Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

ΠΣΑΠ: Οφειλές 26 εκατομμυρίων ευρώ σε 1.200 ποδοσφαιριστές

ΠΣΑΠ: Οφειλές 26 εκατομμυρίων ευρώ σε 1.200 ποδοσφαιριστές
ΦΩΤΟ intime

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής, σχολίασε για την αντιπαράθεση με τις ομάδες της Superleague για τις “περικοπές” στους μισθούς των ποδοσφαιριστών, αλλά και τα χαμένα χρήματα από τις αλλαγές ΑΦΜ στις ΠΑΕ.

Ο Μπαντής τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sportday, ότι σύμφωνα με έρευνα του ΠΣΑΠ, οι οφειλές σε ποδοσφαιριστές που διαγράφηκαν λόγω υποβιβασμών και αλλαγών ΑΦΜ, έχουν ξεπεράσει τα26 εκατομμύρια ευρώ.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΣΑΠ

Τελικά η πρόταση της Super League 1 για μειώσεις στα συμβόλαια ήταν 25% ή 83% και τι δεν πήγε καλά; Να ξεκινήσω λέγοντας πως η πρόταση ήταν για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, 83% οριζόντια μείωση στις δόσεις των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Αυτό που δεν πήγε καλά ήταν η έλλειψη λογικής της ίδιας της πρότασης. Ζητάς από έναν αθλητή να εκτεθεί απέναντι στον ιό διακινδυνεύοντας την ίδια του την ζωή, να παίξει μέσα στον καύσωνα Κυριακή-Τετάρτη με σοβαρό το ενδεχόμενο τραυματισμών, όπως δυστυχώς μας επιβεβαιώνει ακόμη και η έναρξη των προπονήσεων καθώς πέρα από τους μυϊκούς είχαμε και δύο πολύ σοβαρούς τραυματισμούς (σ.σ. Αουγκούστο, Τσιλιανίδης), να χάσει το δικαίωμα άδειας ώστε να μην μπορεί να ξεκουραστεί σωματικά και ψυχικά μετά το τέλος των αγώνων καθώς θα αρχίσει κατευθείαν η νέα σεζόν και παρόλα αυτά να δεχτεί και μείωση 83%. Ακραίο, και το μόνο λογικό ήταν η άρνηση μας.

Γιατί όμως δεν κάνατε αντιπρόταση; Εμείς αποφασίσαμε, μετά από πολλές τηλεδιασκέψεις με όλους τους αρχηγούς των ομάδων, πως το πιο ορθό και λογικό είναι να διαπραγματευτεί η κάθε ομάδα ξεχωριστά με τους παίκτες της. Πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πως οι περίπου 490 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Πρωτάθλημα της Super League αποτελούν και 490 διαφορετικές περιπτώσεις, με διαφορετικά ανά ποδοσφαιριστή δεδομένα , όπως π.χ. διάρκεια συμβολαίου, ποσό δόσεων και άλλα. Παράλληλα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και ότι κάθε ΠΑΕ αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση με εξίσου διαφορετικά δεδομένα, όπως οικονομικά στοιχεία και συνέπεια στην τήρηση των υποχρεώσεων της. Με γνώμονα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό η σοβαρή και υπεύθυνη θέση του ΠΣΑΠ και των μελών του.

Παλαιότερα είχες πει πως οι παίκτες των μικρότερων κατηγοριών αμείβονται, σε μεγάλο ποσοστό, με τον βασικό μισθό. Ο βασικός μισθός δέχεται μειώσεις; Έχετε δίκιο, το 88% των ποδοσφαιριστών της FL και το 60% της SL2 αμείβεται με τον βασικό μισθό ανάλογα με τις τριετίες που έχει ο κάθε επαγγελματίας, δηλαδή από 600 μέχρι 700 ευρώ τον μήνα. Ο βασικός μισθός είναι αυτονόητο και συνταγματικά παράνομο να δεχτεί οποιαδήποτε μείωση.

Εσχάτως υπάρχει πολύς ντόρος για το θέμα του Άρη και των ποδοσφαιριστών που δικαιώθηκαν στη FIFA; Από όλες αυτές τις ιστορίες με τις αλλαγές ΑΦΜ των διάδοχων ΠΑΕ, τους υποβιβασμούς, τις εκκαθαρίσεις κτλ είμαι και εγώ παθών, χάνοντας το 2011 δεδουλευμένα χρήματα. Πριν από λίγο διάστημα ο ΠΣΑΠ ολοκλήρωσε μια έρευνα σε βάθος χρόνου, από το 2012 μέχρι σήμερα και φανταστείτε όχι στο 100% των υποθέσεων, γιατί από το 2017 και μετά η ΕΠΟ σταμάτησε χωρίς λόγο να μας κοινοποιεί τις αποφάσεις που δεν χειρίζεται η νομική μας υπηρεσία παρότι τις κοινοποιεί στις λίγκες. Ψάξαμε λοιπόν φάκελο φάκελο και βρήκαμε περίπου 1200 ποδοσφαιριστές που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα χρήματα ύψους περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ από τις εργοδότριες ΠΑΕ. Αυτό είναι κάτι παράλογο, που δυστυχώς χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε διαπραγματεύσεις ποδοσφαιριστών με ομάδες που τους χρωστάνε δεδουλευμένα. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούν ως μέτρο πίεσης για να συμφωνήσουν να λάβουν λιγότερα από αυτά που δικαιούνται, ότι εφόσον δεν συμφωνήσουν η ομάδα θα υποβιβαστεί και θα τα χάσουν όλα. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια οι ελληνικοί νόμοι αφήνουν απροστάτευτο τον εργαζόμενο ποδοσφαιριστή και προστατεύουν την κομπίνα, εντός εισαγωγικών, της κάθε ΠΑΕ. Με αδικαιολόγητες και χαριστικές νομοθετικές παρεμβάσεις της πολιτείας που, σε συνδυασμό με προγραμματισμένους εκούσιους υποβιβασμούς πολλών ΠΑΕ σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, ουσιαστικά κατέληξαν να αποτελέσουν «μέσο» και «εργαλείο» για την αποφυγή πληρωμής δεδουλευμένων. Τονίζω επίσης, ότι κύρια στόχευση είναι περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών για τους οποίους, σημειωτέων, υπάρχει μια απαράδεκτη σε βάρος τους διάκριση έναντι αλλοδαπών συναδέλφων τους, γιατί μόνο εκείνοι και υπό προϋποθέσεις έχουν καλώς το προνόμιο να απευθυνθούν στη FIFA, όπως συνέβη πρόσφατα με τους τρεις συναδέλφους μας, όπου και δικαιώθηκαν. Η υπόθεση τους έχει πάει στο CAS και περιμένουμε και εμείς με αγωνία την απόφαση του ανώτατου αθλητικού δικαστηρίου.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις