Site icon NewsIT

Ράφα Ναδάλ: Ο «Βασιλιάς» του Roland Garros και η κόντρα του με τον Ρότζερ Φέντερερ, που άφησε εποχή στο τένις

10.10.2024 | 14:09
Ράφα Ναδάλ: Ο «Βασιλιάς» του Roland Garros και η κόντρα του με τον Ρότζερ Φέντερερ, που άφησε εποχή στο τένις

FILE PHOTO: Tennis - French Open - Stade Roland Garros - June 5, 2005 Spain's Rafael Nadal celebrates winning the French open Action Images via Reuters/Jason O'Brien/File Photo

Το “βασίλειό” του ήταν το Roland Garros. Εκεί έκανε “bullying” σε κάθε αντίπαλο και δημιούργησε το θρύλο του. Ο Ράφα Ναδάλ λέει “αντίο” στο τένις, έχοντας βοηθήσει το άθλημα να αλλάξει επίπεδο και -παράλληλα- δώσει μια μεγάλη κόντρα με τον -μετέπειτα καλό του φίλο- Ρότζερ Φέντερερ.

Μια απόφαση που όλοι οι φίλοι του τένις περίμεναν, αλλά παράλληλα δεν ήθελαν να την δουν να ξεστομίζεται ή να γράφεται. Αφού το σκέφτηκε καλά και “ζύγισε” όλα τα δεδομένα, ο Ράφα Ναδάλ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Ο 38χρονος θρύλος του τένις γνωστοποίησε πως σκοπεύει να βάλει τέλος στη σπουδαία καριέρα του το προσεχή Νοέμβριο, μετά τους αγώνες με την Ισπανία για το Davis Cup Finals. Μέσα στο “σπίτι” του, όπως θα ήθελε. Για να αποθεωθεί από τους συμπατριώτες του, από φίλους και αντιπάλους, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων με όσα πέτυχε.

“Είναι μια δύσκολη στιγμή, αλλά τα τελευταία χρόνια, ειδικά τα δύο προηγούμενα, είχα πολλά προβλήματα τραυματισμών κι αυτό δεν με αφήνει να συνεχίσω στο επίπεδο που επιθυμώ”, τόνισε ο Ισπανός σούπερ σταρ του παγκόσμιου τένις, που έχει στην κατοχή του 22 τρόπαια από τουρνουά Grand Slam.

Άλλωστε, το είχε παραδεχθεί αρκετές φορές. Δεν θα συνέχιζε, χωρίς να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός. Δεν ήταν ποτέ του στιλ του κάτι τέτοιο. Ο Ράφα Ναδάλ δεν μπόρεσε να επιστρέψει ποτέ στο επίπεδο που θα ήθελε, μετά και το τελευταίο χειρουργείο που έκανε (είχε τραυματιστεί στον λαγονοψοΐτη), τα προβλήματα στο ταλαιπωρημένο του κορμί δεν σταμάτησαν κι έτσι… ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Ο “βασιλιάς της… σκόνης” στο Roland Garros με το ρεκόρ των 14 κατακτήσεων

Ο Ράφα Ναδάλ πήρε τη μεγάλη απόφαση να μην επιστρέψει στο tour το 2025 και να βάλει τέλος στη θρυλική του καριέρα στο τένις. Ο Ισπανός αποσύρεται από την ενεργό δράση έχοντας κερδίσει 92 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων και 22 Grand Slam, με ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2008 στο Πεκίνο, έχει βρεθεί για 209 συνολικά εβδομάδες στο Νο1 και έχει κατακτήσει 4 φορές το Davis Cup με την Εθνική Ισπανίας. 1.080 νίκες καριέρας. Νούμερα απίστευτα από τον “Matador”!

Ο Ράφα Ναδάλ ξεκίνησε την καριέρα του το πολύ μακρινό 2001. Θεωρήθηκε “παιδί θαύμα” του παγκόσμιου αθλητισμού, καταφέρνοντας να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο πριν από 20 χρόνια, τον Αύγουστο του 2004 και το πρώτο του Grand Slam έναν χρόνο αργότερα, στο Roland Garros το 2005.

Στη χωμάτινη επιφάνεια, η κυριαρχία του ήταν ανεπανάληπτη και κατέκτησε 14 φορές το Roland Garros, 12 φορές το τουρνουά της Βαρκελώνης, 11 του Monte-Carlo και 10 της Ρώμης. Οι “παραστάσεις” που έδωσε στη συγκεκριμένη επιφάνεια ήταν για σεμινάριο. Αντοχή, πάθος, τεχνική, τα είχε όλα αυτός ο άνθρωπος.

Top 10 Moments Where Rafael Nadal Proved He Is The King Of Clay 👑 | Roland-Garros | Eurosport Tennis

Αν και τα τελευταία χρόνια έριξε λίγο τα ποσοστά του, ολοκληρώνει την καριέρα του με το εξωπραγματικό ρεκόρ 90,5% νικών στο χώμα, όπου έπαιξε περισσότερα από 500 tour-level παιχνίδια (484-51).

Στο χώμα, ο Ραφα Ναδάλ έκανε “bullying” σε κάθε αντίπαλο, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ κατακτήσεων στο Roland Garros. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τελικός κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς, το 2020. Ο Ισπανός διέσυρε τον “Νόλε” με 3-0, επικρατώντας με το απίστευτο 6-0, 6-2, 7-5. Έκανε τον Σέρβο να δείχνει ανήμπορος, να κάνει μια αξιόλογη επιστροφή!

Το “Fedal” καθήλωσε τους φίλους του τένις και “εκτόξευσε” το άθλημα

Λίγα χρόνια μετά το φινάλε της μεγάλης κόντρας που είχε ο χώρος του τένις, μεταξύ Πιτ Σάμπρας και Αντρέ Αγκάσι, ο Ράφα Ναδάλ κατάφερε να είναι συμμέτοχος στη νέα “μάχη” του αθλήματος, που θα το “εκτόξευε” στα μάτια των φίλων του αθλητισμού. Μαζί με τον Ρότζερ Φέντερερ δημιούργησαν μια εκπληκτική αντιπαλότητα, που έμεινε μόνο στις γραμμές των κορτ και το φινάλε της τους βρήκε να είναι καλοί φίλοι.

Δύο παίκτες που από το 2003 έως το 2014 κυριαρχούσαν στα Grand Slam, για δύο παίκτες που από το 2005 έως το 2010 μονοπωλούσαν τις δύο πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, μέχρι να μπουν “σφήνα” οι Νόβακ Τζόκοβιτς -κυρίως- και Άντι Μάρεϊ.

Από τη μια το ισπανικό ταμπεραμέντο και απ’ την άλλη η “ελβετική μηχανή”. Η τεχνική απέναντι στη δύναμη. Το “Fedal” όπως ονομάστηκε στον χώρο του τένις.

Η πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν οι δυο τους ήταν τον Μάρτιο του 2004, στον 3ο γύρο του masters του Μαϊάμι. Ο Φέντερερ είχε μόλις ένα μήνα που είχε ανέβει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και ο Ναδάλ βρισκόταν ακόμη στο νο 34! Κι όμως, ο 17χρονος τότε Ισπανός έκανε την έκπληξη και νίκησε! Έκτοτε συναντήθηκαν 40 φορές με τον Ναδάλ να κερδίζει 24 και τον Φέντερερ τις υπόλοιπες.

https://www.youtube.com/watch?v=C_ea3U5qQRs

Η τελευταία τους κόντρα έγινε το 2019 στα ημιτελικά του Wimbledon, με τον Ρότζερ Φέντερερ να παίρνει τη νίκη και την πρόκριση. Το “debate” για το ποιός από τους δυο είναι ο καλύτερος, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα…

Έξω από τα κορτ, Ναδάλ και Φέντερερ είναι καλοί φίλοι. Η σχέση τους φάνηκε και στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Ελβετού. Είχαν παίξει ως συμπαίκτες στο Laver Cup του Λονδίνου το 2022 και στη συνέχεια δεν μπορούσαν να σταματήσουν να κλαίνε, για το φινάλε καριέρας του Φέντερερ.

Φινάλε στην πατρίδα του

Ο Ναδάλ αγωνίστηκε τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όπου έχασε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον δεύτερο γύρο, ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκε και από τα επόμενα τουρνουά, λόγω ανησυχιών για τη φυσική κατάστασή του.

H τελευταία του εμφάνιση θα γίνει σε indoor γήπεδα, στη Μάλαγα για τους τελικούς του Davis Cup, όπου θα έχει τη δυνατότητα να παίξει και μπροστά στους συμπατριώτες του. Δεν αποκλείεται οι τελευταίοι του αγώνες να είναι στα διπλά, με τον Κάρλος Αλκαράθ.

Συνολικά, ο Ισπανός κέρδισε στην καριέρα του 92 τίτλους. Βρέθηκε στο Νο.1 του κόσμου για 209 εβδομάδες. Κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο μονό το 2008 και στο διπλό το 2016, ενώ έχει πανηγυρίσει και τέσσερις φορές την κατάκτηση του Davis Cup (2004, 2009, 2011, 2019).

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version