμικό πλαίσιο για καθυστερήσεις. Χρειάζεται μια βάση, ένας νόμος, μια διάταξη. Όσον αφορά τα βουλεύματα, δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι θέμα της δικαιοσύνης».

-το αν υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα του παρελθόντος: «Βρήκαμε δυσκολίες, υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν, αλλά βήμα-βήμα θα γίνουν. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη. Θέλουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αν υπάρξει συγκροτημένη αντιπολίτευση, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει εποικοδομητικός διάλογος».

-τη βία στα γήπεδα: «Αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν με την πρόληψη, θα υπάρξει καταστολή. Έχετε δει πυρσούς στην Premier League; Όλοι θέλουμε το κοινώς αποδεκτά καλό ποδόσφαιρο».

-τις σχέσεις με το υφυπουργείο Αθλητισμού: «Υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία. Οι σχέσεις δοκιμάζονται στην πράξη».

Ο Βαγγέλης Γραμμένος απάντησε για τη χειρονομία του Μανόλο Χιμένεθ και γιατί δεν γράφτηκε στο φύλλο αγώνα: «Γι’ αυτό είναι τα πειθαρχικά όργανα. Έχουν γίνει τέρατα και σημεία στα ελληνικά γήπεδα όλα αυτά τα χρόνια. Η δική μας παράταξη φώναζε υπέρ των τακτικών δικαστών και το πετύχαμε με τη συνδρομή της Πολιτείας. Εμείς δεν μπαίνουμε στα πόδια των πειθαρχικών οργάνων».

Υστερα από νέα ερώτηση επί του θέματος, απάντησε: «Υπάρχει ένα σημείο, ο ανεξάρτητος τακτικός δικαστής αν κρίνει αδέκαστα ή όχι. Κι αυτό δεν συνέβαινε παλιά. Επικεντρώνεστε στη χειρονομία ενός προπονητή. Άραγε είναι ο μοναδικός που έχει κάνει κάτι τέτοιο; Έχουν γίνει πολύ χειρότερα πράγματα στα γήπεδα. Αυτός που έχει πειθαρχικά ελεγκτέα συμπεριφορά θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα από τη στιγμή που θα οδηγηθεί εκεί. Στο παρελθόν υπήρξαν δύο μέτρα και δύο σταθμά, υπήρχε ένα αίσθημα αδικίας. Όποιος έχει παραβατική συμπεριφορά και παραπέμπεται θα τιμωρείται».

Επίσης, αρνήθηκε τις κατηγορίες περί χαλίφηδων απαντώντας σε ερώτημα περί «ΕΠΟ του Σαββίδη και του Μελισσανίδη»: «Μάλλον έχω καταστεί στερεότυπος απαντώντας περί χαλίφηδων. Θα απαντήσω χαριτολογώντας: Και τον Γιώργο Σπανό του Ατρομήτου να κάνετε χαλίφη. Είναι στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας, κάνω λάθος; Δε το αναφέρετε αυτό. Ούτε χαλίφηδες θέλουμε, ούτε χαλιφάτα. Και σε όποιον αρέσει!».

Ποδόσφαιρο
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ποδόσφαιρο: Περισσότερα άρθρα