Τρίτη, 2 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Πορτογαλία – Σλοβενία 3-0 πέναλτι (0-0 παράταση): Στα προημιτελικά οι Ίβηρες με ήρωα τον Ντιόγκο Κόστα που απέκρουσε τρία πέναλτι

Πορτογαλία – Σλοβενία 3-0 πέναλτι (0-0 παράταση): Στα προημιτελικά οι Ίβηρες με ήρωα τον Ντιόγκο Κόστα που απέκρουσε τρία πέναλτι

Η Πορτογαλία κέρδισε την Σλοβενία 3-0 στην διαδικασία των πέναλτι, με τον Ντιόγκο Ζότα να αποκρούει τρεις εκτελέσεις των Σλοβένων και να δίνει στην χώρα του την πρόκριση για τα προημιτελικά του Euro 2024. Αστόχησε σε πέναλτι στο 105΄της παράτασης ο Κριστιάνο Ρονάλντο που παραλίγο να γίνει μοιραίος για τους Ίβηρες.

Η Πορτογαλία σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στα πέναλτι, απέκλεισε με 3-0 την Σλοβενία και προκρίθηκε από την φάση των «16» στο Euro 2024.

«Μεγάλος» πρωταγωνιστής για τους Ίβηρες δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ντιόγκο Ζότα, τον τερματοφύλακα της ομάδας, ο οποίος απέκρουσε τρεις εκτελέσεις των Σλοβένων και επί της ουσίας έδωσε το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ένας αγώνας με λιγοστό θέαμα και φάσεις που χρειάστηκε να οδηγηθεί στα πέναλτι για να κριθεί η τελική του έκβαση.

 

Η Πορτογαλία όπως αναμενόταν ξεκίνησε πιο επιθετικά το παιχνίδι, με τους Ίβηρες να θέλουν να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ.

Ωστόσο η Σλοβενία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια ομάδα αρκετά δυσκολοκατάβλητη.

Κάπως έτσι οι Πορτογάλοι παρά την υπεροχή τους δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο γκολ, ενώ από την πλευρά της η Σλοβενία η οποία είχε στόχο κυρίως να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, «έσβησε» όσο καλύτερα μπορούσε τους επιθετικούς των Πορτογάλων.

Ο κορυφαίος παίκτης για την ομάδα του Μαρτίνεθ ήταν ο Ράφελ Λεάο, ο οποίος έπαιρνε επιθετικές προσπάθειες και έφτιαξε αρκετές φάσεις, τις οποίες όμως οι συμπαίκτες του δεν έκαναν γκολ.

Η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο μέρος, με την Πορτογαλία να έχει την κατοχή και τη Σλοβενία να αμύνεται εξαιρετικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ίβηρες δεν κατάφεραν να κάνουν καλές τελικές μπροστά στην εστία του Γιαν Όμπλακ, ο οποίος είχε αρκετή δουλειά, ωστόσο δεν έκανε κάποια μεγάλη απόκρουση.

Κάπως έτσι η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση, αφού το 0-0 έμεινε αμετάβλητο μέχρι το τέλος του 90λεπτου.

Στον έξτρα χρόνο, οι δυο ομάδες συνέχισαν στο ίδιο ακριβός μοτίβο, ωστόσο και η κούραση έπαιξε το δικό της ρόλο.

Μάλιστα η Πορτογαλία στο 105΄κέρδισε πέναλτι, όταν ο Ντιόγκο Ζότα μετά από υπέροχη προσπάθεια ανατράπηκε, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αναλαμβάνει την εκτέλεση.

Ο ίδιος μάλιστα ξέσπασε σε κλάματα, αφού δεν μπορούσε να κρατήσει την συγκίνηση και τη στεναχώρια του για το συγκεκριμένο γεγονός.

Στα εναπομείναντα λεπτά της παράτασης δεν άλλαξε τίποτα απολύτως, με αποτέλεσμα ο νικητής να κριθεί στα πέναλτι.

Στην ψυχοφθόρο διαδικασία ο Ντιόγκο Ζότα της Πορτογαλίας είπε όχι σε Ίλισιτς, Μπάλκοβιτς και Βέρμπιτς, ενώ αντίθετα οι Ίβηρες σκόραραν τρεις φορές με τους Κριστιάνο, Μπρούνο Φερνάντες και Μπερνάρντο Σίλβα, πράγμα που τους έδωσε τη νίκη και συνάμα την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί το σύνολο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα βρει απέναντι του την Γαλλία.

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κόστα, Κανσέλο (117′ Νέβες), Ντίας, Πέπε (117′ Σεμέδο), Μέντες, Φερνάντες, Παλίνια, Βιτίνια (65′ Ζότα), Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο (76′ Κονσεϊσάο)

Σλοβενία (Ματίαζ Κεκ): Όμπλακ, Καρνίτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Μπάλκοβετς, Στογιάνοβιτς (86′ Βέρμπιτς), Τσέριν, Έλσνικ (106′ Ίλισιτς), Μλάκαρ (74′ Γκόρενς-Στάνκοβιτς), Σέσκο, Σπόραρ (74′ Τσέλαρ)

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις