Site icon NewsIT
14:00 | 21.08.16

Ρίο 2016: Αστυνομικοί διέλυσαν ψεύτικη φαβέλα! “Ανησυχούν για τη δημόσια εικόνα της πόλης”

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Newsit Newsroom

Μια ψεύτικη φαβέλα που στήθηκε στην Κοπακαμπάνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο δεν θα αφήσουν καμιά κληρονομιά στους πιο φτωχούς πολίτες της μεγαλούπολης της Βραζιλίας διαλύθηκε χθες Σάββατο από την αστυνομία, η οποία ανέφερε πως η εγκατάσταση εμπόδιζε την πρόσβαση στην παραλία.

Ακτιβιστές της οργάνωσης Rio de Paz, που χρησιμοποιεί την τέχνη για να αναδεικνύει κοινωνικά προβλήματα όπως η βία σε βάρος των γυναικών ή η δημόσια ασφάλεια, έστησαν ψεύτικες παράγκες, έφτιαξαν έναν ανοιχτό υπόνομο και κάρφωσαν μια βραζιλιάνικη σημαία γεμάτη τρύπες από σφαίρες στην παραλία τις πρώτες πρωινές ώρες χθες.

Στις 08:00 τοπική ώρα, αξιωματούχοι ασφαλείας του δήμου έφθασαν στο σημείο και απαίτησαν οι διαδηλωτές να απομακρύνουν την εγκατάσταση. Έπειτα από αντεγκλήσεις που διήρκεσαν μια ώρα, η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει την εγκατάσταση, που οι ακτιβιστές σχεδίαζαν να μείνει εκεί ως το απόγευμα του Σαββάτου.

Ακτιβιστές κάθισαν στην αμμουδιά, πολλοί με ταινία στα στόματα, για να συμβολίσουν τη φίμωση των αποκλεισμένων του Ρίο, καθώς οι φρουροί διέλυαν τις ξύλινες παράγκες πλάι στους Ολυμπιακούς Κύκλους, το σύμβολο των αγώνων που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες στην παραλία.

Ο δήμος του Ρίο παρέπεμψε για σχόλια στην Εθνοφρουρά, η οποία δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναζήτησε κάποιον εκπρόσωπό της για να σχολιάσει. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάναμε διαδήλωση στην Κοπακαμπάνα και μας σταμάτησαν με αυτόν τον τρόπο αφότου ξεκινήσαμε, το 2007», τόνισε ο Αντόνιου Κάρλους Κόστα, ιδρυτής της Rio de Paz. Η αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας αυτής «δείχνει πόσο πολύ ανησυχούν οι αξιωματούχοι για τη δημόσια εικόνα της πόλης αυτή τη στιγμή».

Για τον Κόστα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ελάχιστα οφέλη έφεραν στους φτωχούς της πόλης που συνεχίζουν να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις όπου δεν υπάρχει κανονική αποχέτευση ούτε ασφάλεια για τους πολίτες.

«Ποτέ πριν οι Ολυμπιακοί δεν διεξήχθησαν σε μια πόλη με τόση ανισότητα», ενώ «το δημόσιο χρήμα που ξοδεύτηκε για τους Αγώνες δεν αφήνει απολύτως καμιά κληρονομιά για τους φτωχούς του Ρίο», υποστήριξε ο Κόστα.

Η διοργάνωση στοιχίζει 12 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ρίο. Αν και σχεδόν το 60% του ποσού αυτού προήλθε από ιδιωτική χρηματοδότηση, οι επικριτές των αγώνων τονίζουν ότι οι δημόσιες επενδύσεις δεν ωφελούν τον ευρύτερο πληθυσμό.

Αντ’ αυτού, σημειώνουν, οι επενδύσεις βελτίωσαν τις μεταφορές για την ελίτ της πόλης και ωφέλησαν κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες συνεισέφεραν στη χρηματοδότηση των σταδίων με αντάλλαγμα συμβόλαια για την παραχώρηση ή την εκμετάλλευση ακινήτων.
«Θέλαμε να δείξουμε την πραγματικότητα στις φαβέλες του Ρίο, τους αρουραίους, τις παράγκες, τα πτώματα που καλύπτονται με σακούλες σκουπιδιών, τις αδέσποτες σφαίρες», είπε ο Κόστα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version