Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Συγκλονιστικό! Οστά και μνήματα στην ιστορική έδρα του Πανιωνίου στη Σμύρνη

Πανιώνιος - γήπεδο

Το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης -που χτίστηκε το 1912- γκρεμίστηκε το 2016, αλλά τα ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια, συγκλονίζουν και έκαναν τους Τούρκους να σαστίσουν!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, στις εκσκαφές που έγιναν στη δυτική πλευρά του οικοπέδου, ανασύρθηκαν οστά, μάρμαρα και σταυροί από μνήματα, κάνοντας ακόμη και τους Τούρκους εργάτες να σαστίσουν!

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης ενημερώθηκε, όπως και οι εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, Άρης Μισαηλίδης.

Γκρεμίστηκε η ιστορική έδρα του Πανιωνίου στη Σμύρνη! (ΦΩΤΟ)

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα μάλιστα με επιστολή της προς τον Δήμο Κόνακ του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης κατέθεσε αίτημα προς τις τουρκικές Αρχές ώστε να μεριμνήσουν για την ανακομιδή των οστών στο κοιμητήριο του Μπουρνόβα, αλλά και για την περισυλλογή μαρμάρων κι άλλων ευρημάτων.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι απομεινάρια του ελληνικού νεκροταφείου του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρισκόταν δίπλα στο ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη. Είναι ενημερωμένη η ελληνική κοινότητα στη Σμύρνη και το ελληνικό προξενείο. Αν χρειαστεί, θα ταξιδέψω πάλι στη Σμύρνη για να ενημερωθώ. Το αίτημά μας είναι να μην καταστραφούν τα ευρήματα, να φυλαχθούν και να ερευνηθούν”, δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Γ.Σ. Πανιωνίου, Άρης Μισαηλίδης.

Συνύπαρξη γηπέδου και νεκροταφείου

Όσον αφορά το πώς συνδέεται η θρυλική αθλητική εγκατάσταση του Πανιωνίου με το ιστορικό νεκροταφείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ… σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κοιμητήριο χρησιμοποιήθηκε για τη μαζική ταφή χιλιάδων Ελλήνων στην επιδημία τύφου το 1916 αλλά και στη μαζική σφαγή των τελευταίων Ελλήνων από τους Τσέτες το 1922.

Το 1980 ιδρύθηκε ο Πανιώνιος στη Σμύρνη και αρχικά δεν είχε ιδιόκτητο γήπεδο. Το 1900 ο σύλλογος ενοικίασε έκταση από την γαλλική εταιρία Προκυμαίν Σμύρνης και κατασκεύασε γυμναστήριο και σύγχρονο στίβο. Το 1910 η γαλλική εταιρία ανακοίνωσε την πώληση του ακινήτου, αφήνοντας “άστεγο” τον πανιώνιο.

Ο μητροπολίτης Σμύρνης, Χρυσόστομος -που ήταν λάτρης του αθλητισμού- με τη σύμφωνη γνώμη της δημογεροντίας και της κεντρικής Επιτροπής Σμύρνης πήρε την ιστορική απόφαση και παραχώρησε στον Πανιώνιο έκταση 105.000 τ.μ. την οποία ζητούσε επίμονα και με τεράστιο αντίτιμο (100.000 χρυσές λίρες) η αγγλική εταιρία σιδηροδρόμων Αϊδινίου. Ο Χρυσόστομος πςριφρόνησε τη δελεαστική πρόταση και παραχώρησε δωρεάν την έκταση στον Πανιώνιο. Η εγκατάσταση βρισκόταν πλάι στο νεκροταφείο του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Ποδόσφαιρο Τελευταίες ειδήσεις