Ποδόσφαιρο

Βασιλειάδης – VAR: “Αφήνουμε πίσω σκιές που βάραιναν εδώ και χρόνια το ποδόσφαιρό μας”

“Θα έχουμε ένα νέο προϊόν, που θα αποβάλει τους παρείσακτους οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια, που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό” τόνισε ο Γιώργος Βασιλειάδης, κατά την υπογραφή της πενταετούς σύμβασης για τη χρήση του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπέγραψε τη σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου» με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ (VAR).

Παρόντες στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε της υπογραφής ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Στέλλιος Ράλλης και ο πρόεδος της της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) Βαγγέλης Γραμμένος. Τις εταιρείες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν το έργο, Medialuso και ΙnDigital, εκπροσώπησαν οι Φερνάντο Χοσέ ντε λα Φουέντε και Κώστας Ρούπτσος αντίστοιχα.

Το Σάββατο, 11 Μαΐου στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ θα χρησιμοποιηθεί το VAR, ενώ η πρώτη δοκιμή της λειτουργίας του VAR στην Ελλάδα έγινε στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό στις 5 Μαΐου για την 30η αγωνιστική της Superleague.

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας – VAR: Οι περιπτώσεις που θα εφαρμοστεί!

Το έργο θα έχει πενταετή υποστήριξη από την κοινοπραξία των εταιρειών Medialuso και InDigital, αφορά 1205 αγώνες και με τη δυνατότητα επέκτασης εφόσον δώσει το «πράσινο φως» η ΕΠΟ. Δεκαέξι γήπεδα διασυνδέονται με οπτικές ίνες και θα διασυνδέονται με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΠΟ, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και κατασκευάζεται σε κτήριο που η ίδια η ΕΠΟ έχει επιλέξει με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ο διαγωνισμός για της οπτικές ίνες έχει ήδη ολοκληρωθεί, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα ανακοινωθεί επισήμως η ολοκλήρωση του έργου. θα Μπορούν να παρακολουθούνται ταυτόχρονα οκτώ αγώνες, σε ισάριθμα δωμάτια, όπου θα βρίσκονται και οι διαιτητές VAR, οι οποίοι συμβουλεύουν το διαιτητή του αγώνα. Υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα επικοινωνίας που τα ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί.

Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου και να ολοκληρώσουν μέχρι τη σέντρα του επόμενου πρωταθλήματος, ένα έργο που απαιτεί περίπου εννέα μήνες. Το καλοκαίρι οι Έλληνες διαιτητές θα εκπαιδευτούν, αλλά η UEFA θα είναι αυτή που θα ελέγξει την ετοιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της χρήσης VAR σε όλα τα γήπεδα της Superleague και όσον αφορά την απασχόληση Ελλήνων διαιτητών VAR.

«Η χρήση του Video Assistant Referee στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα βοηθήσει τον φίλαθλο να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις του διαιτητή και περισσότερο με το θέαμα,» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρόσθεσε: «Είναι ένα πρώτο βήμα για το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών να αυξήσει την αξιοπιστία του».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Είναι μια σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφήνουμε πίσω, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τις σκιές που βάραιναν εδώ και χρόνια το ποδόσφαιρό μας. Όσο και να θέλουν κάποιοι να επιστρέψουν στη μιζέρια και να επιβάλλουν την ατζέντα του παρελθόντος, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα. Δεν θα κάνουμε, όμως, βήμα πίσω απέναντι στα σκοτεινά συστήματα. Βρήκαμε στο ποδόσφαιρο ένα σκοτεινό περιβάλλον και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε σελίδα.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά είμαστε σε μια νέα κατεύθυνση. Με το VAR δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να μην υπάρχουν σκοτεινές συμμορίες σαν αυτές του παρελθόντος. Και όσο και να σκούζουν κάποιοι για να αλλάξουν την ατζέντα, είμαστε ήδη πολύ μπροστά από αυτούς. Θα έχουμε ένα νέο προϊόν, που θα αποβάλει τους παρείσακτους οι οποίοι έχουν άλλα σχέδια, που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό»

«Μέσα από το VAR μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνθήκες για όλο το ποδόσφαιρο» εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλλιος Ράλλης επισήμανε: «Σε ένα εθνικό cloud αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα! Είναι στη διάθεση της ΕΠΟ, της ελληνικής κοινωνίας, στη διάθεση των διαιτητών, των σχολείων, όποιου θα θέλει να λάβει όλο αυτό το πολύτιμο αρχείο και πλούτο που προκύπτει από την καταγραφή σε όλα αυτά τα γήπεδα. Φυσικά με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αφού όλα αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ένα εθνικό cloud, το cloud του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας στο οποίο αποθηκεύονται και άλλα πολύ χρήσιμα δεδομένα».

Ποδόσφαιρο
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ποδόσφαιρο: Περισσότερα άρθρα