Κυριακή, 20 Οκτ.
17oC Αθήνα

Το ματωμένο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Το ματωμένο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Ο Ιανουάριος του 1991 ήταν για την Ελλάδα ένας μήνας γεμάτος αναταραχές, επεισόδια, συλλήψεις και δυστυχώς πολλούς νεκρούς, ένας εκ των οποίων συνδέθηκε με ένα αθλητικό γεγονός: το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Θύρας 7 και ούτε 5 από τη δολοφονία του Χαράλαμπου Μπλιώνα στο Αλκαζάρ, ο έφηβος Γιώργος Παναγιώτου έχασε τόσο άδικα τη ζωή του μόλις 13 ημέρες μετά τις ανταλλαγές ευχών με την οικογένειά του για Καλή Χρονιά…

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 1991 η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός διασταύρωναν τα ξίφη τους στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Α’ Εθνικής στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο και του Αργύρη Σαλιαρέλη στην προεδρία έδειχναν ισχυροί για να κοντράρουν τον Παναθηναϊκό στη μάχη του τίτλου, ενώ από κοντά υπήρχε και η «Ένωση» του Ντούσαν Μπάγεβιτς που σε 14 αναμετρήσεις μετρούσε 7 νίκες.

Ο Γιώργος Παναγιώτου, μαθητής Β’ Λυκείου από τον Πειραιά, ήταν ένας από τους δεκάδες χιλιάδες θεατές που το μεσημέρι της Κυριακής κατευθύνθηκαν προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι που έδειχνε να ανοίγει ιδανικά την αυλαία του 1991 από άποψη αγωνιστικού ενδιαφέροντος.

Ο νεαρός και 2 συμμαθητές του, ο Γιώργος Χιόνος και ο Κώστας Λίβανος, άφησαν το υπό κατάληψη σχολείο τους και λίγα λεπτά μετά τις 14:00 βρέθηκαν στη διασταύρωση των οδών Μενεμένης & Σεβαστείας, μόλις 50 μέτρα απόσταση από τη θύρα 21, όπου θα φιλοξενούσε οπαδούς του Ολυμπιακού.

Μπροστά τους ήταν παραταγμένη μια διμοιρία των ΜΑΤ που τους χώριζε από άλλη ομάδα ατόμων, υποστηρικτών της ΑΕΚ, ενώ την ίδια στιγμή άρχισαν να καταφτάνουν οπαδοί και από άλλα σημεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», στις 14:27 ο μαθητής δέχθηκε φωτοβολίδα στην κοιλιά από κοντινή απόσταση και σωριάστηκε στο έδαφος.

Μάλιστα, ο Γιώργος Χιόνος, είχε παρακολουθήσει την τροχιά της φωτοβολίδας και ενστικτωδώς είχε σκύψει για να την αποφύγει, όμως δυστυχώς αυτή δεν κατέληξε στο οδόστρωμα αλλά στο σώμα του Γιώργου Παναγιώτου.

Ο νεαρός μαθητής μεταφέρθηκε με διερχόμενο Ι.Χ. στο νοσοκομείο Αγία Όλγα της Νέας Ιωνίας, όπου πέρασε εσπευσμένα την πόρτα του χειρουργείου, αλλά δυστυχώς δεν έμελλε να βγει ζωντανός από αυτήν…

Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε για το τραγικό περιστατικό: «Περί ώρα 14:10 στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας & Μενεμένης, περιοχής ΑΤ Νέας Ιωνίας, άγνωστο άτομο εκτόξευσε φωτοβολίδα θαλάσσης εναντίον της 328 Διμοιρίας ΥΑΤ που προπορευόταν για την προστασία οργανωμένης ομάδας 2.000 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Οι άνδρες της διμοιρίας αντελήφθησαν έγκαιρα και απέφυγαν τη φωτοβολίδα, η οποία ακολούθως επέπεσε στον όγκο των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να πλήξει στην κοιλιακή χώρα τον Παναγιώτου Γεώργιο του Μιχαήλ και της Υπαπαντής, γεννηθέντα το 1974 στην Κάλυμνο, κάτοικο Πειραιά.

Ο τραυματισθείς διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου υπέκυψε στα τραύματά του περί ώραν 14:50».

Πηγή: sport-retro.gr

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις