Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Πορτογαλία – Γαλλία: Η «μάχη» Κριστιάνο Ρονάλντο με Κιλιάν Εμπαπέ, ο τελικός του Euro 2016 και το χέρι του Ξαβιέ

Πορτογαλία – Γαλλία: Η «μάχη» Κριστιάνο Ρονάλντο με Κιλιάν Εμπαπέ, ο τελικός του Euro 2016 και το χέρι του Ξαβιέ
Reuters

Πορτογαλία και Γαλλία δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά η μεταξύ τους “μάχη” βγάζει ένα “εισιτήριο” για τα ημιτελικά του Euro 2024 και θα μας δώσει μια κόντρα μεταξύ του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Κιλιάν Εμπαπέ.

Πορτογαλία και Γαλλία κατάφεραν να φτάσουν στα προημιτελικά του Euro 2024 και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα ως τους “4”, σε μία… τιτανομαχία όπου όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα βεβαίως στη “μάχη” του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Από τη μια, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος στα 39 του ίσως και να παίζει στην τελευταία του μεγάλη διοργάνωση με την Πορτογαλία, ψάχνοντας να σκοράρει και σε αυτή. Απ’ την άλλη, ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος όταν ήταν μικρός είχε τον “CR7” για ποδοσφαιρικό του είδωλο και θέλει να γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου, σε ένα καλοκαίρι που άφησε την Παρί Σεν Ζερμέν και πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στους “8” του Euro 2024 και έχει μπροστά της τον πρώτο πραγματικά δύσκολό της αντίπαλο. Οι Ίβηρες έχουν ως στόχο το δεύτερό τους τρόπαιο στις τελευταίες 3 διοργανώσεις.

Η Γαλλία κατάφερε, έστω και με αυτή τη μέτρια παρουσία, να φτάσει στα προημιτελικά. Αν καταφέρει να προκριθεί, θα βάλει… πλώρη για μία ακόμη σπουδαία πορεία τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις.

Υπενθυμίζεται πως το ζευγάρι αυτό είναι επανάληψη του τελικού του Euro 2016. Τότε, η οικοδέσποινα Γαλλία είχε παίξει… μονότερμα την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, που είχε χάσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο από νωρίς με τραυματισμό. Οι Ίβηρες όμως άντεξαν και κατάφεραν να σηκώσουν το τρόπαιο στην παράταση χάρη σε γκολ του Έντερ.

Θυμίζουμε ότι ο Κιλιάν Εμπαπέ κατάφερε να πετύχει το πρώτο του γκολ σε ένα Euro, αλλά με πέναλτι, κόντρα στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια του τρίτου αγώνα της φάσης των ομίλων (1-1).

Απ’ την άλλη, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυά του, όταν δεν μπόρεσε να νικήσει τον Όμπλακ της Σλοβενίας, με εκτέλεση πέναλτι. Λίγο μετά, ανέλαβε πρώτος την ευθύνη, εκτέλεσε το πρώτο πέναλτι της Πορτογαλίας στη σχετική διαδικασία και τη βοήθησε να φτάσει στην πρόκριση.

Πορτογαλία και Γαλλία έχουν αναμετρηθεί συνολικά εννέα φορές στο παρελθόν, με την Γαλλία να έχει 5 νίκες. Μια αναμέτρηση ήρθε ισόπαλη (0-0 τον Οκτώβριο του 2020 για το Nations League) ενώ άλλες τρεις κρίθηκαν στην παράταση, με τους “μπλε” να προκρίνονται τις δυο από αυτές.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

 

Από αυτές τις δυο, η αξιομνημόνευτη είναι αυτή στα ημιτελικά του Euro 2000, με τον Χαβιέ να κάνει πέναλτι -με χέρι- στο 117′ και τον Ζινεντίν Ζιντάν να εκτελεί εύστοχα και να διαμορφώνει το τελικό 2-1 υπέρ των “μπλε”, κόντρα στην ομάδα του Λουίς Φίγκο.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις