Σημαντική εξέλιξη για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, αφού η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τη σχετική τροπολογία και πλέον ανοίγει ο "δρόμος" για το νέο "σπίτι" του Δικεφάλου του Βορρά, το οποίο περιλαμβάνει ένα ολόκληρο πρότζεκτ αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ακόμη πιο κοντά στο “όνειρο” της νέας Τούμπας βρίσκεται πλέον ο ΠΑΟΚ, αφού ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο χώρο του γηπέδου του Δικεφάλου του Βορρά.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οι εγκαταστάσεις αυτές του ΠΑΟΚ που θα οικοδομηθούν, θα συνδράμουν όχι μόνο στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά θα αναβαθμίσουν όλη την περιοχή του ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η τροπολογία αναφέρει μάλιστα ότι παρέχεται η δυνατότητα παραχώρησης άνευ ανταλλάγματος και οποιασδήποτε άλλης όμορης έκτασης του Δήμου, προκειμένου να συνενωθεί με την έκταση που παραχωρείται, καθώς αυτό -όπως υπογραμμίζεται- θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Επίσης υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και η υπουργική τροπολογία με την οποία παραχωρείται δωρεάν για 99 χρόνια, έκταση 29.284 τ.μ. ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Ελληνικού Δημοσίου, στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο του ΠΑΟΚ για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Υπέρ της τροπολογίας ΚΚΕ και Ποτάμι που δήλωσαν «παρών», διευκρινίζοντας πάντως ότι τάσσονται υπέρ της κατασκευής των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟΚ, με το ΚΚΕ ωστόσο να διευκρινίζει ότι διαφωνεί με την εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων από επιχειρηματικούς ομίλους.
“Μάχη” για τους αρχαιολογικούς χώρους
Την τροπολογία, υποστήριξαν νωρίτερα, τόσο η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος και η υφυπουργός ‘Αμυνας Μαρία Κόλια-Τσαρουχά.
Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για εθνικό έγκλημα και κατηγορούσε παράλληλα την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μεταβιβάζοντας αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στο Υπερταμείο. Στα υποθηκοφυλακεία της χώρας μπορεί κανείς να εξακριβώσει αν έγιναν αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, παρατήρησε η κ. Ζορμπά.
«Το υπουργείο Πολιτισμού, από το 2015 δεν έχει μεταβιβάσει κανένα ακίνητο, κανένα αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομικά της χώρας. Αυτά που αναφέρονται στο νόμο ως εξαιρέσεις, να τα λάβετε σοβαρά υπόψη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, έχουν σταλεί στις υπηρεσίες για να γίνει ο τελικός κατάλογος, θα επανέλθουμε στη Βουλή και θα κάνουμε ανακοινώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζορμπά.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, η κ. Ζορμπά τόνισε ότι η πρόταση για τη συνένωση των λειτουργιών του Κρατικού Μουσείου Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο και το κοινωφελές ίδρυμα «Άλεξ Μυλωνά», ανοίγει το δρόμο για τη δυναμική προοπτική τους σε καιρούς μεταβατικούς, αφήνοντας έτσι πίσω τους τη βαθιά κρίση που βίωσαν οι πολίτες.
«Η δική μας προσπάθεια είναι να αποτρέψουμε την κατάρρευση του πολιτιστικού αγαθού. Αποβλέπουμε στρατηγικά, στο να προωθήσουμε ένα δημόσιο πρότυπο μουσειακής πολιτικής με ταυτόχρονη ανάδειξη και ανάπτυξη του πολιτιστικού μας πλούτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, ενώ έδωσε έμφαση στις «σημαντικές πρόνοιες» που υπάρχουν για την επιλογή, τόσο του καλλιτεχνικού διευθυντή (που για πρώτη φορά θα γίνεται μετά από διεθνή διαγωνισμό) όσο και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου Οργανισμού.
«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο, αυτή την μεγάλη, πραγματική επένδυση στο πολιτισμό μας, και πιστεύουμε ότι σύντομα θα βρει το δρόμο του προς όφελος και του πολιτιστικού μας πλούτου και της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε η κ. Ζορμπά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, που τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, εγγυάται τη βιωσιμότητα του νέου Οργανισμού.
Κεφαλογιάννη: Ο ΠΑΟΚ έχει την στήριξή μας
Η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη από την δική της πλευρά είπε πως «ψηφίζουμε την τροπολογία αυτή καθώς «εδώ και καιρό είχαμε με σαφήνεια ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Και σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε και με τον Πρόεδρο του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ το ίδιο είπαμε.
Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό όλων των ομάδων και τις προσπάθειες όλων των προέδρων των ομάδων που έχουν προβλήματα, τους στηρίζουμε Ο ΠΑΟΚ είχε και θα έχει την στήριξή μας, για ένα ώριμο έργο. Συνεπώς ψηφίζουμε την τροπολογία αυτή».
Τα τρία ερωτήματα της ΔΗΣΥ
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε και η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου εάν και έθεσε και τρία ερωτήματα. Το ένα ήταν το γιατί στην απόφαση του 2016 για την παραχώρηση αυτή προβλεπόταν τίμημα και τώρα αυτό δεν υπάρχει.
Δεύτερον γιατί καθορίζεται με άλλο άρθρο της παραχώρησης το να μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς τίμημα όμορη έκταση.
Και τρίτον τι θα γίνει με τον αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει σε αυτή την έκταση. Μάλιστα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση σε ανάλογη περίπτωση για το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν αρνητικός.
“Παρών” από το Ποτάμι
Οι τρείς αυτοί λόγοι ήταν κυρίως που όπως εξήγησε και από το Ποτάμι ο Γρηγόρης Ψαριανός τον έκαναν να ταχθεί με το «Παρών» σημειώνοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ της παραχώρησης χώρων σε ερασιτεχνικά σωματεία όχι όμως και σε ΠΑΕ.
ΚΚΕ: Καμία επιχειρηματική εκμετάλλευση των αθλητικών χώρων
«Παρών» ψήφισε και το ΚΚΕ με τον αγορητή του Γιάννη Δελλή να διευκρινίζει ότι δεν είναι κατά της η δημιουργίας νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Δήλωσε ωστόσο πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την επιχειρηματική εκμετάλλευση των χώρων αυτών.
Μάλιστα έθεσε ερωτήματα για τις χρήσης των χώρων υποδομή,ς λέγοντας πως στην παραχώρηση προβλέπεται να γίνει και τηλεπικοινωνιακό πάρκο και εκπομπών και ρώτησε πόσο αυτό είναι συμβατές με τις αθλητικές δραστηριότητες και τον λαϊκό και μαζικό αθλητισμό.
ΕΚ: Και με τα δύο χέρια
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, είπε πως το κόμμα του ψηφίζει λέγοντας πως « Κάνετε λάθος, αγαπητοί συνάδελφοι, εάν πιστεύετε πως σήμερα κάνουμε χάρη στον ΠΑΟΚ ή στην Θεσσαλονίκη, ψηφίζοντας αυτήν την τροπολογία.
Πρόκειται για ένα χρέος που πρέπει να ξεπληρώσουμε και ξεπληρώνουμε σήμερα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και όχι για χάρη που κάνουμε και που θα μας οφείλεται στο μέλλον.
Τη χρωστάμε αυτή τη χάρη, αυτήν την πρωτοβουλία στη γη της Θεσσαλονίκης, στον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών. Και καλά κάνουμε και την παραχωρούμε για ενενήντα εννέα χρόνια. Καλά κάνουμε. Μακάρι να ήταν και άλλες οι παραχωρήσεις αυτές και όχι αυτές που κάνουμε υποκύπτοντας σε εκβιασμούς. Φυσικά, λοιπόν, και θα υπερψηφίσω την εν λόγω τροπολογία και με τα δύο χέρια»